Παρίσι, Νίκαια, Βερολίνο, Ορλάντο, Κωνσταντινούπολη, Λονδίνο. Το Ισλαμικό Κράτος, μέσω του πρακτορείο AMAQ με το οποίο συνδέεται, ανέλαβε με μια λιτή ανακοίνωση την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στη βρετανική πρωτεύουσα με τους τρεις νεκρούς (ο τέταρτος είναι ο δράστης) και τους περισσότερους από 40 τραυματίες.
Σε αντίθεση με τις προηγούμενες φορές που οι τζιχαντιστές ανέλαβαν την ευθύνη για μια τρομοκρατική επίθεση στην Ευρώπη, αυτή τη φορά η ανακοίνωσή τους είναι πολύ μικρή και χωρίς πολλές λεπτομέρειες.
«Ο δράστης της επίθεσης έξω από βρετανικό κοινοβούλιο στο Λονδίνο είναι ένας στρατιώτης του Ισλαμικού Κράτους και η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε μετά το προσκλητήριο να πληγούν πολίτες χωρών του διεθνούς συνασπισμού που πολεμά τους τζιχαντιστές», μετέδωσε το AMAQ επικαλούμενο “πηγή ασφαλείας”.
BREAKING: ISIS claims responsibility for Westminster attack in London – @p_vanostaeyen pic.twitter.com/qlADTmRRRt
— Conflict News (@Conflicts) March 23, 2017
Ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχουν αμφιβολίες για την αυθεντικότητα της ανακοίνωσης της αυτής και κυρίως για το αν το Ισλαμικό Κράτος οργάνωσε (όπως έκανε τον Νοέμβριο του 2015 στο Παρίσι) και έστειλε τον δράστη να εκτελέσει την επίθεση στο Λονδίνο. Όπως αναφέρει ο αναλυτής του Guardian, Τζέισον Μπερκ, η “γλώσσα” που χρησιμοποιείται στην ανακοίνωση στέλνει ακριβώς αυτό το μήνυμα.
ISIS clearly stating that #londonattack came “in response to its call to target Crusader countries”. i.e. not a directed/commissioned strike https://t.co/eSHQ0htpTX
— Jason Burke (@burke_jason) March 23, 2017
Σύμφωνα με το AMAQ, το Ισλαμικό Κράτος δηλώνει πως η επίθεση έγινε «σε απάντηση στο κάλεσμά του να στοχοποιηθούν οι χώρες των “Σταυροφόρων”» και ενδεχομένως να μην είναι ένα απευθείας χτύπημα της οργάνωσης. «Το λεξιλόγιο του ISIS δείχνει πως η οργάνωση δεν είχε γνώση της επίθεσης στο Λονδίνο», γράφει ο Μπερκ, σημειώνοντας και την απουσία λεπτομερειών για την επίθεση.
important point here is that ISIS describing attacker in #London as “soldier” responding to call etc i.e. not a commissioned/directed strike https://t.co/i0JN1KFlA5
— Jason Burke (@burke_jason) March 23, 2017
Σύμφωνα με τον Μπερκ, η φράση για “στρατιώτες” που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της οργάνωσης για επιθέσεις χρησιμοποιούνται συνήθως για να περιγράψουν ανθρώπους όπως ο Ομάρ Ματίν, ο Αμερικανός που άνοιξε πυρ στο νυχτερινό κέντρο Pulse στο Ορλάντο της Φλόριντα πριν από σχεδόν ένα χρόνο και ο οποίος δήλωσε υποστηρικτής του Ισλαμικού Κράτους, χωρίς όμως να έχει προηγουμένως σχέση με τον ISIS ούτε και να έχει λάβει εντολές για την επίθεση.
«Άλλοι όροι χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν τους δράστες, όπως αυτούς στο Παρίσι ή τις Βρυξέλλες και οι οποίοι είχαν εκπαιδευτεί και στους οποίους ανατέθηκε η αποστολή από στελέχη του Ισλαμικού Κράτους, αφού είχαν περάσει κάποιο διάστημα στη Συρία», σημειώνει ο Μπερκ.
«Η συντριπτική πλειοψηφία των επιτιθέμενων είναι ντόπιοι, οι περισσότεροι γεννημένοι στις χώρες στις οποίες επιτίθενται ή είναι πολίτες που έχουν πάρει την υπηκοότητα ή μένουν για πολλά χρόνια στη χώρα. Το ίδιο έγινε στη Γαλλία, με κάποιες λίγες εξαιρέσεις, και αλλού στην Ευρώπη. Η ιδέα πως τρομοκράτες συστηματικά ταξιδεύουν χιλιάδες μίλια για να διεισδύσουν και να επιτεθούν είναι μια λανθασμένη άποψη, αν και περιστασιακά συμβαίνει. Στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου “γεννήθηκε” η ιδέα, αλλά ήταν μια ανωμαλία», σημειώνει ο Βρετανός σχολιαστής.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και Guardian