Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Άουγκσμπουργκ (νότια Γερμανία), η γερμανική εισαγγελία διευκρίνισε πως ο αριθμός των ανακαλυφθέντων έργων ανέρχεται σε 1.406, το παλαιότερο από τα οποία χρονολογείται από το 16ο αιώνα. Μεταξύ των σκίτσων, των χαρακτικών και των πινάκων υπάρχουν επίσης δημιουργίες των Τουλούζ-Λοτρέκ, Ρενουάρ, Πικάσο, Καναλέτο και Κουρμπέ.
Η Μάικε Χόφμαν, ιστορικός της τέχνης στο πανεπιστήμιο του Βερολίνου, υπογράμμισε πως ο άγνωστος πίνακας του Σαγκάλ, ο οποίος αναπαριστά μια αλληγορική σκηνή, χρονολογείται σύμφωνα με την ίδια πιθανόν από τα μέσα της δεκαετίας του 1920 και είναι “ιδιαιτέρως αυξημένης ιστορικής αξίας”. Όμως η προέλευσή του δεν έχει ακόμη προσδιορισθεί.
Ο Ράινχαρντ Νέμετς, εισαγγελέας του Άουγκσμπουργκ, υπογράμμισε πως ένα μέρος των έργων ανήκε στη αποκαλούμενη από τους Ναζί “εκφυλισμένη” τέχνη, αυτή των καλλιτεχνών που μισούνταν από το ναζιστικό καθεστώς, και ορισμένα είχαν κλαπεί από εβραϊκές οικογένειες. Ωστόσο δεν προσδιόρισε την εμπορική αξία τους.
Η Χόφμαν υπογράμμισε πως “οι έρευνες για την προέλευση των έργων είναι πολύπλοκες και απαιτούν πολύ χρόνο”. Η ίδια διευκρίνισε πως οι πίνακες βρέθηκαν σε “πολύ καλή κατάσταση”.
Ο Ζίγκφριντ Κλέμπε, ένας αξιωματούχος των τελωνείων του Μονάχου, υπογράμμισε πως η ανακάλυψη του “θησαυρού” έγινε το Φεβρουάριο του 2012 και όχι το 2011, όπως ανέφερε ως τώρα ο γερμανικός Τύπος.
Μια εβραϊκή οργάνωση κατηγόρησε χθες, τη Γερμανία για ηθική συνέργεια στην απόκρυψη των κλεμμένων πινάκων μετά τις αρχικές πληροφορίες ότι υπήρξε καθυστέρηση στην ανακοίνωση της ανακάλυψης.
Η υπόθεση δημιουργεί ένα νομικό και ηθικό ναρκοπέδιο για τις αρχές. Το ναζιστικό καθεστώς λεηλάτησε συστηματικά εκατοντάδες χιλιάδες έργων τέχνης από μουσεία και ιδιώτες σε όλη την Ευρώπη. Εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη άγνωστου αριθμού έργων και μουσεία σε όλο τον κόσμο έχουν διεξαγάγει έρευνες για να πιστοποιήσουν την προέλευση των εκθεμάτων τους.
Οι πίνακες βρέθηκαν μέσα στο διαμέρισμα που διατηρεί στο Μόναχο ο Κορνέλιους Γκούρλιτ, ένας 80χρονος ο οποίος πάσχει προδήλως από ψυχαναγκαστικό θησαυρισμό, μια εμμονική διαταραχή που ωθεί στην καταναγκαστική συσσώρευση διαφόρων αντικειμένων.
Είχε ελεγχθεί νωρίτερα από τα γερμανικά τελωνεία όχι μακριά από το Άουγκσμπουργκ, μέσα σ’ ένα τρένο που εκτελούσε δρομολόγιο ανάμεσα στην Ελβετία και τη Γερμανία, και είχε βρεθεί στην κατοχή του ένα σημαντικό ποσό σε μετρητά.
Ο ίδιος δήλωσε επίσης πως δεν υπάρχουν σχέδια να δημοσιευτεί στο Ίντερνετ κατάλογος των έργων που βρέθηκαν. Πρόσθεσε πως, αντί γι’ αυτό, οι αρχές καλούν όποιον πιστεύει πως σ’ αυτά τα έργα τέχνης μπορεί να υπάρχουν πίνακες που ανήκαν δικαιωματικά στους προγόνους του, να εμφανισθεί και να το δηλώσει.
Στο μεταξύ, αυστριακοί εισαγγελείς ανακοίνωσαν σήμερα ότι δεν σχεδιάζουν να ερευνήσουν το σπίτι του Γκούρλιτ στην Αυστρία.
Οι γερμανικές αρχές δεν έχουν ακόμη απευθύνει αίτημα αρωγής προς τους αυστριακούς συναδέλφους τους, δήλωσε εκπρόσωπος της εισαγγελίας στο Ζάλτσμπουργκ.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, η κατοικία του Κορνέλιους Γκούρλιτ στο Ζάλτσμπουργκ μοιάζει ερειπωμένη και ακατοίκητη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο “θησαυρός” που βρέθηκε στο διαμέρισμα του Μονάχου, ανάμεσα σε σκουπίδια
Βρέθηκαν 1.500 πίνακες μεγάλων ζωγράφων που πιθανόν είχαν κατασχεθεί από τους Ναζί
Αυτός είναι ο άγνωστος πίνακας του Βαν Γκογκ
Κατασχέθηκε πίνακας που απεικόνιζε τους Πούτιν και Μεντβέντεφ με γυναικεία εσώρουχα