Ο Μπολσονάρο έδωσε ήδη εντολή να γίνουν στους στρατώνες όλης της Βραζιλίας οι «προσήκουσες εκδηλώσεις μνήμης» για την 55η επέτειο από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 31ης Μαρτίου 1964, μετά το οποίο η χώρα έζησε υπό τη χούντα για 21 χρόνια.
«Ο πρόεδρός μας αποφάσισε πως το υπουργείο Αμύνης θα πραγματοποιήσει τις προσήκουσες εκδηλώσεις μνήμης, που σχετίζονται με την 31η Μαρτίου 1964, περιλαμβανομένης και της ανάγνωσης ημερήσιας διαταγής συντεταγμένη με ευθύνη του ίδιου του υπουργείου Αμύνης και η οποία ήδη ενεκρίθη από τον πρόεδρό μας», τόνισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Οτάβιου Ρέγκου Μπάρους.
Η χούντα του ‘64 ανέτρεψε τον, τότε, νόμιμο πρόεδρο Ζουάου Γκουλάρτ και διοίκησε τη Βραζιλία έως το 1985
Οι εκδηλώσεις θα πρέπει να διεξαχθούν «σύμφωνα με όσα κρίνουν αναγκαία οι διοικητές μέσα στα στρατόπεδα και εντός του πλαισίου που μπορούν να πραγματωθούν αυτές», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μπολσονάρο. Και σημείωσε ότι ο πρόεδρος της Βραζιλίας «δεν θεωρεί πως η 31η Μαρτίου 1964 ήταν ένα στρατιωτικό πραξικόπημα. Θεωρεί πως η κοινωνία ενωμένη κι αντιλαμβανόμενη τον κίνδυνο που διέτρεχε η χώρα, κατόρθωσε εκείνη την ημέρα, συγκορμίζοντας στρατιωτικούς και πολίτες, να επαναφέρει τη χώρα στον ορθό δρόμο και πως «εάν αυτό δεν συνέβαινε, σήμερα θα είχαμε μία μορφή κυβέρνησης που δεν θα ήταν καλή για κανέναν».
Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας υπέρ της καθαίρεσης της πρώην προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ, ο τότε βουλευτής Μπολσονάρο είχε αποθεώσει τους βασανιστές της, που κατά τη διάρκεια της χούντας συμμετείχε σε αντιστασιακή οργάνωση
Ο Μπολσονάρο (απότακτος λοχαγός ο ίδιος) όχι μόνο αρνείται ότι υπήρξε πραξικόπημα στη Βραζιλία, αλλά δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τα δικτατορικά καθεστώτα στη Λατινική Αμερική, όπως του Αλφρέδο Στρέσνερ στην Παραγουάη (1954-89) και του Αουγούστο Πινοτσέτ στη Χιλή (1973-1990).
Πριν από δυο χρόνια, ο νυν πρόεδρος της Βραζιλίας είχε πει ότι το μεγαλύτερο λάθος της δικτατορίας ήταν «ότι βασάνιζε και δεν σκότωνε», αγνοώντας τις 434 δολοφονίες που έχουν καταγραφεί επισήμως από την Εθνική Επιτροπή Αλήθειας για τα εγκλήματα των δυνάμεων ασφαλείας και των παραστρατιωτικών, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, μαζί με τις εκατοντάδες αυθαίρετες κρατήσεις και τους πολυάριθμους βασανισμούς αντιφρονούντων.
Το 2011 η τότε πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ είχε διατάξει τις ένοπλες δυνάμεις να καταργήσουν κάθε εκδήλωση μνήμης για τη δικτατορία.