Κόσμος

Ένας παδικός θάνατος έφερε κοντά την πρέσβειρα των ΗΠΑ με τον ομόλογό της του Ιράν

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Κέλι Κραφτ έκανε σπάνια δημόσια επίδειξη συμπόνιας προς τον Ιρανό ομόλογό της Ματζίντ Ταχτ Ραβανσί μέσα στην αίθουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αφότου η Ουάσινγκτον αποχώρησε από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Τεχεράνης τον Μάιο του 2018, η ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν δεν σταματά να κλιμακώνεται.

Ωστόσο, έπειτα από μια τεταμένη συνεδρίαση του ΣΑ για τη συμμόρφωση προς τη συμφωνία που είχαν συνυπογράψει οι μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν, η Κραφτ προσέγγισε τον ιρανό πρεσβευτή για να του μιλήσει.

Ο Ραβανσί αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του ενώπιον των δεκατεσσάρων ομολόγων του σε ένα κοριτσάκι δύο ετών, το οποίο τόνισε πως πέθανε τον Ιούνιο εξαιτίας μιας σπάνιας ασθένειες. Απέδωσε τον θάνατο του παιδιού στις αμερικανικές κυρώσεις, που έχουν επανέλθει σε ισχύ.

Στέλεχος της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη είπε πως η Κραφτ πήγε να εκφράσει τα συλλυπητήριά της στον Ραβανσί.

Αφότου ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, επανήλθαν σε ισχύ σταδιακά οι σαρωτικές κυρώσεις που έχουν στόχο να προκαλέσουν ασφυξία στην ιρανική οικονομία, ειδικά μειώνοντας τις ιρανικές εξαγωγές αργού.

Ωστόσο στο πλαίσιο της εκστρατείας «μέγιστης πίεσης» που ασκεί, η Ουάσινγκτον έχει επίσης επιβάλει κυρώσεις σε βάρος δεκάδων οντοτήτων, εταιρειών και προσώπων για να μειωθούν τα έσοδα της Τεχεράνης. Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν πως αυτό ίσως εξωθεί την Τεχεράνη να ενεργεί πιο επιθετικά.

Ο Ραβανσί χαρακτήρισε στην τοποθέτησή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας «ντροπή» το γεγονός ότι «ο εκφοβισμός των ΗΠΑ είχε αποτέλεσμα να διακοπούν οι εξαγωγές ορισμένων φαρμάκων στο Ιράν, γεγονός εφιαλτικό για κάποιους ασθενείς».

«Για παράδειγμα, μια ευρωπαϊκή εταιρεία, υπό πίεση εξαιτίας των κυρώσεων των ΗΠΑ, σταμάτησε να εξάγει ειδικούς επιδέσμους για τους ασθενείς που πάσχουν από πομφολυγώδη επιδερμόλυση (Epidermolysis Bullosa, EB), μια σπάνια γενετική πάθηση που έχει συνέπεια να προκαλούνται με το παραμικρό αμυχές, γρατζουνιές και πληγές» στο δέρμα των παιδιών που πάσχουν από αυτήν, τόνισε.

Πρόσθεσε ότι το κοριτσάκι, η Άβα, δεν μπορούσε να λάβει τη θεραπεία που χρειαζόταν.

Η Κραφτ επανέλαβε στο ΣΑ την πάγια θέση της κυβέρνησής της ότι προτίθεται να διεξαγάγει διάλογο με το Ιράν για να διαπραγματευθεί μια συμφωνία που θα υπηρετεί καλύτερα τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», όμως «δεν θα μείνουμε άπραγοι ενώ το Ιράν συνεχίζει να αποσταθεροποιεί την περιοχή».

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Δανία σηκώνει το γάντι και απαντά στις δηλώσεις του Τζέι Ντι Βανς από τη Γροιλανδία - «Δεν απευθύνονται έτσι σε συμμάχους»
«Η Δανία δεν έκανε καλή δουλειά για τον λαό της Γροιλανδίας» είπε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Δανού πρωθυπουργού
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς στη Γροιλανδία
Απελπισία στα χαλάσματα μετά τον φονικό σεισμό στη Μιανμάρ - Σοκαριστικό βίντεο με μαίες που προσπαθούν να σώσουν νεογέννητα
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει ελπίδα» λέει 25χρονος που προσπάθησε να σώσει τη γιαγιά του και τους θείους του από γκρεμισμένο κτήριο - Η στιγμή που γυναίκα γεννά στον δρόμο
Σωστικά συνεργεία στα συντρίμμια κτιρίου στη Μπανγκόκ
Η στιγμή που τα νερά πισίνας σαρώνουν πεζούς στην Κίνα λόγω του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ - Συγκλονιστικό βίντεο
Οι κάτοικοι στη Γιουνάν της Κίνας, στα σύνορα με τη Μιανμάρ, έζησαν εφιαλτικές στιγμές όταν εξαιτίας του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ ξεχείλισαν το νερό της πισίνας σε ταράτσα κτιρίου
Νερά πισίνας σαρώνουν πεζούς στη Γιουνάν της Κίνας μετά τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ
«Και η Ελλάδα κινδυνεύει από σεισμούς όπως αυτός στη Μιανμάρ» λέει ο Άκης Τσελέντης
«Ακόμα και μακρινοί σεισμοί μεγέθους 7,5 έως 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ μπορούν να επηρεάσουν στην Ελλάδα τα πολύ ψηλά κτίρια, μεγάλες γέφυρες, αγωγούς παροχής φυσικού αερίου και ανεμογενήτριες»
Διασώστες στα συντρίμμια κτιρίου μετά τον σεισμό στη Μιανμάρ