Η Βουλγαρία δεν μπορεί να γίνεται όμηρος της πολιτικής, οικονομικής και χρηματοπιστωτικής αστάθειας των χωρών, μέσω των οποίων πραγματοποιείται η μεταφορά του φυσικού αερίου.
Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Κρίστιαν Βιγκένιν, αναφερόμενος στη διαφαινόμενη εφικτή απειλή «αναπαραγωγής» της κρίσης του 2009, όταν η Μόσχα διέκοψε την τροφοδότηση της Ουκρανίας με συνέπεια το Κίεβο να σταματήσει την μεταφορά του ρωσικού μεθανίου για την Ευρώπη, προκαλώντας αληθινό σοκ στους Βούλγαρους πολίτες κατά τη διάρκεια του σκληρού χειμώνα εκείνου του χρόνου.
«Η σημερινή κατάσταση απεικονίζει και υπογραμμίζει ακόμα περισσότερο την ανάγκη υλοποίησης του South Stream. Δεν μπορούμε να γινόμαστε όμηροι της πολιτικής, οικονομικής ή χρηματοπιστωτικής αστάθειας των χωρών. Η θέση των ευρωπαϊκών χωρών, τις επικράτειες των οποίων θα διανύσει ο αγωγός δεν έχει αλλάξει με κανένα τρόπο. Είναι γεγονός, ότι ακούγονται διάφορες φωνές, αλλά η τρέχουσα πολιτική συγκυρία δεν πρέπει να επηρεάζει στρατηγικές αποφάσεις σαν το σχέδιο αυτό» τόνισε ο Βούλγαρος ΥΠΕΞ σε δηλώσεις του στο βουλγαρικό Τύπο
Σύμφωνα με τον Βούλγαρο επίσημο, σ’ αυτή τη φάση δεν τίθεται θέμα κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. Ενώ «ούτε η Μόσχα, ούτε οι Βρυξέλλες έχουν συμφέρον από παρόμοιο σενάριο που μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνο στην περίπτωση εισβολής ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία», όπως είπε ο κ. Κρίστιαν Βιγκένιν «εκφράζοντας την θέση της μεγάλης πλειονότητας των χωρών – μελών της ΕΕ».
Η Βουλγαρία κινδυνεύει να χάσει πέντε χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 2 % εντός του 2014 στην περίπτωση που σταματήσει o αγωγός South Stream. Αυτό τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Ντραγκομίρ Στόινεφ σε έκτακτη συνέντευξη για το βουλγαρικό και ξένο Τύπο στη Σόφια σήμερα το απόγευμα.
Σύμφωνα με τον Βούλγαρο αρμόδιο, τυχόν ακύρωση του South Stream θα απειλήσει άμεσα την ασφάλεια της τροφοδοσίας της Βουλγαρίας με αέριο.
«Πάλι θα πρέπει να τρέμουμε να μην προκύψει να μην προκύψει, κάποια κρίση σε κάποια χώρα (από την οποία μεταφέρεται το αέριο – σ.σ.) ώστε να μην μένουμε από αέριο μέχρι να ολοκληρωθεί όλη η υποδομή που θα μας εξασφαλίσει πρόσβαση στο μεθάνιο από το κοίτασμα «Σαχ Ντενίς ΙΙ» στο Αζερμπαϊτζάν , δήλωσε ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας.
Σύμφωνα με τον ίδιο η Βουλγαρία δεν έχει άλλη λύση παρά να εναρμονίσει την πολιτική της με ενδεχόμενες κοινές αποφάσεις της ΕΕ αλλά θα ζητήσει αποζημιώσεις από τις Βρυξέλλες για ενδεχόμενες οικονομικές ζημιές της.
Διαβάστε
Εντοπίστηκαν “επικίνδυνα” αρνιά από τη Βουλγαρία
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ελλάδα και Βουλγαρία έχουν τις χειρότερες μεταφορές στην ΕΕ
Άνοιγμα των βουλγαρικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ιαπωνική αγορά