Ο χάκερ ονόματι Ρούι Πίντο είναι ήδη γνωστός καθώς, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, βρίσκεται πίσω από το σκάνδαλο “Football Leaks” με 70 εκατομμύρια έγγραφα που αποκάλυψαν τις δοσοληψίες πολλών ποδοσφαιρικών ομίλων.
Τώρα οι δικηγόροι του, ο Γουίλιαμ Μπούρντον και ο Φρανσίσκο Τεϊξέιρα ντα Μότα, αποκάλυψαν ότι ο πελάτης τους βρίσκεται πίσω και από το σκάνδαλο “Luanda Leaks”, εγγράφων δηλαδή που περιήλθαν στην κατοχή της οργάνωσης International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) και στη συνέχεια δόθηκαν στη δημοσιότητα από πολλούς δημοσιογραφικούς οργανισμούς την περασμένη εβδομάδα.
Ο Πίντο, 31 ετών, ήδη κατηγορείται από τις πορτογαλικές εισαγγελικές αρχές για 93 αδικήματα που αφορούν κυρίως την αυθαίρετη πρόσβαση σε δεδομένα, την απόπειρα εκβίασης και την παραβίαση αλληλογραφίας.
Είναι προφυλακισμένος σε φυλακή της Λισσαβώνας αναμένοντας την δίκη του. Οι δικηγόροι του έχουν δηλώσει ότι ο πελάτης τους ενήργησε προς το δημόσιο συμφέρον.
Μένει να φανεί αν η τελευταία αυτή αποκάλυψη θα επηρεάσει την συνεχιζόμενη έρευνα εις βάρος του. Οι δικηγόροι του πάντως τον έχουν επανειλημμένως χαρακτηρίσει “πληροφοριοδότη”.
Τι λένε οι δικηγόροι του χάκερ
Σε ανακοίνωσή τους προς το Reuters, οι δικηγόροι του αναφέρουν ότι στο τέλος του 2018 παρέδωσαν στην Πλατφόρμα για την Προστασία των Πληροφοριοδοτών στην Αφρική έναν σκληρό δίσκο “που περιείχε όλα τα δεδομένα τα οποία συνδέονταν με τις πρόσφατες αποκαλύψεις αναφορικά με την περιουσία της ντος Σάντος, της οικογένειάς της και όλων των πιθανών εμπλεκομένων”.
Υποστηρίζουν ακόμη ότι ο Πίντο επέτρεψε στην Πλατφόρμα, της οποίας συνιδρυτής είναι ο ίδιος ο Μπούρντον, να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα “όπως κρίνει εκείνη”. Στη συνέχεια η Πλατφόρμα τα έδωσε στην ICIJ.
“Χωρίς τις τεραστίου όγκου και σημασίας αποκαλύψεις των Luanda Leaks, που κατέστησαν δυνατές χάρη στον πελάτη μας, οι ρυθμιστικές, αστυνομικές και δικαστικές αρχές δεν θα είχαν κάνει τίποτα. Χάρη στον πελάτη μας και μόνο σε εκείνον, οι Πορτογάλοι πολίτες και ο κόσμος έχουν πρόσβαση στην αλήθεια ενός εντυπωσιακού συστήματος διαφθοράς και αρπαγής”, αναφέρουν οι δικηγόροι.
Η ντος Σάντος έχει επανειλημμένως αρνηθεί ότι έκανε κάτι παράνομο. “Ενήργησα πάντα εντός του νόμου και όλες οι εμπορικές μου συναλλαγές είχαν εγκριθεί από δικηγόρους, τράπεζες, ελεγκτές και ρυθμιστικές αρχές”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη.
Αρκετές ημέρες μετά τα πρώτα δημοσιεύματα για τα Luanda Leaks εισαγγελείς στην Αγκόλα κατονόμασαν επίσημα ως υπόπτους την ντος Σάντος και τέσσερις υπήκοους Πορτογαλίας κατηγορώντας τους για κακοδιαχείριση και υπεξαίρεση στη διάρκεια της περιόδου που η ντος Σάντος διετέλεσε πρόεδρος της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Sonangol.
Ο εισαγγελέας της Αγκόλας έδωσε στη δημοσιότητα ένα δικαστικό έγγραφο στις 31 Δεκεμβρίου του περασμένου χρόνου που επέβαλε το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της ντος Σάντος, του συζύγου της Σιντίκα Ντοκόλο και ενός συνεργάτη τους, του Μάριο Λέιτε ντα Σίλβα, στην Αγκόλα.
Το έγγραφο υποστήριζε ότι η κυβέρνηση είχε συγκεντρώσει επαρκή στοιχεία για να αποδείξει ότι οι τρεις τους είχαν εκτρέψει 1,1 δισεκ. δολάρια κρατικών πόρων σε ιδιωτικές εταιρείες στις οποίες είχαν μερίδιο.
Ο γενικός εισαγγελέας της Αγκόλας Χέλντερ Πίτα Γκρος δήλωσε την Παρασκευή στο πορτογαλικό δίκτυο RTP ότι τα έγγραφα του Luanda Leaks αποκάλυψαν “κάποιες λειτουργίες και συνδέσεις που δεν γνωρίζαμε ότι συμβαίνουν”.