Σάββατο, 26 Οκτ.
17oC Αθήνα

Ένταση στην Τουρκία – Φόβοι για πραξικόπημα

O πρώην αρχηγός της αεροπορίας οδηγείται στο δικαστήριο. ΦΩΤΟ REUTERS
O πρώην αρχηγός της αεροπορίας οδηγείται στο δικαστήριο. ΦΩΤΟ REUTERS
Σε κλίμα έντασης αναμένεται να γίνει σήμερα η συνάντηση των πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας της Τουρκίας…

 

την ώρα που συνεχίζεται η έρευνα για απόπειρα πραξικοπήματος από στελέχη των ενόπλων δυνάμεων που, όπως σημειώνουν αναλυτές, βάζει σε αμφιβολία την πολιτική σταθερότητα και την εμπιστοσύνη των «αγορών» στην υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρα.
 
Νωρίτερα, εισαγγελείς αναμένεται να ανακρίνουν ανώτατα στελέχη της πολεμικής αεροπορίας και του ναυτικού, σε βάρος των οποίων πιθανότατα θα ασκηθούν διώξεις.
 
Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ συναντώνται με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, στρατηγό Ιλκερ Μπασμπούγ, στις 11:00 το πρωί. Όμως τα περιθώρια συμβιβασμού για την αποφυγή ενδεχόμενης κλιμάκωσης της έντασης χαρακτηρίζονται περιορισμένα.
 
Δώδεκα ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί διώκονται ήδη για συνωμοσία, το 2003, με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν, η οποία, σύμφωνα με τους πιο σκληροπυρηνικούς οπαδούς του λεγόμενου «κοσμικού κράτους» στην Τουρκία, θέλει να επιβάλλει μια «κρυφή ισλαμιστική ατζέντα» στους θεσμούς της χώρας.
 
Οι ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων – ο ρόλος των οποίων ως «θεματοφύλακα» του κοσμικού κράτους έχει ατονήσει λόγω των υποστηριζόμενων από την Ε.Ε. μεταρρυθμίσεων – έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι η χώρα αντιμετωπίζει «σοβαρή κατάσταση» μετά από την έκτακτη συνάντησή τους για να συζητήσουν το θέμα. Ανάμεσα στους 50 αξιωματούχους που συνελήφθησαν, θα ανακριθούν και ενδέχεται να προσαχθούν σε δίκες σήμερα Πέμπτη, περιλαμβάνονται οι πρώην επικεφαλής του γενικού επιτελείου αεροπορίας και του γενικού επιτελείου ναυτικού.
 
Κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση, ο Αμπντουραχμάν Γιαλτσίνκαγια, εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου, ανακοίνωσε χθες ότι εξετάζει τις δηλώσεις στις οποίες προέβησαν πρόσφατα δυο βουλευτές του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK), χωρίς όμως να έχει φθάσει στο σημείο να αρχίσει επίσημη έρευνα εις βάρος του κυβερνώντος κόμματος.
 
Σε περίπτωση που προχωρήσει στην έναρξη τέτοιας έρευνας, αυτό ίσως οδηγήσει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών από το AK, που είχε γλιτώσει από μια προηγούμενη προσπάθεια του ίδιου εισαγγελέα να το κηρύξει έκνομο για δραστηριότητες εναντίον του «κοσμικού χαρακτήρα» του τουρκικού κράτους το 2008.
 
Οι βουλευτικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2011.
 
Ο τουρκικός στρατός έχει ανατρέψει τέσσερις κυβερνήσεις από το 1960, η ηγεσία του πάντως έχει διακηρύξει ότι η εποχή των πραξικοπημάτων «παρήλθε» πλέον.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε