Υπέγραψε τα προεδρικά διατάγματα και είναι έτοιμος, μέσα στους επόμενους μήνες όπως είπε στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε ως πρόεδρος των ΗΠΑ, θα ξεκινήσει η ανέγερση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό. Ο Ντόναλντ Τραμπ (για την ώρα) δεν κάνει βήμα πίσω και λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον Μεξικανό ομόλογό του Ενρίκε Πένια Νιέτο επιμένει ότι το Μεξικό πρέπει να πληρώσει!
Για την ώρα, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Τραμπ και τον Νιέτο «θα πραγματοποιηθούν όπως έχουν προγραμματιστεί» ανακοίνωσε το Μεξικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα όμως η φράση του Μεξικανού υπουργού Εξωτερικών Λούις Βιντεγκαράι πως «ισχύει για την ώρα» δείχνει πως κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτα σίγουρος πως θα γίνει κιόλας.
Ο Τραμπ υπέγραψε το προεδρικό διάταγμα για την ανέγερση του τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό σχεδόν την ίδια ώρα που η αντιπροσωπεία του Μεξικού έφτανε στον Λευκό Οίκο για συνομιλίες! Και φυσικά αυτό προκάλεσε οργή στο Μεξικό, με πολιτικούς κύκλους στη χώρα να μιλούν για υποβάθμιση των προσπαθειών της πλευράς Νιέτο να βρει σημείο επικοινωνίας με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο.
Τα πράγματα μάλλον ανέλαβε να… μαζέψει ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και κορυφαίο στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων Πολ Ράιαν, που έσπευσε να δηλώσει στο MSNBC πως για το τείχος θα πληρώσει ο Λευκός Οίκος. “Θα το πληρώσουμε εμείς αυτό και θα προκαταβάλλουμε τα χρήματα”, είπε ο Ράιαν. Αλλά κάτι θα… τσοντάρει και η άλλη πλευρά, αφού ο Ράιαν τόνισε πως “υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι να πείσουμε το Μεξικό να συνεισφέρει σε αυτό”.
Όλα αυτά ενώ σύμφωνα με την κυβέρνηση του Μεξικού και διεθνή στοιχεία, η μεταναστευτική ροή των Μεξικανών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται στο χαμηλότερό της σημείο από τη δεκαετία του ‘70.
Την ημέρα που ο Τραμπ υπέγραψε το προεδρικό διάταγμα για να αρχίσει η κατασκευή του τείχους, το Κέντρο για Νομισματικές Μελέτες της Λατινικής Αμερικής ανακοίνωσε ότι η μετανάστευση από το Μεξικό σημειώνει πτωτική τάση από το 2008, μετά από μια αυξητική τάση από το 1990 έως την ακμή της το 2007.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, σήμερα η μετανάστευση Μεξικανών στις ΗΠΑ υπολογίζεται σε αρνητικά ψηφία, με περισσότερα άτομα να επιστρέφουν στο Μεξικό λόγω της μειωμένης ζήτησης εργασίας στις αμερικανικές πόλεις, των απελάσεων, των συνοριακών ελέγχων και της αυξανόμενης αντιμεταναστευτικής νοοτροπίας σε πολιτείες όπως η Αριζόνα. Όλοι αυτοί οι παράγοντες συλλογικά έχουν μειώσει την επιθυμία των Μεξικανών να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ, ενώ πολλοί επιστρέφουν στη χώρα τους πια εθελοντικά.
Από το 2012, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μόνο περίπου 11% των Μεξικανών ενδιαφέρονται να μεταναστεύσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε σύγκριση με 21% το 2007.
Από τα 35 εκατομμύρια Μεξικανών που αποτελούν την Μεξικανοαμερικανική διασπορά, 11,6 εκατομμύρια γεννήθηκαν στο Μεξικό, σύμφωνα με το ίδρυμα BBVA Bancomer, ενώ συνολικά όλοι μαζί υπολογίζεται ότι συνεισφέρουν περίπου 8% του ΑΕΠ των ΗΠΑ. Μια σειρά κλάδων όπως οι οικοδομές, η μεταποίηση, η εστίαση και ο τουρισμός βασίζονται κατά μεγάλο μέρος σε Μεξικανούς μετανάστες, ιδιαίτερα στις πολιτείες Καλιφόρνια, Τέξας, Νεβάδα, Ιλινόι, Κολοράντο, Νέα Υόρκη, Τζόρτζια, Φλόριντα και Βόρεια Καρολίνα.
Επιπλέον, βάσει επίσημων στοιχείων των ΗΠΑ, η μεξικανική κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι οι οικονομίες του Λος Άντζελες, του Σικάγο και του Χιούστον – πόλεις με τους περισσότερους Μεξικανούς μετανάστες – αυξάνονται κατά γρηγορότερους ρυθμούς από τον εθνικό μέσο όρο.
Στο μεταξύ, επιχειρηματίες μεξικανικής καταγωγής κατέχουν περίπου 575.000 εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες, παράγοντας 17 δισεκατομμύρια δολάρια (15,8 δις ευρώ) το χρόνο.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ