Ήταν 8 Νοεμβρίου του 2016, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε την απόλυτη έκπληξη, “κομμάτιαζε” τα προγνωστικά και εκλεγόταν ως ο 45ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, αφήνοντας την Χίλαρι Κλίντον να ψάχνει τι πήγε στραβά και έχασε από τα χέρια της μια -ιστορική- εκλογική νίκη που μέχρι και την τελευταία ημέρα θεωρούνταν σχεδόν σίγουρη.
Από τότε έγιναν πολλά, υπήρξαν ακόμη και συζητήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο να βρεθεί τρόπος να “πάρουν” την προεδρία από τον εκκεντρικό μεγιστάνα (σ.σ. ακόμη και βουλευτές του ίδιου του του κόμματος), ωστόσο απέβησαν άκαρπες.
Στις 20 Ιανουαρίου θα γραφτεί ο “επίλογος” της προεδρίας Ομπάμα, αφού ο νεοεκλεγείς Ντόναλντ Τραμπ θα ορκιστεί, γράφοντας μια νέα σελίδα στην ιστορία των ΗΠΑ.
Και παρόλο που ο Μπαράκ Ομπάμα δεν δείχνει διατεθειμένος να φύγει… ήρεμα, αφού τις τελευταίες ημέρες κλιμκάκωσε την ένταση της χώρας με την Ρωσία του Πούτιν, ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως θα μπει στο Οβάλ Γραφείο πανίσχυρος.
Κι αυτό άρχισε να φαίνεται ήδη…
Όπως έγινε γνωστό, ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μάικ Ένζι κατέθεσε σήμερα σχέδιο ψηφίσματος το οποίο θα επιτρέψει να καταργηθεί το λεγόμενο Obamacare, ένα από τα σημαντικότερα προγράμματα που έθεσε σε εφαρμογή ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στο πεδίο της δημόσιας υγείας και προσφέρει κάλυψη σε εκατομμύρια Αμερικανούς, όπως γνωστοποίησε το πολιτικό του γραφείο με μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.
Η κίνηση αυτή του προέδρου της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Γερουσίας καταγράφηκε μόλις την πρώτη ημέρα της θητείας του νέου Κογκρέσου των ΗΠΑ, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν διαμηνύσει εδώ και καιρό ότι θα ακύρωναν αυτό το πρόγραμμα και ότι αυτό θα ήταν το πρώτο τους βήμα σε νομοθετικό επίπεδο.
Πάντως στελέχη των ρεπουμπλικάνων σημειώνουν πως η διαδικασία ακύρωσης του Obamacare θα διαρκέσει μήνες ενώ για την κατάρτιση προγραμμάτων ασφαλιστικής και ιατροφαρμακευτικής κάλυψης που θα το αντικαταστήσουν ενδέχεται να απαιτηθούν χρόνια.
Την ίδια ώρα, ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν επανεκλέχτηκε σήμερα στο αξίωμα, κάτι που θεωρείτο βέβαιο, πράγμα που σημαίνει ότι θα συνεχίσει να είναι ο ισχυρός άνδρας του Κογκρέσου και άρα θα εξελιχθεί σε προνομιακό συνομιλητή του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Τα 239 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων τάχθηκαν υπέρ της υποψηφιότητάς του ενώ 189 ψήφισαν υπέρ της δημοκρατικής Νάνσι Πελόζι. Η ψήφος των ρεπουμπλικάνων ήταν σχεδόν ομόφωνη.
Ο 46χρονος Ράιαν, που έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στο Κογκρέσο και ήταν υποψήφιος για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ το 2012, αναδείχθηκε στην προεδρία της κάτω Βουλής των ΗΠΑ το 2015, έπειτα από μια ανταρσία των υπερσυντηρητικών στους κόλπους της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας.
Μαζί με τον επικεφαλής των ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, τον Μιτς Μακόνελ, ο Ράιαν θα αναλάβει την προώθηση του ευρύτατου προγράμματος των συντηρητικών σε νομοθετικό επίπεδο. Μέχρι σήμερα, οι ρεπουμπλικάνοι συγκρούονταν με τον δημοκρατικό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, κάτι που ασφαλώς δεν θα αποκλιμακωθεί τις τελευταίες ημέρες της θητείας του.
Οι σχέσεις του Πολ Ράιαν με τον Ντόναλντ Τραμπ έχουν περάσει τα πάνω και τα κάτω τους. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Ράιαν πήρε σαφώς αποστάσεις από τη ρητορική και τις προτάσεις του υποψήφιου Τραμπ, χαρακτηρίζοντας ορισμένες από τις δηλώσεις του «ρατσιστικές».
Αλλά η νίκη του Τραμπ μετέβαλε άρδην την κατάσταση και οι δύο άνδρες πολύ γρήγορα άφησαν κατά μέρος τις διαφορές τους και υποσχέθηκαν μια καρποφόρα συνεργασία, ιδιαίτερα για την κατάργηση του προγράμματος ασφάλισης και πρόνοιας του Μπαράκ Ομπάμα—του λεγόμενου Obamacare—καθώς και για μια μεγάλη μείωση της φορολογίας.
Οι ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν ισχυρή πλειοψηφία τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων (241 έδρες έναντι 194 των δημοκρατικών) όσο και στη Γερουσία (52 γερουσιαστές έναντι 48 των δημοκρατικών).
Μέσα σε όλα αυτά, υπήρξε μια σύγκρουση του Τραμπ και με Ρεπουμπλικάνους βουλευτές! Τελικά εγκατέλειψαν την προσπάθειά τους να περιορίσουν τις εξουσίες της ανεξάρτητης επιτροπής που ερευνά τις δεοντολογικές παραβάσεις των αιρετών του Κογκρέσου, μετά τη σφοδρή κριτική που τους άσκησε ο εκλεγμένος πρόεδρος.
Η αντιπαράθεση κράτησε μόλις λίγες ώρες, όμως κατέδειξε πώς ο Τραμπ σκοπεύει να διατηρήσει την ανεξαρτησία του απέναντι στους Ρεπουμπλικανούς βουλευτές και γερουσιαστές. Αργά το βράδυ της Δευτέρας –που ήταν αργία στις ΗΠΑ– οι Ρεπουμπλικανοί της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκριναν μια τροποποίηση του εσωτερικού κανονισμού του Σώματος. Η Βουλή έπρεπε να επικυρώσει αυτήν την αλλαγή σήμερα, με την επανέναρξη των εργασιών της.
Οργανώσεις που προασπίζονται τη διαφάνεια στην πολιτική αλλά και Δημοκρατικοί βουλευτές κατήγγειλαν αμέσως την πρωτοβουλία της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας, αλλά αυτός που ανέτρεψε τελικά την απόφαση φαίνεται πως ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ…
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters