Ένα θαύμα έχει συντελεστεί το τελευταίο διάστημα στην Ιαπωνία με την μετάλλαξη Δέλτα να έχει στην κυριολεξία «εξαφανιστεί» και με τα κρούσματα να είναι ελάχιστες φορές τριψήφια και όχι πάνω από 200. Στις 7 Νοεμβρίου, η Ιαπωνία για πρώτη φορά μετά από 15 μήνες δεν είχε ούτε έναν νεκρό από κορονοϊό.
Το newsit.gr συνάντησε έναν Έλληνα στο Τόκιο τον κ. Στέλιο Πρεζεράκο, εκπαιδευτικό ο οποίος μας έκανε μια μικρή περιήγηση στην πόλη των δεκάδων εκατομμυρίων κατοίκων και μας εξήγησε πως η Ιαπωνία έφτασε σε αυτό το καλό σημείο.
Στην καρδιά μιας πολύβουης πόλης όπως το Τόκιο, ο Έλληνας εκπαιδευτικός μας έδειξε το πιο δημοφιλές σημείο για ραντεβού αλλά και τους δρόμους που οδηγούν στο κέντρο.
Όπως είπε, όλα είναι θέμα νοοτροπίας στην χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. «Οι Ιάπωνες δεν δίστασαν να κάνουν Ολυμπιακούς Αγώνες χωρίς θεατές ενώ τα σύνορα είναι κλειστά εδώ και δυο χρόνια. Τόσο καιρό δεν έχουμε δει τουρίστα», λέει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Πρεζεράκος εξηγεί και κάτι άλλο. Στην Ιαπωνία δεν χρειάζεται να γίνει νόμος για παράδειγμα για την απαγόρευση κυκλοφορίας. Αν βγει η κυβερνήτης του Τόκιο και πει για παράδειγμα στους πολίτες ότι από την επομένη καλό θα ήταν να μην κυκλοφορεί κανείς από τις 8 το βράδυ και μετά, και έχει γίνει ήδη αυτό, θα δείτε τους δρόμους του Τόκιο, άδειους.
Επίσης, η μάσκα προϋπήρχε στην κουλτούρα των Ιαπώνων πριν εμφανιστεί η πανδημία, οπότε όπως λέει αυτό βοήθησε πολύ στον περιορισμό της διασποράς του ιού. Και φυσικά οι Ιάπωνες δεν είναι εκδηλωτικοί όπως οι Έλληνες. Κανένας Ιάπωνας δεν θα αγκαλιάσει κανέναν άλλο, δεν θα του κάνει καν χειραψία. Η κίνηση με την οποία χαιρετιούνται είναι η υπόκλιση.