Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε την επομένη της έκκλησης του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ προς τους βρετανούς βουλευτές να εγκρίνουν τις επιδρομές στη Συρία δύο εβδομάδες μετά τις αιματηρές επιθέσεις στο Παρίσι, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το ΙΚ.
Ενώ η Γαλλία επιδιώκει να οικοδομήσει τη μεγαλύτερη κατά το δυνατόν συμμαχία, διαδηλώσεις προγραμματίζονται σήμερα και στην Ισπανία ενάντια σε ενδεχόμενη ισπανική στρατιωτική εμπλοκή κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης.
Η διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της οργάνωσης “Stop The War” (Σταματήστε τον Πόλεμο) είναι μια δοκιμασία για το Εργατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης που είναι βαθιά διχασμένο σχετικά με την επιλογή αν θα υποστηρίξει ή όχι τις αεροπορικές επιδρομές που ζητεί ο συντηρητικός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.
Ο νέος ηγέτης των Εργατικών, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, πρώην συμπρόεδρος της “Stop The War”, αντιτίθεται στις επιδρομές αυτές, ωστόσο αρκετοί βουλευτές του κόμματός του έχουν ήδη δηλώσει ότι θα ψηφίσουν υπέρ μιας δέσμευσης για τη Συρία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για μια βρετανική επέμβαση στη Συρία αναμένεται να διεξαχθεί την προσεχή εβδομάδα. Τα φοβερά γεγονότα στο Παρίσι δείχνουν ότι είναι πιθανότερο να εγκριθεί η πρόταση της κυβέρνησης. Ωστόσο, τέτοιοι βομβαρδισμοί δεν αναμένεται να σταματήσουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Η οργάνωση Stop The War αντιτίθεται σε μια στρατιωτική απάντηση”, υπογραμμίζει η οργάνωση στην έκκληση που απηύθυνε για τη διαδήλωση.
Αρκετές διαδηλώσεις προγραμματίστηκαν στη Βρετανία. Η μεγαλύτερη πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στη Ντάουνινγκ Στριτ, στο Λονδίνο.
Προσωπικότητες, όπως ο σκηνοθέτης Κεν Λόουτς και ο μουσικός Μπράιαν ‘Ινο, υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή κατά της στρατιωτικής εμπλοκής της Βρετανίας που θα επιδοθεί στον Ντέιβιντ Κάμερον.
Ο πρωθυπουργός προσπαθεί εδώ και μήνες να αποσπάσει μια συναίνεση για να εξασφαλίσει μια ψηφοφορία που θα εγκρίνει την επέκταση στη Συρία των αεροπορικών επιδρομών που η Βρετανία διεξάγει κατά του ΙΚ στο Ιράκ. Οι προσπάθειές του εντάθηκαν μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι και οι συνεργάτες δηλώνουν σήμερα πεπεισμένοι ότι ο Κάμερον μπορεί να πείσει τους βουλευτές.
Η επιφυλακτικότητα του Ντέιβιντ Κάμερον εξηγείται καταρχήν από την ταπείνωση γνώρισε το 2013, όταν το κοινοβούλιο είχε ασκήσει βέτο στο σχέδιό του τότε για επέμβαση στη Συρία, κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Αλλά επίσης από τη βρετανική συμμετοχή στην εισβολή στο Ιράκ το 2003, η οποία είχε δυσαρεστήσει πολύ την κοινή γνώμη και μεγάλο μέρος της πολιτικής τάξης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ