Ο νέος αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε πως βλέπει μια «αληθινή ευκαιρία» για πρόοδο μετά τη συνάντησή του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν και υπογράμμισε πως η λύση στο ζήτημα της Βόρειας Κορέας πρέπει να περάσει από τη διπλωματία.
Ο Πομπέο, ο οποίος μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, συναντήθηκε με τον βορειοκορεάτη ηγέτη το σαββατοκύριακο του (ρωμαιοκαθολικού) Πάσχα ενώ ήταν ακόμη διευθυντής της CIA, στη διάρκεια μιας αποστολής που είχε κρατηθεί τότε μυστική.
«Ο στόχος μου ήταν να προσπαθήσω να δώ αν υπήρχε αληθινή ευκαιρία για πρόοδο. Πιστεύω πως υπάρχει», δήλωσε ο Πομπέο σε συνέντευξή του στο ABC News.
«Ποιος μπορεί να ξέρει πώς θα εξελιχθούν οι τελικές συζητήσεις; Υπάρχει πολλή δουλειά για να γίνει, όμως έχω μεγάλες ελπίδες ότι οι προϋποθέσεις που ορίσθηκαν από τον πρόεδρο Τραμπ μας δίνουν αυτή την ευκαιρία», πρόσθεσε.
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται μέχρι τον Ιούνιο να συναντηθεί και ο ίδιος με τον Κιμ Γιονγκ Ουν για μια ιστορική σύνοδο κορυφής.
Ο νέος υπουργός του επί των Εξωτερικών δήλωσε στη συνέντευξή του στο ABC πως η διπλωματία πρέπει να είναι το μέσο για την επίτευξη μιας λύσης με τη Βόρεια Κορέα.
«Έχουμε την υποχρέωση να διατυπώσουμε έναν διπλωματικό λόγο για να προσπαθήσουμε να βρούμε μια ειρηνική λύση ώστε οι Αμερικανοί να μην απειλούνται από τον Κιμ Γιονγκ Ουν και το πυρηνικό οπλοστάσιό του. Αυτή είναι η αποστολή. Αυτός είναι ο στόχος», δήλωσε ο Πομπέο.
Ο αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ακόμη πως προσέγγισε με τον Κιμ Γιονγκ Ουν το θέμα ενός «πλήρους μηχανισμού» για την αποπυρηνικοποίηση.
«Μιλήσαμε πολύ για το πώς μπορεί να μοιάζει αυτός ο πλήρης, επαληθεύσιμος και αμετάκλητος μηχανισμός», είπε.
«Δεν θα δώσουμε υποσχέσεις, δεν θα πιστέψουμε τα λόγια»
«Στη συνέχεια, όταν οι δύο ηγέτες (ο Τραμπ και ο Κιμ), τα δύο μοναδικά πρόσωπα που μπορούν να λάβουν αυτού του είδους τις αποφάσεις, βρεθούν μαζί σ’ ένα δωμάτιο, θα μπορέσουν να καθορίσουν την πορεία (των συνομιλιών). Θα μπορέσουν να χαράξουν το περίγραμμα των αποτελεσμάτων, θα μπορέσουν να δώσουν μια κατεύθυνση στις ομάδες τους ώστε αυτές να παράσχουν αυτό το αποτέλεσμα», συνέχισε.
Όσο για τις ελπίδες που δημιουργήθηκαν απ’ αυτές τις πρωτοφανείς συνομιλίες, ο Πομπέο δήλωσε πως επαγρυπνά.
Η κυβέρνηση Τραμπ «έχει τα μάτια τις ορθάνοιχτα. Γνωρίζουμε την Ιστορία. Ξέρουμε τους κινδύνους. Θα είμαστε πολύ διαφορετικοί, θα διαπραγματευθούμε διαφορετικά απ’ ό,τι γινόταν πριν», διαβεβαίωσε.
«Δεν θα δώσουμε υποσχέσεις, δεν θα πιστέψουμε τα λόγια. Θα επιδιώξουμε ενέργειες, πράξεις. Και ο πρόεδρος έχει πει πολύ σαφώς ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή θα διατηρήσουμε την πίεση», δήλωσε ο Πομπέο.
«Η αποπυρηνικοποίηση της Λιβύης πρότυπο για τη Βόρεια Κορέα»
Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει ακόμη αποφασίσει για την τύχη της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δήλωσε σήμερα ο Τζον Μπόλτον, ο σύμβουλος του αμερικανού προέδρου σε θέματα εθνικής ασφαλείας.
«Δεν υπάρχει ακόμη απόφαση γι’ αυτό το θέμα», δήλωσε ο Μπόλτον, σε συνέντευξη που έδωσε στο δίκτυο Fox ενώ ο Τραμπ πρόκειται να ανακοινώσει μέχρι τις 12 Μαΐου αν, όπως έχει επανειλημμένα υποσχεθεί, θα «σκίσει» το κείμενο αυτό, το οποίο υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2015 έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις.
Ο αμερικανός πρόεδρος «ασφαλώς εξετάζει» την πρόταση του γάλλου ομολόγου του, του Εμανουέλ Μακρόν, για την έναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη μιας νέας διευρυμένης συμφωνία, πρόσθεσε.
Ο Μακρόν πρότεινε στην αρχή της εβδομάδας στον αμερικανό πρόεδο να διατηρήσει την αρχική συμφωνία, που θα γίνει ο πρώτος από τους «τέσσερις πυλώνες» ενός μελλοντικού κειμένου. Οι άλλοι «πυλώνες» θα αφορούν την περίοδο μετά το 2025, όταν θα εκπνεύσει η ισχύς ορισμένων διατάξεων που αφορούν τις πυρηνικές δραστηριότητες, αλλά και τους πολύ αμφιλεγόμενους βαλλιστικούς πυραύλους της Τεχεράνης και τον ρόλο της στην περιοχή που χαρακτηρίζεται «αποσταθεροποιητικός».
«Πιστεύω πως είναι κάτι που ενδιαφέρει τον πρόεδρο και που αξίζει τον κόπο να το σκεφτεί», διευκρίνισε ο Μπόλτον.
Ο σύμβουλος του αμερικανού προέδρου για θέματα εθνικής ασφαλείας υποστήριξε ακόμη πως το πρόγραμμα που έκανε τη Λιβύη να εγκαταλείψει τις πυρηνικές φιλοδοξίες της, πρέπει να χρησιμεύσει ως πρότυπο για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας
«Σκεπτόμαστε το λιβυκό μοντέλο του 2003, 2004» για την αποπυρηνικοποίηση την οποία υποσχέθηκε ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν, δήλωσε ο Τζον Μπόλτον μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox και αναφερόμενος στην εγκατάλειψη, τον Δεκέμβριο του 2003, από τον συνταγματάρχη Καντάφι που κυβερνούσε τότε τη Λιβύη, του προγράμματός του για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.