Κυριακή, 13 Οκτ.
23oC Αθήνα

Επιμένει το Ισραήλ: Ανεπιθύμητος ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες

Επιμένει το Ισραήλ: Ανεπιθύμητος ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες
Reuters

Ο υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ Κατς υπερασπίστηκε την απόφαση να απαγορευθεί η είσοδος στο Ισραήλ στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Να σημειωθεί πως πάνω 100 κράτη μέλη του ΟΗΕ διαμαρτυρήθηκαν κατά της κίνησης της κυβέρνησης του Ισραήλ να ανακηρύξει «ανεπιθύμητο πρόσωπο» τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Με κοινή τους επιστολή, οι 100 χώρες τόνισαν την «πλήρη υποστήριξη και εμπιστοσύνη στον Γενικό Γραμματέα και το έργο του» και δήλωσαν ότι η απόφαση του Κατς να τον κηρύξει «ανεπιθύμητο πρόσωπο βλάπτει την «ικανότητα του ΟΗΕ να εκτελέσει την εντολή του» και αυτό «θα μπορούσε να καθυστερήσει περαιτέρω τον τερματισμό όλων των εχθροπραξιών και καθιέρωση μιας αξιόπιστης πορείας προς τη λύση των δύο κρατών».

Ο Κατς απάντησε με τρόπο απαξιωτικό στην επιστολή, γράφοντας στο X ότι η απόφαση για την απαγόρευση εισόδου στη χώρα στιβ Γκουτέρες υποκινήθηκε από την άρνησή του να καταδικάσει την πρόσφατη πυραυλική επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ παράλληλα με την «αντισημιτική και αντι-ισραηλινή συμπεριφορά του».

Στις 2 Οκτωβρίου ο Κατς ανακοίνωσε ότι Γκουτέρες κηρύχθηκε «persona non grata» (ανεπιθύμητο πρόσωπο) στο Ισραήλ, προσάπτοντάς του ότι δεν καταδίκασε ονομαστικά το Ιράν για τη μαζική επίθεση που δέχθηκε την προηγούμενη μέρα το Ισραήλ από την Ισλαμική Δημοκρατία.

Μετά την ανακήρυξή του «ανεπιθύμητο πρόσωπο» ο Γκουτέρες δήλωσε ότι «όπως θα έπρεπε να ήταν προφανές χθες στο πλαίσιο της καταδίκης που διατύπωσα – καταδικάζω και πάλι έντονα τη χθεσινή μαζική πυραυλική επίθεση από το Ιράν στο Ισραήλ».

Τότε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ είχε πει πως «οποιοσδήποτε δεν μπορεί να καταδικάσει κατηγορηματικά την αποτρόπαια επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ δεν αξίζει να πατήσει το πόδι του στο ισραηλινό έδαφος. Έχουμε να κάνουμε με έναν αντιισραηλινό γενικό γραμματέα που υποστηρίζει τους τρομοκράτες, τους βιαστές και τους δολοφόνους».

Στον ίδιο τόνο σήμερα ο Κατς υποστήριξε αρχικά ότι σχεδόν το 90% των Ισραηλινών συμφωνεί με την απόφασή του και ότι «ο Γκουτέρες μπορεί να συνεχίσει να προσπαθεί να συλλέγει υπογραφές προς υποστήριξη (του) από κράτη μέλη του ΟΗΕ (αλλά) η απόφαση δεν θα αλλάξει».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις