Παρασκευή, 13 Σεπτ.
28oC Αθήνα

Επιστήμονες έλυσαν το μυστήριο με τον σεισμό 9 ημερών σε όλο τον πλανήτη

Επιστήμονες έλυσαν το μυστήριο με τον σεισμό 9 ημερών σε όλο τον πλανήτη
AP Photo/Evan Vucci,

Ένα χρόνο μετά φαίνεται πως λύνεται το μυστήριο με την κατολίσθηση και ένα μεγα-τσουνάμι στη Γροιλανδία το οποίο επί εννέα ημέρες είχε προκαλέσει δονήσεις σε όλη τη Γη.

Την κατολίσθηση και το μεγα-τσουνάμι στη Γροιλανδία προκλήθηκε εξαιτίας της κλιματικής κρίσης. Οι σεισμοί εντοπίστηκαν από ειδικούς αισθητήρες που βρίσκονται σε όλο τον πλανήτη με τους επιστήμονες να μην μπορούν να εξηγήσουν το πρωτοφανές αυτό φαινόμενο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτό έδειξε ότι η παγκόσμια θέρμανση είχε ήδη επιπτώσεις σε πλανητική κλίμακα και ότι μεγάλες κατολισθήσεις ήταν δυνατές σε μέρη που προηγουμένως θεωρούνταν σταθερά, καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονταν ραγδαία.

Όλα συνέβησαν στις 16 Σεπτεμβρίου του 2023 όταν κατέρρευσε μια βουνοκορφή ύψους 1.200 μέτρων στο φιόρδ Dickson όταν έλιωσε παγετώνας και δεν μπορούσε πλέον να συγκρατήσει τον βράχο που ήταν από κάτω.

Σύμφωνα με τον Guardian αιτία ήταν να προκληθεί ένα κύμα ύψους 200 μέτρων και να εκτοξεύσει νερό μπρος-πίσω στο φιόρδ και έτσι έστειλε σεισμικά κύματα στον πλανήτη για περισσότερο από μια εβδομάδα.

Να σημειωθεί ότι οι περιοχές της Αρκτικής επηρεάζονται από την ταχύτερη παγκόσμια θέρμανση, ενώ ίδια και ίσως μικρότερα σεισμικά περιστατικά έχουν διαπιστωθεί στη δυτική Γροιλανδία, την Αλάσκα, τον Καναδά, τη Νορβηγία και τη Χιλή.

Δεν είχαμε ιδέα τι προκάλεσε τις δονήσεις

Μιλώντας για το θέμα ο επικεφαλής της έρευνας Kristian Svennevig από το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Δανίας και της Γροιλανδίας ανέφερε… «Όταν ξεκινήσαμε αυτή την επιστημονική περιπέτεια, όλοι ήταν προβληματισμένοι και κανείς δεν είχε την παραμικρή ιδέα για το τι προκάλεσε αυτό το σήμα. Ήταν πολύ μακρύτερο και απλούστερο από τα σήματα σεισμών, τα οποία συνήθως διαρκούν λεπτά ή ώρες, και χαρακτηρίστηκε ως USO – άγνωστο σεισμικό αντικείμενο.

Ήταν επίσης ένα εξαιρετικό γεγονός επειδή είναι η πρώτη γιγαντιαία κατολίσθηση και τσουνάμι που έχουμε καταγράψει στην ανατολική Γροιλανδία. Σίγουρα δείχνει ότι η ανατολική Γροιλανδία αρχίζει να ενεργοποιείται όσον αφορά τις κατολισθήσεις. Τα κύματα κατέστρεψαν μια ακατοίκητη τοποθεσία των Ινουίτ στο επίπεδο της θάλασσας, η οποία ήταν τουλάχιστον 200 ετών, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν είχε συμβεί κάτι τέτοιο για τουλάχιστον δύο αιώνες».

Από τύχη δεν κινδύνευσε κανείς

Οι συνέπειες της κατολίσθησης ήταν πολλές. Καταστράφηκαν πολλές καλύβες σε έναν ερευνητικό σταθμό στο νησί Έλα, 70 χιλιόμετρα από το σημείο. Τη στιγμή του τσουνάμι ήταν άδειος και έτσι δεν κινδύνευσε κανείς.,

«Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά από επιστημονικής άποψης» είπε o Kristian Svennevig

Για το παράξενο αυτό φαινόμενο μίλησε και Stephen Hicks από το University College του Λονδίνου, ένας από τους επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. «Όταν είδα για πρώτη φορά το σεισμικό σήμα, ήμουν εντελώς μπερδεμένος. Ποτέ στο παρελθόν δεν έχει καταγραφεί ένα τόσο μακράς διάρκειας παγκοσμίως μετακινούμενο σεισμικό κύμα, που περιέχει μόνο μία συχνότητα ταλάντωσης».

Για να λυθεί το μυστήριο χρειάστηκαν 68 επιστήμονες από 40 ιδρύματα σε 15 χώρες και συνδύασαν σεισμικά δεδομένα, μετρήσεις πεδίου, επίγειες και δορυφορικές εικόνες και προσομοιώσεις τσουνάμι σε υπολογιστή υψηλής ανάλυσης.

Οπως προκύπτει από την ανάλυση του περιοδικού Science, 25 εκατ. κυβικά μέτρα βράχου και πάγου έπεσαν στο φιόρδ και ταξίδεψαν τουλάχιστον 2.200 μέτρα κατά μήκος του. Η κατεύθυνση της κατολίσθησης, μαζί με τα απότομα παράλληλα τοιχώματα του κόλπου, συνέβαλαν στο να παραμείνει μεγάλο μέρος της ενέργειας της κατολίσθησης μέσα στο φιόρδ και να έχει τόσο μεγάλη διάρκεια.

Το τσουνάμι μέσα σε λίγα λεπτά έφτασε τα 7 μέτρα και σε μερικά εκατοστά τις επόμενες ημέρες, όταν ο δανικός στρατός επισκέφθηκε και φωτογράφισε το φιόρδ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις