Εμφανίστηκε και πάλι ο Κινέζος ερασιτέχνης δημοσιογράφος, ο οποίος αναρτούσε βίντεο σχετικά με την κατάσταση με τον κορονοϊό στην Γουχάν, έπειτα από σχεδόν δύο μήνες που είχαν χαθεί τα ίχνη του.
Σε βίντεο που ανέβασε στο YouTube ο 25χρονος Λι Ζεχουά λέει ότι του είχε επιβληθεί υποχρεωτική καραντίνα στη Γουχάν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Λι, ο οποίος ασχολείται με τη λεγόμενη δημοσιογραφία των πολιτών (citizen journalism), είναι ένας από τους τρεις ερασιτέχνες δημοσιογράφους, οι οποίοι αγνοούνταν στην Γουχάν. Ένα βίντεο που είχε ανεβάσει στις 20 Φεβρουαρίου δείχνει αχθοφόρους που είχαν προσληφθεί εκτάκτως για να μεταφέρουν τα πτώματα ανθρώπων, οι οποίοι είχαν πεθάνει από την covid-19.
Το βίντεο αυτό είχε 850.000 προβολές στο YouTube, το οποίο είναι απαγορευμένο στην Κίνα.
Μερικές ημέρες αργότερα ο Λι είχε ανεβάσει οπτικό υλικό με αστυνομικούς να εισβάλλουν στο σπίτι του. Έκτοτε αγνοούνταν μέχρι την Τετάρτη (22.04.2020) που ανέβασε το νέο αυτό βίντεο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι άλλοι δύο ερασιτέχνες δημοσιογράφοι, οι Τσεν Κιούσι και Φανγκ Μπιν, οι οποίοι σύμφωνα με δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης είχαν ανεβάσει βίντεο με κατάμεστα νοσοκομεία και με πτώματα στοιβαγμένα μέσα σε ένα φορτηγάκι, εξακολουθούν να αγνοούνται.
Η μητέρα του Τσεν δήλωσε ότι ο γιος της αγνοείται, ενώ ο Φανγκ είχε ανεβάσει βίντεο με αστυνομικούς να του χτυπούν την πόρτα. Οι κινεζικές αρχές δεν έχουν κάνει δημοσίως κάποιο σχόλιο για κανέναν από τους τρεις τους.
Ο Αμερικανός βουλευτής Τζιμ Μπανκς κάλεσε στις 31 Μαρτίου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ασκήσει πιέσεις στο Πεκίνο για να ερευνήσει τις συνθήκες εξαφάνισης των τριών. Η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Χουά Τσουνίνγκ είχε απορρίψει την έκκληση του Μπανκς λέγοντας ότι ήταν “απολύτως βασισμένη σε κατασκευασμένα μηνύματα και πληροφορίες”.
Στο βίντεο που ανέβασε ο Λι αναφέρει ότι η αστυνομία τον απομάκρυνε από το διαμέρισμά του στην Γουχάν στις 26 Φεβρουαρίου και τον μετέφερε σε ένα αστυνομικό τμήμα όπου τον ανέκρινε ως ύποπτο για διατάραξη της δημόσιας τάξης.
Ο Λι είπε ότι σχεδόν έπειτα από ένα 24ωρο ο αρχηγός του αστυνομικού τμήματος τον ενημέρωσε ότι δεν θα του απαγγελθούν κατηγορίες, αλλά ότι θα πρέπει να τεθεί σε καραντίνα επειδή είχε επισκεφθεί χώρους υψηλού κινδύνου όπως ένα αποτεφρωτήριο.
Όπως εξηγεί ο ίδιος, μπήκε σε καραντίνα σε ένα ξενοδοχείο ως τις 14 Μαρτίου και έπειτα τον συνόδευσαν στην γενέτειρά του, όπου παρέμεινε σε καραντίνα για άλλες 14 ημέρες. Σημείωσε μάλιστα ότι η αστυνομία του ζήτησε να παραδώσει τις ηλεκτρονικές του συσκευές σε έναν φίλο του για το διάστημα που θα βρισκόταν σε καραντίνα.
Δεν είναι σαφές για ποιούς λόγους ο Λι αποφάσισε να ανεβάσει το νέο αυτό βίντεο στο οποίο περιγράφει την εμπειρία του και το οποίο, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, γυρίστηκε στις 16 Απριλίου, τρεις εβδομάδες μετά την λήξη της δεύτερης καραντίνας του.
Τόσο ο Λι όσο και η αστυνομία της Γουχάν δεν κατέστη δυνατόν να σχολιάσουν κάτι. Στο βίντεό του που είχε αναρτήσει στα τέλη Φεβρουαρίου, λίγα λεπτά πριν ανοίξει την πόρτα στους αστυνομικούς, ο Λι, ο οποίος είναι πρώην υπάλληλος της κρατικής τηλεόρασης, εξηγούσε την πρόθεσή του να μιλάει εκ μέρους των πολιτών.
Eξέφραζε μάλιστα την απογοήτευσή του για την έλλειψη ιδεαλισμού στην νεολαία και χρησιμοποίησε έναν ευφημισμό για να αναφερθεί στις φοιτητικές διαδηλώσεις που είχαν οδηγήσει στην αιματηρή καταστολή στην Πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου το 1989, ένα θέμα που αποτελεί ταμπού για το κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία.
πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ