Κόσμος

Ενίσχυση έως 5.000 ευρώ ανά αγρότη και έως 50.000 ανά επιχείρηση προτείνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας

Ενισχύσεις έως 5.000 ευρώ ανά αγρότη και έως 50.000 ευρώ ανά επιχείρηση περιλαμβάνει η πρόταση του Ευρωπαίου επιτρόπου Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι .

Ο κ. Βοϊτσεχόφσκι προτείνει τη δημιουργία ενός νέου χρηματοδοτικού μέτρου στήριξης από τα αδιάθετα κονδύλια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΑΠ. Η εν λόγω πρόταση αφορά τη στήριξη των παραγωγών και των μικρών επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα από τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από την πανδημία του κορονοϊού.

«Έχουμε υιοθετήσει ένα νέο μέτρο για τη στήριξη των παραγωγών και των μικρών επιχειρήσεων αγροδιατροφής που αντιμετωπίζουν την κρίση του κορονοϊού. Το 2020, οι χώρες της ΕΕ θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα υπόλοιπα χρήματα του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) για πληρωμές έως 5.000 ευρώ ανά αγρότη και 50.000 ευρώ ανά μικρομεσαία επιχείρηση» ανέφερε στην ανάρτησή του ο Πολωνός επίτροπος.

Η πρόταση που κατέθεσε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο Ευρωκοινοβούλιο ο κ. Βοϊτσεχόφσκι, περιελάβανε την τροποποίηση του Κανονισμού 1305/2013 των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης για τη δημιουργία ενός ειδικού μέτρου παροχής προσωρινής στήριξης των αγροτών και των μικρομεσαίων αγροτικών επιχειρήσεων μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης αγροτικών προϊόντων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα η τροποποίηση προβλέπει:

-Δημιουργία ειδικού άρθρου στον Κανονισμό 1305/2013 για να συμπεριλάβει όλες τις αναγκαίες κανονιστικές αλλαγές για την δημιουργία του Μέτρου.

-Δημιουργία ειδικού Μέτρου στα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης του οποίου ο προϋπολογισμός δεν θα ξεπερνά το 1% της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης του Προγράμματος κάθε κράτους-μέλους μετά από τροποποίηση και μεταφορά πόρων από άλλα Μέτρα του Προγράμματος ή και κατάργηση Μέτρων.

-Η ενίσχυση θα είναι εφάπαξ και το μέγιστο ποσό της δεν μπορεί να ξεπερνά τα 5.000 ευρώ για τους αγρότες και τα 50.000 για τις μικρές επιχειρήσεις.

-Τα κράτη-μέλη θα θέσουν τα κριτήρια επιλογής των πληγέντων που πρέπει να είναι αντικειμενικά και με τεκμηρίωση και θα αποφασίσουν για το ύψος της ενίσχυσης ανά κατηγορία πληγέντων.

-Η καταβολή της ενίσχυσης εκτιμάται θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2020.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα