Τρίτη, 26 Νοε.
14oC Αθήνα

Επιθέσεις 11ης Σεπτεμβρίου: Στο εδώλιο και πάλι ο φερόμενος ως «εγκέφαλος»

Επιθέσεις 11ης Σεπτεμβρίου: Στο εδώλιο και πάλι ο φερόμενος ως «εγκέφαλος»

Ενώπιον του δικαστηρίου θα βρεθεί, μαζί με άλλους τέσσερις, και πάλι ο Χάλιντ Σέιχ Μοχάμεντ, ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ. Και οι πέντε άνδρες κρατούνται εδώ και 15 χρόνια στη φυλακή του Γκουαντάναμο στην Κούβα και η ακροαματική διαδικασία της υπόθεσης τους διακόπηκε στις αρχές του 2019 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Η δίκη τους για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ενώπιον ειδικού στρατοδικείου αναμένεται να ξεκινήσει και πάλι σήμερα από το σημείο όπου είχε σταματήσει, με την υπεράσπιση να καταγγέλλει ότι οι κατηγορούμενοι υπέστησαν βασανιστήρια στα χέρια της CIA και να ζητεί για τον λόγο αυτό να ακυρωθούν τα περισσότερα στοιχεία που παρουσιάζουν οι αμερικανικές αρχές.

Ο συνταγματάρχης Μάθιου ΜακΚόλ, ο όγδοος δικαστής που αναλαμβάνει την υπόθεση, δεν φαίνεται να βιάζεται να προχωρήσει η διαδικασία και έχει δηλώσει ότι στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας θα πραγματοποιήσει κυρίως συναντήσεις με τους δικηγόρους της κατηγορούσας αρχής και των κατηγορουμένων.

Ίσως χρειαστούν μήνες, ακόμη και περισσότερο από ένα έτος, προτού η δίκη περάσει στην πραγματικά ουσιαστική της φάση λόγω των πολλών προσφυγών που έχουν καταθέσει οι δικηγόροι των κατηγορουμένων.

Μάλιστα ένας εξ αυτών, ο Τζέιμς Κόνελ, δήλωσε ότι «δεν γνωρίζω» αν η δίκη θα ολοκληρωθεί κάποια στιγμή.

Η υπεράσπιση αναφέρει εξάλλου ότι οι πέντε κατηγορούμενοι –ο Χάλιντ Σέιχ Μοχάμεντ, ο Άμαρ αλ Μπαλούχι, ο Ουάλιντ μπιν Άτας, ο Ράμζι μπιν αλ Σιμπντ και ο Μουστάφα αλ Χαουσάουι– φέρουν ακόμη τα τραύματα από τα βασανιστήρια που υπέστησαν από την CIA στη διάρκεια της κράτησής τους από το 2002 ως το 2006. Εξάλλου οι πέντε άνδρες κρατούνται επί 15 χρόνια σε συνθήκες απομόνωσης.

Τα βασανιστήρια και οι 2.976 νεκροί

Οι πέντε άνδρες, που κατηγορούνται για «φόνο» και «τρομοκρατικές ενέργειες», θα εμφανιστούν στην αίθουσα του δικαστηρίου υπό πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας, περιστοιχισμένοι από κάγκελα.

Κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε θάνατο.

Απέναντί τους οι οικογένειες των 2.976 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και δημοσιογράφοι.

Σύμφωνα με την κατηγορούσα αρχή, ακόμη κι αν το δικαστήριο δεν δεχθεί τις μαρτυρίες που απέσπασε από τους πέντε άνδρες η CIA, η καταδίκη τους θεωρείται βέβαιη.

Οι εισαγγελείς διαβεβαιώνουν ότι οι κατηγορούμενοι έχουν δώσει συγκεκριμένες αποδείξεις στη διάρκεια της ανάκρισής τους από το FBI το 2007, αφού μεταφέρθηκαν στο Γκουαντάναμο.

Ωστόσο οι δικηγόροι τους δεν θεωρούν ούτε αυτά τα στοιχεία αξιόπιστα, καθώς καταγγέλλουν ότι και το FBI συμμετείχε σε βασανιστήρια της CIA και χρησιμοποίησε επίσης τεχνικές εκφοβισμού των πέντε ανδρών.

«Μην έχετε αυταπάτες, οι άνδρες αυτοί οδηγήθηκαν στο Γκουαντάναμο για να υποστούν βασανιστήρια» και όχι για να παρουσιαστούν ενώπιον της τακτικής αμερικανικής δικαιοσύνης, υπογράμμισε ο Κόνελ, δικηγόρος του Άμαρ αλ Μπαλούχι.

Εξάλλου οι δικηγόροι υπεράσπισης ζητούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε δεκάδες απόρρητα έγγραφα –που αφορούν το πρόγραμμα βασανιστηρίων των ΗΠΑ, τις συνθήκες κράτησης στο Γκουαντάναμο ή την υγεία των κατηγορουμένων–, κάτι που εξακολουθεί να αρνείται η αμερικανική κυβέρνηση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις