Site icon NewsIT

Επιπλέον βοήθεια ζητά από τους Ευρωπαίους η Κύπρος – Βερολίνο: Ξεχάστε το!

12.04.2013 | 14:33
Επιπλέον βοήθεια ζητά από τους Ευρωπαίους η Κύπρος – Βερολίνο: Ξεχάστε το!

- Εντός της ημέρας οι επιστολές του προέδρου της Κύπρου σε Μπαρόζο και Ρομπάι - Θα ζητήσει να είναι πάνω από 10 δισ. ευρώ η βοήθεια προς τη Λευκωσία - Η πρώτη αντίδραση ήρθε ήδη από τη Γερμανία: Ό,τι ανάγκες και να έχετε, 10 δισ. θα πάρετε! - Σήμερα στο άτυπο Eurogroup του Δουβλίνου συζητιόνται οι... κανόνες για το κούρεμα τραπεζικών καταθέσεων

Μέσα στην ημέρα θα… φύγουν από το γραφείο του Νίκου Αναστασιάδη οι επιστολές του προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι οι επιστολές του προέδρου της Κύπρου με τις οποίες θα ζητά επισήμως να είναι μεγαλύτερη από τα 10 δισ. ευρώ η βοήθεια που θα δώσουν οι Ευρωπαίοι στην Κύπρο.

Ο Ν. Αναστασιάδης είπε πως οι επιστολές προς τους κκ. Μπαρόζο και Βαν Ρομπάι θα αναφέρονται στην ανάγκη αλλαγής πολιτικής της ΕΕ έναντι της Κύπρου με την παραχώρηση επιπλέον βοήθειας ενόψει των κρίσιμων στιγμών που περνά η Κύπρος ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης αλλά και των μέτρων που της επιβλήθηκαν.

Η Κύπρος αρχικά προοριζόταν να εξεύρει €7 δισ., αλλά ενδέχεται τώρα να συνεισφέρει €13 δισ. σε ένα συνολικό πακέτο που αναμένεται σήμερα να κοστίσει €23 δισ.

Όμως, όπως και στις δραματικές διαπραγματεύσεις του προηγούμενου Eurogroup όπου αποφασίστηκε το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο, έχει απέναντί του το… τείχος του Βερολίνου! Ήδη, πριν καν διατυπωθεί το αίτημα της Λευκωσίας, η Γερμανία “απάντησε” και φυσικά η απάντησή της ήταν αρνητική. “Ξεχάστε το!” σε… ελεύθερη μετάφραση…

Η συμμετοχή με 10 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη διάσωση της Κύπρου δεν είναι διαπραγματεύσιμη και δεν θα αλλάξει, έστω κι αν οι ανάγκες της χώρας επανεκτιμηθούν προς τα πάνω, διεμήνυσε η γερμανική κυβέρνηση.

Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κότε δήλωσε πως δεν υπάρχουν σχέδια ούτε αιτήματα να αυξηθεί αυτό το ποσό και ότι το θέμα “δεν είναι προς διαπραγμάτευση”.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, μιλώντας στην ίδια συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, δήλωσε: “Το διεθνές πιστωτικό πρόγραμμα περίπου 10 δισεκ. ευρώ βρίσκεται βεβαίως πολύ ψηλά σε σχέση με το μέγεθος της κυπριακής οικονομίας”.

Στο ίδιο μήκος και ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Luc Frieden, που δήλωσε ότι η Ευρώπη και το ΔΝΤ δεν θα μπορούσαν να αυξήσουν το ποσό της συμβολής τους στο σχέδιο διάσωσης της Κύπρου, που σήμερα ανέρχεται στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, παρά την είδηση ότι το κόστος για το νησί θα να είναι μεγαλύτερο από το αναμενόμενο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΟ NEWSIT.COM.CY

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κανόνες για το κούρεμα τραπεζικών καταθέσεων ζητάει ο Όλι Ρεν

Κούρεμα τραπεζικών καταθέσεων και Κυπριακό πακέτο διάσωσης στο Eurogroup

Απάντηση Αναστασιάδη στον Ντράγκι: Κανείς δεν θα εξαιρεθεί των ευθυνών του

Καταγγελίες Λιλλήκα: Η Κίνα ήθελε να αγοράσει φυσικό αέριο αλλά ο Αναστασιάδης αρνήθηκε

Κύπρος: Νεο διάταγμα περιορισμών στις συναλλαγές – Τι προβλέπει

“Κεραυνοί” Φέκτερ για τη Βρετανία – Εκεί ξεπλένουν βρώμικο χρήμα

Κατατέθηκαν τα νομοσχέδια σοκ για την Κύπρο – Στα 5,5 δισ. ευρώ οι κεφαλαιακές ανάγκες

“Στο 12,5 % η συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας “, σύμφωνα με δημοσίευμα

Σόιμπλε: Δεν μπορεί να συγκριθεί το Λουξεμβούργο με την Κύπρο

Αποκλειστική συνέντευξη του Ν.Νικολαΐδη στο Newsit: Σε ποιους καταλογίζει εγκληματικά λάθη για την Κύπρο

Κύπρος: Άρχισε φοροεπιδρομή για να βρεθούν 75 εκατ. ευρώ

Σαρρής αποκλειστικά στο Newsit: Διαψεύδει κατηγορηματικά ότι έβγαλε λεφτά στο εξωτερικό

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version