Site icon NewsIT
10:30 | 09.10.11

Ενεργειακή συμφωνία με Αίγυπτο προωθεί η Κύπρος

Ενεργειακή συμφωνία με Αίγυπτο προωθεί η Κύπρος
Newsit Newsroom

Η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή θα βρεθεί στις 2 Νοεμβρίου 2011 στην Αίγυπτο,

προκειμένου να έχει επαφές με την αιγυπτιακή πολιτική ηγεσία, σχετικά με την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται στην Κύπρο αντιπροσωπεία από τεχνοκράτες του Λιβάνου, για να συζητηθούν όλα τα θέματα αναφορικά με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Κληθείσα από δημοσιογράφο να σχολιάσει πληροφορίες για ”αφόρητες πιέσεις” της Τουρκίας σε Αίγυπτο και Λίβανο να ακυρώσουν συμφωνίες με την Κυπριακή Δημοκρατία για τους υδρογονάνθρακες, η κ. Κοζάκου – Μαρκουλλή δήλωσε ότι αυτές τις πληροφορίες τις είχε το Υπουργείο Εξωτερικών ”εδώ και πάρα πολύ καιρό”.

”Μπορώ να πω”, συνέχισε, ”ότι, κατά τους τελευταίους έξι μήνες, η Τουρκία εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση”. ”Με την Αίγυπτο” ανέφερε η κ. Κοζάκου – Μαρκουλλή, ”δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα”, αλλά ”με τον Λίβανο υπάρχει κάποιο πρόβλημα”.

”Δεν μπορώ να εξαγάγω ότι αυτό το πρόβλημα οφείλεται σε πιέσεις της Τουρκίας, όμως είναι πολύ πιθανό”, πρόσθεσε η κ. Κοζάκου – Μαρκουλλή.

”Για αυτό το θέμα”, δήλωσε η Υπουργός, ”κατά τη διάρκεια της συνάντησής μου με τον ομόλογό μου, του Λιβάνου, στη Νέα Υόρκη, είχαμε συμφωνήσει ότι θα έρθει μία αντιπροσωπεία από τεχνοκράτες του Λιβάνου, για να συζητήσουμε όλα τα θέματα, που αφορούν τις σχέσεις μας αναφορικά με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη”.

Ερωτηθείσα εάν η Βουλή του Λιβάνου δεν επικυρώνει τη Συμφωνία, εξαιτίας των τουρκικών πιέσεων, η κ. Κοζάκου – Μαρκουλλή δήλωσε πως ”το ότι δεν έχει περάσει από τη Βουλή δεν οφείλεται σε αυτές πιέσεις, αλλά μάλλον στο γεγονός ότι το κοινοβούλιο του Λιβάνου, για πάρα πολύ καιρό, δεν πήρε οποιαδήποτε απόφαση και δεν πέρασε οποιοδήποτε νομοθέτημα, όμως υπάρχουν βέβαια και οι πιέσεις της Τουρκίας”.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν ακυρώνεται οτιδήποτε στην περίπτωση μη έγκρισης της Συμφωνίας από τον Λίβανο, η Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: ”Όχι, για εμάς δεν ακυρώνεται οτιδήποτε από τις δικές μας δραστηριότητες αναφορικά με την ΑΟΖ μας και πιστεύω ότι θα είναι εις βάρος του Λιβάνου εάν δεν επικυρώσει αυτήν τη Συμφωνία”.

Στην ομιλία της η υπουργός τόνισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατέψει τα δικαιώματά της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω όλων των κατάλληλων ειρηνικών καναλιών, σημειώνοντας ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τις έρευνες για υδρογονάνθρακες αποκαλύπτουν τα πραγματικά της κίνητρα που δεν είναι η προστασία των Τουρκοκυπρίων, αλλά η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Κύπρου.

Ο τομέας των υδρογονανθράκων, είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας της η κ. Μαρκουλλή, αποτελεί μια καινούργια πρόκληση για τη Δημοκρατία της Κύπρου. Σε αυτό το πλαίσιο, η Κύπρος άρχισε ήδη δραστηριότητα εξόρυξης στην ΑΟΖ της. Οι ενδείξεις για ύπαρξη υδρογονανθράκων, είπε, είναι πολύ θετικές και υποσχόμενες.

«Οι πρόσφατες εχθρικές απειλές και ενέργειες της Τουρκίας εναντίον της Δημοκρατίας δεν βασίζονται και ούτε υποστηρίζονται από οποιοδήποτε νομικό ή ουσιαστικό επιχείρημα», δήλωσε περαιτέρω και πρόσθεσε ότι «η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να αμφισβητεί τον καθορισμό της ΑΟΖ ή την υφαλοκρηπίδα μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και των γειτονικών της κρατών σε περιοχές που δεν είναι ούτε απέναντι ούτε γειτνιάζουν με τις τουρκικές ακτές» .

Η συμπεριφορά της Τουρκίας, συνέχισε, αποκαλύπτει ότι «τα πραγματικά κίνητρα της τουρκικής πολιτικής έναντι της Κύπρου δεν είναι η συχνά διακηρυσσόμενη προστασία των Τουρκοκυπρίων, αλλά η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Κύπρου». Η Τουρκία, ανέφερε η κ. Μαρκουλλή, «θεωρεί εαυτόν ως την περιφερειακή στρατιωτική δύναμη, η οποία έχει δικαίωμα στους φυσικούς πόρους και πλούτο των γειτονικών της κρατών», προσθέτοντας ότι «πολιτική της Τουρκίας παραμένει η πολιτική της επιθετικότητας και της ασέβειας του διεθνούς δικαίου και αρχών και διαταράσσει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή μας».

«Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι αποφασισμένη να προστατέψει τα δικαιώματά της μέσω όλων των κατάλληλων ειρηνικών καναλιών», είπε.

Ως μικρό κράτος, συνέχισε, δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να υπερασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με το Διεθνές Δίκαιο.

«Ως μέρος της οικογένειας των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βασιζόμαστε στην αλληλεγγύη των εταίρων μας, όπως επίσης στην υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας γενικά», είπε η κ. Μαρκουλλή.-

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version