«Ερχόμαστε από μια όμορφη χώρα που κυβερνάται από εγκληματίες πολέμου», λέει ο τραγουδιστής του συριακού συγκροτήματος σε βίντεο που συγκινεί. Το ταξίδι πέντε νέων μουσικών ξεκίνησε το 2010 από τη Δαμασκό, όπου ο πόλεμος είχε ήδη αφήσει εκατομμύρια νεκρές ψυχές και συντρίμμια. Πέντε νέοι, γεμάτοι πάθος για τη μουσική, θέλησαν να κάνουν τέχνη την οδύσσεια της χώρας τους με τραγούδια που εξιστορούν την εμπειρία τους από τον πόλεμο. Ένας τίτλος αρκεί: “Ayesh”, που θα πει ζωντανός.
«Έγραψα εννιά τραγούδια όταν ήμουν Συρία, μία καταγραφή του τι συνέβη στη χώρα μου από το 2010 έως το 2014. Το άλμπουμ αφηγείται την ιστορία ενός άνδρα που ζει μία συγκλονιστική εμπειρία, μία εμπειρία που περιλαμβάνει τις δικές του εσωτερικές μάχες ενάντια σε εξωτερικά γεγονότα (συριακή εξέγερση και Αραβική Άνοιξη)», δήλωσε ο 26χρονος τραγουδιστής, Anas Maghrebi.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο πόλεμος, όμως, το 2013, στέρησε από την μπάντα το πέμπτο της μέλος, τον ντράμερ, και από τότε οι τέσσερις φίλοι ξεκίνησαν τη ‘μουσική περιοδεία’, όπως και οι ίδιοι την αποκαλούν, με πρώτη στάση τη Βηρυτό. “Ακόμα και μετά, ήθελα να κρατήσω ζωντανή την μπάντα. Άλλωστε η μουσική ήταν το μόνο που είχαμε”. Εκεί, οι τέσσερις μουσικοί είχαν κάθε ευκαιρία για να γράψουν τραγούδια και να κάνουν πραγματικότητα το όνειρό τους. Όπως δηλώνει και ο τραγουδιστής Anas, “Όταν ήρθαμε στη Βηρυτό, και είδαμε ότι εδώ δεν υπάρχει καμία πίεση, είπαμε ότι θέλουμε να επωφεληθούμε από τα πάντα. Ό,τι δεν μπορούσαμε να έχουμε στη Συρία, το είχαμε εδώ”.
Το 2012 και ο ίδιος έφτασε μία ανάσα από τον θάνατο καθώς, επιστρέφοντας στην πατρίδα του, στο Ναμπέκ της Συρίας, προκειμένου να αποχαιρετήσει τους γονείς του, έζησε τη φρίκη του πολέμου. “Πήγα στο πλησιέστερο ίντερνετ καφέ για να ανεβάσω ένα demo τραγούδι. Λίγα λεπτά αφότου ανέβηκε, μια βόμβα χτύπησε το διπλανό κτίριο και στη συνέχεια η οθόνη του υπολογιστή σκοτείνιασε. Το τραγούδι επέζησε όπως και εγώ”.
Τα μέλη του συγκροτήματος μετά τη Βηρυτό, ταξίδεψαν στον Λίβανο και την Κωνσταντινούπολη, ενώ λίγες μέρες πριν κατέληξαν με λέμβο μαζί με άλλους πρόσφυγες στη Λέσβο. “Ήταν σουρεαλιστικό για μας αλλά και για τους τουρίστες που βρίσκονταν στην παραλία και θέλαμε να το κάνουμε ακόμη πιο σουρεαλιστικό. Έτσι βγάλαμε τα CD μας από τις τσάντες και αρχίσαμε να τα μοιράζουμε”. “Στη συνέχεια, αγοράσαμε μια κιθάρα στην Αθήνα για να παίξουμε στο δρόμο, γιατί δεν μπορούσαμε να καθόμαστε χωρίς να παίζουμε παραπάνω από 3 μέρες» λέει στο video ο Maghrebi. Και κάπως έτσι μηνύματα αγάπης και ειρήνης μπορούν να διαδοθούν μέσα από το πιο δυνατό ‘όπλο’.. τη μουσική!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
This Syrian indie rock band has turned their refugee journey to Europe into a music tour.
Posted by AJ+ on Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2015
Πηγή: Dailymail, Huffingtonpost