Κόσμος

Ένας 28χρονος… απειλεί τη Μέρκελ!

Δεν πρόφτασαν η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Σοσιαλδημοκράτης ηγέτης Μάρτιν Σουλτς να ανακοινώσουν πως συμφώνησαν επί της αρχής για τον σχηματισμό μίας Μεγάλης Συμμαχίας, σχεδόν αμέσως ξεκίνησαν οι ρωγμές στις τάξεις της.

Η πανίσχυρη οργάνωση νέων των Σοσιαλιστών του SPD δρομολόγησε μία εκστρατεία πειθούς των ψηφοφόρων του κόμματος για την ανατροπή της συμφωνίας, ενώ και άλλα ηγετικά στελέχη του ζητούν μετ’ επιτάσεως βελτιώσεις , ενώ αντίθετα έχουν ψηφίσει οι επί μέρους ηγετικές επιτροπές του κόμματος στα ομόσπονδα κρατίδια.

Οι ρωγμές αυτές ενδέχεται να γίνουν βαθύτερες την επόμενη Κυριακή, όταν στο έκτακτο συνέδριο του SPD ο Σούλτς θα ζητήσει την έγκριση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Μέρκελ. Υπό τις παρούσες συνθήκες όμως, το αποτέλεσμα του συνεδρίου παραμένει ανοικτό.

Ο άνθρωπος που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των χαρακωμάτων κατά της Μεγάλης Συμμαχίας ονομάζεται Κέβιν Κιούνερτ και είναι 28 ετών. Είναι επικεφαλής των Jusos, των νεολαίων του κόμματος, που αριθμεί 70.000 μέλη, ηλικίας από 14 έως 35 ετών. «Υπάρχει μία διάχυτη απογοήτευση με την κουλτούρα της Groko (ακρώνυμο στα γερμανικά της Μεγάλης Συμμαχίας) τα τελευταία χρόνια κι αυτό γιατί το SPD δεν στάθηκε ικανό να οικοδομήσει νέες προοπτικές για να επιτύχει την πλειοψηφία», εκτιμά ο ίδιος ο Κιούνερτ.

Ο Κιούνερτ επιχειρηματολογεί πως ένα ‘όχι’ στη Μεγάλη Συμμαχία δεν ισοδυναμεί με διαιώνιση του πολιτικού αδιεξόδου στο Βερολίνου, και ούτε συνεπάγεται και νέες εκλογές. «Εμείς θέλουμε να γίνει λόγος για μία κυβέρνηση μειοψηφίας», με καγκελάριο τη Μέρκελ και στήριξή της από το SPD και άλλα κόμματα. Αυτή η προοπτική, που είναι αδιανόητη για την πολιτική κουλτούρα της Γερμανίας, ηχεί ευχάριστα στα αυτιά πολλών σοσιαλδημοκρατών πολιτικών. Ωστόσο, οποιαδήποτε σχετική συζήτηση έχει απορριφθεί από την καγκελάριο, η οποία θεωρεί τη λύση τούτη ως πηγή αστάθειας.

«Χρειάσθηκε να καταπιούμε πολύ πικρά χάπια, ιδίως τις απαιτήσεις του CSU (το βαυαρικό αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ) για το άσυλο», τονίζει ο ηγέτης των Jusos. Η ηγεσία του SPD ωστόσο θεωρεί πως εάν τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία η ζωή εκατομμυρίων Γερμανών, ιδίως των πιο αδυνάμων τάξεων, θα βελτιωθεί σημαντικά. Μία συνέπεια που δεν θα ήταν δυνατή εάν παρέμενε το SPD στην αντιπολίτευση.

Για την εκστρατεία της No Groko, που ηγείται ο Κιούνερτ, οι αντίθεση στη Μεγάλη Συμμαχία δεν είναι μόνον μία θέση αρχής, αλλά υπαρξιακό ζήτημα. «Υπάρχουν πολλά επιχειρήματα κατά της Groko που δεν έχουν καμμία σχέση προς το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. Εν πρώτοις, το εκλογικό αποτέλεσμα μας έστειλε ένα σαφές μήνυμα. Για εμάς είναι κεφαλαιώδους σημασίας να αποφευχθεί ώστε η (ακροδεξιά,Εναλλακτική για τη Γερμανία) AfD να μετατραπεί σε αξιωματική αντιπολίτευση», μετά την είσοδό μας στην κυβέρνηση.

Μέσα στην εβδομάδα το SPD καλείται να αντιμετωπίσει μία από τις πιο σημαντικές προκλήσεις στην ιστορία του. Οι Σουλτς και Κιούνερτ θα διατρέξουν τη χώρα αναζητώντας στήριξη. Κατόπιν, οι 600 αντιπρόσωποι του κόμματος θα πουν την τελευταία λέξη στο συνέδριο στη Βόννη. Για να σταλούν εν τέλει εκπρόσωποι στις διαπραγματεύσεις με τη Μέρκελ θα κληθούν να το αποφασίσουν στη συνέχεια όλα τα μέλη του κόμματος (450.000 τον αριθμό) τα οποία θα πρέπει εν συνεχεία και επικυρώσουν την όποια συμφωνία. Αυτή θα είναι ουσιαστική και η Μεγάλη δοκιμασία των Σοσιαλδημοκρατών, αλλά και του ίδιου του Σουλτς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα