Κόσμος

Ένταση στην Ουκρανία: Με μαχητικά και πλοία το ΝΑΤΟ ενισχύει τις δυνάμεις στην Ανατολική Ευρώπη

Οι χώρες του ΝΑΤΟ έθεσαν τις δυνάμεις τους σε επιφυλακή και έστειλαν πλοία και μαχητικά αεροσκάφη για να ενισχύσουν την άμυνά τους στην ανατολική Ευρώπη απέναντι στις στρατιωτικές δραστηριότητες της Ρωσίας στα σύνορά της με την Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα η Συμμαχία.

“Το ΝΑΤΟ θα εξακολουθήσει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύει και να υπερασπίζεται όλους τους Συμμάχους, περιλαμβανομένης μέσω της ενίσχυσης της ανατολικής πλευράς της Συμμαχίας. Θα απαντάμε πάντα σε οποιαδήποτε επιδείνωση του περιβάλλοντος ασφαλείας μας, κυρίως ενισχύοντας την κοινή μας άμυνα”, εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

“Χαιρετίζω τη συνεισφορά περισσότερων δυνάμεων στο ΝΑΤΟ από τους συμμάχους”, τόνισε.

“Η Δανία στέλνει μια φρεγάτα στη Βαλτική και ετοιμάζεται να αναπτύξει τέσσερα καταδιωκτικά αεροσκάφη F-16 στη Λιθουανία για να υποστηρίξει τη μακροχρόνια αποστολή της φύλαξης του εναέριου χώρου της περιοχής από το ΝΑΤΟ”, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

“Η Ισπανία στέλνει πλοία για να ενταχθούν στις θαλάσσιες δυνάμεις του ΝΑΤΟ και σκοπεύει να στείλει μαχητικά αεροσκάφη στη Βουλγαρία”, σημειώνεται.

“Η Γαλλία δήλωσε έτοιμη να στείλει στρατεύματα στη Ρουμανία υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ από τον Απρίλιο. Η Ολλανδία στέλνει δύο καταδιωκτικά αεροσκάφη F-35 στη Βουλγαρία από τον Απρίλιο για να στηρίξουν τις δραστηριότητες φύλαξης του εναέριου χώρου του ΝΑΤΟ στην περιοχή και θέτει σε ετοιμότητα ένα πλοίο και χερσαίες δυνάμεις για τη Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ”, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

https://twitter.com/NATOpress/status/1485544331347992580?s=20

“Οι ΗΠΑ επίσης δήλωσαν ξεκάθαρα ότι σκοπεύουν να αυξήσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας”.

“Μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, το ΝΑΤΟ έχει ενισχύσει την παρουσία του στην ανατολική πλευρά της Συμμαχίας, κυρίως με την παρουσία τεσσάρων, πολυεθνικών, τακτικών στρατιωτικών συγκροτημάτων στην Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία”, υπενθύμισε το ΝΑΤΟ.

“Αυτές οι μονάδες, υπό τη διοίκηση της Βρετανίας, του Καναδά, της Γερμανίας και των ΗΠΑ αντίστοιχα είναι πολυεθνικές και έτοιμες για μάχη”, διαβεβαίωσε.

“Η παρουσία τους καταδεικνύει ξεκάθαρα ότι μια επίθεση εναντίον μίας συμμαχικής χώρας θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον όλης της Συμμαχίας”, προειδοποίησε το ΝΑΤΟ.

Πριν το 2014 δεν υπήρχαν δυνάμεις του ΝΑΤΟ στα ανατολικά σύνορα της Συμμαχίας, υπενθύμισε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ντόναλντ Τραμπ ψάχνει συμμάχους στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα - Ανάλυση του CNN
«Για τον Αμερικανό πρόεδρο, η προσπάθεια να διαμορφώσει ένα αξιόπιστο διεθνές μέτωπο ενάντια στο Πεκίνο ίσως αποδειχθεί η πιο δύσκολη αποστολή της δεύτερης θητείας του» τονίζει το αμερικανικό δίκτυο
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε υπουργικό συμβούλιο στον Λευκό Οίκο
4 τραυματίες από την επίθεση ρωσικών drones στο Κίεβο και σε άλλες περιοχές - Οι Ουκρανοί λένε ότι κατέρριψαν 56
Θραύσματα από drone προκάλεσαν επίσης ζημιές σε μια κατοικία και σε αρκετά κτίρια, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν πυρκαγιές σε διαφορετικά τμήματα της ουκρανικής πρωτεύουσας
Επίθεση ρωσικών drones στο Κίεβο
Αμερικανός αξιωματούχος: Η μεταπολεμική Ουκρανία θα μπορούσε να μοιάζει με το Βερολίνο μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο – Αντί για τείχος, ο Δνείπερος
Το σενάριο διαίρεσης της Ουκρανίας έχει πέσει στο τραπέζι στο πλαίσιο μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας σύμφωνα με τους «Times» που φιλοξενούν συνέντευξη του Αμερικανού απεσταλμένου Κιθ Κέλογκ
Στρατιώτες των Συμμάχων μπροστά στο μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη στο μεταπολεμικό Βερολίνο τον Νοέμβριο του 1945