Βίαια επεισόδια ξέσπασαν κατά τη διάρκεια μιας ακόμη κινητοποίησης εναντίον ενός αμφιλεγόμενου πετρελαιαγωγού στη Βόρεια Ντακότα, στις βόρειες ΗΠΑ, το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα, με την αστυνομία να προχωράει σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, σφαιρών με επικάλυψη καουτσούκ και αντλιών εκτόξευσης νερού υπό πίεση εναντίον των διαδηλωτών, εν μέσω πολικών θερμοκρασιών.
Οι οργανωτές της κινητοποίησης κατήγγειλαν ότι τουλάχιστον 167 διαδηλωτές τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους τρεις γηραιοί ιθαγενείς. Κατά τις ίδιες πηγές, επτά άνθρωποι χρειάστηκε να εισαχθούν σε νοσοκομεία διότι υπέστησαν σοβαρά τραύματα στο κεφάλι.
Το γραφείο του σερίφη της κομητείας Μόρτον από την πλευρά του υπογράμμισε ότι οι διαδηλωτές εναντίον του έργου ενεπλάκησαν σε «ταραχές», έβαλαν πάνω από δέκα φωτιές, πέταγαν με σφεντόνες φλεγόμενα αντικείμενα και πέτρες εναντίον αστυνομικών, ενώ σημείωσε πως τουλάχιστον ένας αστυνομικός τραυματίστηκε.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Bismarck Tribune, η οποία επικαλέστηκε το γραφείο του σερίφη, τουλάχιστον ένας άνθρωπος συνελήφθη.
Μια φυλή της εθνοτικής ομάδας των Σιου καταγγέλλει ότι ο πετρελαιαγωγός απειλεί τις πηγές πόσιμου νερού και πολλές τοποθεσίες όπου έχουν κηδευτεί πρόγονοι μελών της. Έχει καλέσει τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να επέμβει για να σταματήσει το έργο και για να διεξαχθεί έρευνα για τις ακρότητες των υπηρεσιών επιβολής του νόμου κατά τις διαδηλώσεις εναντίον του πετρελαιαγωγού.
Την περασμένη εβδομάδα η αμερικανική κυβέρνηση διέταξε να παγώσει το έργο, σε μια απόπειρα κατευνασμού των αντιδράσεων, κρίνοντας ότι χρειάζονται περισσότερες αναλύσεις και διάλογος.
Το έργο της εταιρείας Energy Transfer Partners έχει πυροδοτήσει τους τελευταίους μήνες ένα κύμα διαδηλώσεων στις ΗΠΑ, ειδικά από μέρους φυλών ιθαγενών, οικολόγων και υπερασπιστών των δικαιωμάτων των Αμερινδών.
Ο πετρελαιαγωγός Dakota Access Pipeline διαπερνά τέσσερις αμερικανικές πολιτείες, έχει μήκος 1.886 χιλιομέτρων και ο σκοπός του έργου είναι η μεταφορά πετρελαίου που εξορύσσεται στη Βόρεια Ντακότα, κοντά στα σύνορα με τον Καναδά, στο Ιλινόι, νοτιότερα.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ