Το βραβευμένο έργο με την ονομασία Muraleando (Δημιουργία Τοιχογραφιών) έφερε κοντά τους κατοίκους, δημιούργησε μια αίσθηση υπερηφάνειας στο περιβάλλον τους και ενίσχυσε την εκτίμηση για την τέχνη μεταξύ των νέων.
Το έργο ξεκίνησε το 2001 με επικεφαλής τον 54χρονο Μανουέλ Ντίας, ο οποίος έχει ζήσει ολόκληρη τη ζωή του στη περιοχή, μαζί με άλλους τρεις καλλιτέχνες.
«Αυτή είναι η γειτονιά όπου γεννήθηκα, μεγάλωσα, έπαιξα, σπούδασα, παντρεύτηκα και γεννήθηκαν τα παιδιά μου. Ανέκαθεν είχα την ανάγκη να δώσω πίσω αυτά που μου πρόσφερε», λέει ο Ντίας.
Το έργο Muraleando, το οποίο απέσπασε το Εθνικό Βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2014, ξεκίνησε με τέσσερις «τρελούς» καλλιτέχνες που έφτιαχναν τοιχογραφίες σε δημόσιους χώρους και στη συνέχεια με τη δημιουργία ενός ατελιέ ζωγραφικής σε κοντινό σχολείο. Το έργο εξελίχθηκε σε μεγάλο βαθμό τον Νοέμβριο του 2010, αφότου ανακαλύφθηκε μία γιγαντιαία δεξαμενή νερού που διοχέτευε νερό σε ατμομηχανές, σε ένα εγκαταλελειμμένο οικόπεδο. Ξαφνικά το Muraleando απέκτησε στέγη. Σήμερα η δεξαμενή λειτουργεί ως γκαλερί και πολιτιστικό κέντρο με εργαστήρια χειροτεχνίας, αίθουσες για μαθήματα μουσικής, ρεσιτάλ και προβολές. Επίσης φιλοξενεί δύο δημοφιλή λαϊκά συγκροτήματα καθώς και μία ροκ μπάντα, που έχουν δημιουργήσει οι κάτοικοι της γειτονιάς. Μέρος των εσόδων από την πώληση των έργων τέχνης δόθηκε σε κοινοτικό ταμείο που χρηματοδοτεί την κατασκευή χώρων, την αγορά μουσικών οργάνων, μικροεπίπλων και υλικών για τα ελεύθερα εργαστήρια των παιδιών. Κάθε Σάββατο, ο χώρος γεμίζει με παιδιά που παρακολουθούν τα εργαστήρια, καθώς και πολλούς ηλικιωμένους που συμμετέχουν σε μαθήματα χειροτεχνίας.
Ήδη εμφανίσθηκαν οι πρώτοι καρποί: ο 10χρονος Άντονι Γουίλιαμς κέρδισε πρόσφατα την τρίτη θέση σε εθνικό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε από την τηλεοπτική εκπομπή – La Colmena TV- της Κούβας.
Πέρα από τις πολύχρωμες τοιχογραφίες και τα εργαστήρια του Σαββάτου, το Muraleando μετέτρεψε την κοινότητα καθώς ήταν αφορμή και για τον καθαρισμό των τοπικών χωματερών. Σήμερα το Muraleando προσελκύει τουρίστες που επιθυμούν να δουν πώς η τέχνη βοήθησε στο να μετατραπεί ριζικά μία γειτονιά.
Ένα ζευγάρι από την Αργεντινή, η Νίνα Περόνε και ο Χόρχε Μπάντουι που εργάζονται ως κλόουν στο τσίρκο, τους τελευταίους εννέα μήνες περιοδεύει στη Λατινική Αμερική. Όταν επισκέφθηκαν την Αβάνα και είδαν το Muraleando εντυπωσιάστηκαν από τις δράσεις του. Όπως λένε, δεν έχουν δει κάτι παρόμοιο σε καμία από τις χώρες στις οποίες έχουν ταξιδέψει.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ