Η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει ότι η διαφορά της με την Τουρκία είναι μόνο μία: η υφαλοκρηπίδα. Αλλά η Άγκυρα επιμένει να θέτει κι άλλα ζητήματα. Όπως έκανε και Ιμπραΐμ Καλίν, ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ελλάδα και Τουρκία έχουν μεν συμφωνήσει να αρχίσουν ξανά οι διερευνητικές επαφές, που είχαν “παγώσει” το 2016, αλλά δεν έχουν συμφωνήσει ακόμη στην ημερομηνία για την επανάληψή τους. Κι όσο η τουρκική πλευρά βάζει ζήτημα νησιών και εναέριου χώρου, τα πράγματα… δυσκολεύουν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Click4more Κοινή δήλωση Δένδια – Πομπέο – «Τα ζητήματα θαλασσίων ζωνών να λύνονται με βάση το διεθνές δίκαιο»
Το έκανε ξανά τη Δευτέρα (28.09.2020) ο Ιμπραΐμ Καλίν, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, μιλώντας στο Reuters. Οι εργασίες για να αποφασισθεί μια ημερομηνία για την επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών με την Ελλάδα συνεχίζονται, είπε ο Καλίν ισχυριζόμενος ότι οι συνομιλίες θα συνεχισθούν από εκεί που διακόπηκαν και θα επικεντρωθούν όχι μόνο σε ζητήματα υφαλοκρηπίδας και θαλάσσιων ορίων, αλλά και στα νησιά και τον εναέριο χώρο.
Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου είπε επίσης πως πιστεύει ότι οι συνομιλίες θα έχουν θετικό αντίκτυπο και θα επικεντρωθούν επίσης σε πολιτικές διαβουλεύσεις και συνομιλίες μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο πλευρών. «Και στα τρία αυτά πεδία, πιστεύουμε ότι θα κάνουμε καλή πρόοδο πολύ σύντομα», δήλωσε.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Γλυκά μάτια» στην Ευρώπη
Η Τουρκία βλέπει τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ (σ.σ. 1 και 2 Οκτωβρίου) ως ευκαιρία για μια επανεκκίνηση των σχέσεων ανάμεσά τους, όμως η ΕΕ πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις και ένα χρονοδιάγραμμα για να δουλέψουν πάνω σ’ έναν οδικό χάρτη μαζί, σημείωσε ο Καλίν επιχειρώντας και μια… «επίθεση αγάπης» στη Δύση.
«Πιστεύω πως η σύνοδος κορυφής της ΕΕ έχει μια ευκαιρία για να έχουμε μια επανεκκίνηση στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ. Είναι μια σημαντική ευκαιρία. Μπορούμε να έχουμε μια επανεκκίνηση εκεί. Και βλέπω αυτή την προθυμία από την πλευρά πολλών χωρών μελών της ΕΕ», τόνισε ο Ιμπραΐμ Καλίν.
Ο εξ απορρήτων του Ερντογάν είπε επίσης ότι στις συνομιλίες που είχε την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος πρόεδρος με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν υπήρξε θετική ατμόσφαιρα και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να προσπαθήσουν να βρουν τρόπους για να ελαχιστοποιήσουν τις διαφορές τους.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ