Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας υιοθέτησε σήμερα έναν νόμο περί προμηθειών, ο οποίος έχει στόχο να τερματιστεί η διαφθορά στις κυβερνητικές αγορές και να προωθηθεί η διαφάνεια στους διαγωνισμούς, σε μια κίνηση που αποσκοπεί να συμβάλει στην εξασφάλιση του σχεδίου δανειοδότησης της χώρας ύψους 14-18 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ δήλωσε κατά την παρουσίαση του νόμου στο κοινοβούλιο ότι η κυβέρνηση δαπανά περίπου 300 δισεκατομμύρια γρίβνες (25 δισεκατομμύρια δολάρια) σε κρατικές αγορές κάθε χρόνο.
Οι δόλιες συμφωνίες έχουν ως αποτέλεσμα το 40% των χρημάτων που προορίζονται για κρατικές αγορές “να παραμένει στις διεφθαρμένες τσέπες των ανθρώπων που φέρνουν εις πέρας αυτές τις αγορές”, σημείωσε.
Το ΔΝΤ συμφώνησε να χορηγήσει δάνειο στην Ουκρανία υπό τον όρο ότι το Κίεβο θα θέσει σε ισχύ μεταρρυθμίσεις και μέτρα λιτότητας. Τα βήματα αυτά χρειάζονται για την ανάκαμψη της ουκρανικής οικονομίας και για να αποφευχθεί μια χρεοκοπία έπειτα από μήνες ταραχών, σύμφωνα με τον διεθνή χρηματοπιστωτικό οργανισμό.
Η Ουκρανία έχει ήδη υιοθετήσει έναν νόμο κατά της διαφθοράς, έχει επιτρέψει την ελεύθερη διακύμανση της ισοτιμίας του νομίσματός της, της γρίβνας, και έχει αυξήσει την τιμή του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά. Η υιοθέτηση του νόμου περί προμηθειών ήταν ένας από τους τελευταίους βασικούς όρους που έπρεπε να τηρηθούν.
Η συμφωνία με το ΔΝΤ, η οποία ανακοινώθηκε στις 27 Μαρτίου, αναμένεται να οδηγήσει στην αποδέσμευση περαιτέρω πιστώσεων προς την Ουκρανία, συνολικού ύψους 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η συμφωνία τελεί υπό έγκριση από την διοίκηση και το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ και η Ουκρανία ελπίζει ότι αυτή θα επιτευχθεί πριν από το τέλος του Απριλίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ουκρανία: Η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει επέμβαση
Ουκρανία: Νέα επεισόδια στο Χάρκοβο – Ρωσόφιλοι εναντίον αστυνομικών