Site icon NewsIT

Eπιστήμονας κατέγραψε τον θάνατό του από δάγκωμα φιδιού! (ΒΙΝΤΕΟ)

09.11.2015 | 22:31
Eπιστήμονας κατέγραψε τον θάνατό του από δάγκωμα φιδιού! (ΒΙΝΤΕΟ)

Όταν ο φημισμένος ερπετολόγος, Dr. Karl Π Schmidt, δαγκώθηκε από ένα φίδι 'Boomslang' το 1957, δεν περίμενε αυτή τη δραματική εξέλιξη. Ξαφνικά ο επιστήμονας Schmidt άρχισε να νιώθει αδυναμία και οι πρώτες επιπτώσεις του τσιμπήματος, είχαν ήδη εμφανιστεί.

Οι θεραπείες ξεκίνησαν, αλλά όταν πρόκειται για τα φίδια ‘boomslangs’, ένα τσίμπημα είναι αρκετό. Ο Schmidt πέθανε δυστυχώς μόλις 24 ώρες αργότερα, αλλά άφησε πίσω του ένα ανεκτίμητο αρχείο που μας βοήθησε στην έρευνα αυτών των φιδιών προκειμένου να σωθούν αμέτρητες ζωές.

Σε αυτό το βίντεο από τη ScienceFriday, γίνεται γνωστή η δράση αυτού του σπουδαίου άντρα, που όπως τον αποκαλούν είναι “ο άνθρωπος που πέθανε ενώ έζησε”. Αν κάποιος πληγωθεί από ένα δηλητηριώδες φίδι, η πρώτη σκέψη θα είναι πιθανώς να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια. Ο ειδικός Schmidt δεν έκανε το ίδιο, μάλλον επειδή πίστευε πως τα συγκεκριμένα αυτά φίδια στην πραγματικότητα είναι ακατάλληλα για να δαγκώνουν τους ανθρώπους.

“Στην πραγματικότητα, αυτό είναι ένα φίδι που, μόλις ανιχνεύσει την παρουσία σας, θα εξαφανιστεί σε δευτερόλεπτα, προτού καν οι ίδιοι καταλάβετε την παρουσία του”, γράφει ο Paul Donovan, ο οποίος έχει ασχοληθεί με τα δηλητηριώδη φίδια για δεκαετίες. “Προβλήματα προκύπτουν όταν οι άνθρωποι – κυρίως παιδιά – δουν ένα φίδι Boomslang και προσπαθήσουν να το σκοτώσουν”.

Για ένα Boomslang να δαγκώσει κάτι τόσο παχύ όσο έναν αντίχειρα, θα πρέπει να ανοίξει τα σαγόνια του πραγματικά πολύ, έως και 170 μοίρες. Κατά τη στιγμή του τραυματισμού του Schmidt, δεν είχε προηγηθεί άλλο περιστατικό που να σχετίζεται με το φίδι Boomslang γι’ αυτό και η επιστημονική κοινότητα απλά το θεώρησε αβλαβές.

Για να μεταφερθεί η θανατηφόρα ουσία, πρέπει το φίδι να “μασήσει” το θήραμα και μόνο έτσι βάζει τέλος στη ζωή του θύματος. Αυτό το σύστημα είναι διαφορετικό, από αυτό που χαρακτηρίζει τα φίδια οχιές. Αλλά εν αγνοία του Schmidt, ασυνήθιστα, προκλήθηκε θανάσιμο δάγκωμα χωρίς το μάσημα.

Το Boomslang περιέχει ‘hemotoxic’, που σημαίνει ότι καταστρέφει τα ερυθρά αιμοσφαίρια και επιβραδύνει την πήξη του αίματος. Λίγο μετά το δάγκωμα, ο Schmidt παρατήρησε αιμορραγία στη μύτη του και στο στόμα αλλά το επόμενο πρωί, σκέφτηκε πως τα χειρότερα είχαν περάσει. Αυτό που δεν ήξερε και δεν μπόρεσε να προβλέψει ήταν τι συνέβαινε στον εγκέφαλο και τους πνεύμονες του. Εάν το θύμα αφεθεί χωρίς θεραπεία, το δηλητήριο μπορεί επίσης να επηρεάσει όλα τα ζωτικά όργανα, προκαλώντας εγκεφαλική αιμορραγία και αναπνευστική ανακοπή. Τα συμπτώματα αυτά, τον σκότωσαν.

Είναι σίγουρα μια θλιβερή ιστορία, αλλά ολόκληρος ο επιστημονικός και ιατρικός κλάδος ευγνωμονεί την αφοσίωση του Schmidt, καθώς αναμφισβήτητα δεν θα είχαν γίνει τόσε μελέτες για αυτά τα φίδια αν ο ίδιος δεν είχε βοηθήσει. Σήμερα, υπάρχουν μόνο επτά θανάσιμα τσιμπήματα από το φίδι Boomslang στο αρχείο. Επτά δαγκώματα, περίπου 60 χρόνια και πέντε δισεκατομμύρια ανθρώπους αργότερα.

Πηγή: Nerdist

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version