Κόσμος

Ένας ιδιαίτερα σπάνιος κομήτης είναι ορατός για πρώτη φορά μετά από 160.000 χρόνια

Η ορατότητα και η φωτεινότητά του κομήτη μπορεί να είναι απρόβλεπτες

Για πρώτη φορά μετά από 160.000 χρόνια ένας φωτεινός κομήτης θα είναι ορατός τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με τη NASA.

Θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο η φωτεινότητα του να προβλεφθεί ωστόσο ο κομήτης C/2024 G3 (Atlas) που εντοπίστηκε από τη NASA θα μπορούσε να παραμείνει αρκετά φωτεινός ώστε να μπορεί κάποιος να το δει με γυμνό μάτι.

Ο κομήτης βρισκόταν τη Δευτέρα (13.01.2025) στο περιήλιο, το σημείο στο οποίο είναι πιο κοντά στον Ήλιο, γεγονός που επηρεάζει τη φωτεινότητά του. Σύμφωνα με τους επιστήμονες που τον παρακολουθούν ο κομήτης μπορεί να παρατηρηθεί καλύτερα από το νότιο ημισφαίριο.

Ο κομήτης C/2024 G3 (Atlas) εντοπίστηκε πέρυσι από το Σύστημα Τελευταίας Προειδοποίησης για Αστεροειδείς Επίγειας Πρόσκρουσης της NASA. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι «οι τρέχοντες υπολογισμοί της τροχιάς του, δείχνουν ότι θα περάσει περίπου 13 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Ήλιο».

Σύμφωνα με τη NASA ο κομήτης πιθανότατα να είναι ορατός τις ημέρες που βρίσκεται γύρω από το περιήλιο, ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες και τη συμπεριφορά του. Η ορατότητα και η φωτεινότητά του μπορεί να είναι απρόβλεπτες.

Ο Δρ Shyam Balaji, ερευνητής στη φυσική και την κοσμολογία των αστροσωματιδίων στο King’s College του Λονδίνου, είπε ότι «οι τρέχοντες υπολογισμοί της τροχιάς δείχνουν ότι θα περάσει περίπου 8,3 εκατομμύρια μίλια από τον Ήλιο», κάτι που τον κατατάσσει ως κομήτη που «περνά τον ήλιο».

Ο Δρ Balaji είπε ότι ευκαιρίες εντοπισμού του κομήτη μπορεί να εμφανιστούν «τις ημέρες γύρω από το περιήλιο, ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες και τη συμπεριφορά του κομήτη. Όπως συμβαίνει με όλους τους κομήτες, η ορατότητα και η φωτεινότητά του μπορεί να είναι απρόβλεπτες».

Επισήμανε ακόμη ότι οι άνθρωποι που ζουν στο νότιο ημισφαίριο – από όπου προβλέπεται ότι θα είναι καλύτερα ορατός ο κομήτης – θα πρέπει «να κοιτάξουν προς τον ανατολικό ορίζοντα πριν από την ανατολή του ηλίου μετά το περιήλιο, να δοκιμάσουν τον δυτικό ορίζοντα μετά τη δύση του ηλίου».

Ο κ. Balaji συμβούλεψε τους ανθρώπους που θέλουν να εντοπίσουν τον κομήτη να βρουν μια τοποθεσία μακριά από τη φωτορύπανση και να χρησιμοποιήσουν ένα ζευγάρι κιάλια ή ένα μικρό τηλεσκόπιο.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μαρίν Λε Πεν: Το καλοκαίρι του 2026 θα ανακοινωθεί η απόφαση του εφετείου για την καταδίκη της ηγέτιδας της γαλλικής ακροδεξιάς
Η απόφαση για την κατηγορία της κατάχρησης δημόσιου χρήματος από τη Μαρίν Λε Πεν αναμένεται πολλούς μήνες πριν από τις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2027
Η Γαλλίδα ακροδεξιά ηγέτης, Μαρίν Λε Πεν εγκαταλείπει τα κεντρικά γραφεία του κόμματος του «Εθνικού Συναγερμού» την ημέρα της ετυμηγορίας της δίκης της
Forbes: Ο Ντόναλντ Τραμπ υπερδιπλασίασε την περιουσία του στα 5,1 δισ. δολάρια – Πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη ο Έλον Μασκ με 342 δισεκατομμύρια
Ο Έλον Μασκ είναι και πάλι ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Γη, έχοντας ξεπεράσει τον Γάλλο «τιτάνα» ειδών πολυτελείας, Μπερνάρ Αρνό
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ δίπλα στον διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla, Έλον Μασκ, στον Λευκό Οίκο στις 11 Μαρτίου 2025