Το σενάριο της «ισλαμιστικής τρομοκρατίας» προκρίνεται από τις βρετανικές αρχές για την τρομοκρατική επίθεση με πέντε νεκρούς (ο δράστης, ένας αστυνομικός και τρεις πολίτες) στη γέφυρα του Γουεστμίνιστερ και τη βρετανική Βουλή, ακριβώς ένα χρόνο μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις στο αεροδρόμιο και το Μετρό των Βρυξελλών.
Όλα έγιναν το απόγευμα της Τετάρτης (22.03.2017) όταν ένας άνδρας, που οι αυτόπτες μάρτυρες τον περιέγραψαν ως 40αρη, ασιατικής καταγωγής, ντυμένο με μαύρα ρούχα και γένια, έπεσε με αυτοκίνητο πάνω σε πεζούς στη γέφυρα του Γουεστμίνστερ και στη συνέχεια οπλισμένος με τουλάχιστον δυο μαχαίρια (υπάρχουν υπόνοιες πως είχε και τρίτο) μαχαίρωσε και σκότωσε τον 48χρονο αστυνομικό Κιθ Πάλμερ και επιχείρησε να μπει στη βρετανική Βουλή.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μέχρι στιγμής, οι τραυματίες από τη διπλή επίθεση είναι 40 όμως πολλοί έχουν υποστεί σοβαρότατα τραύματα και δεν αποκλείεται ο απολογισμός να αυξηθεί.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Westminster terror attack: Tourist films moment gunshots were fired outside UK Parliament https://t.co/FwKsncYH4m pic.twitter.com/v8YxZ4vqkb
— BBC News (UK) (@BBCNews) March 22, 2017
Πρόκειται για την πιο φονική επίθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τις επιθέσεις καμικάζι της 7ης Ιουλίου 2005, την ευθύνη για τις οποίες είχαν αναλάβει συμπαθούντες της Αλ-Κάιντα και οι οποίες είχαν προκαλέσει 56 νεκρούς στα λονδρέζικα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Σκηνές χάους και τρόμου ακολούθησαν. Περαστικοί έτρεχαν στο πλησιέστερο μετρό, αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί μαζικά, το κοινοβούλιο αποκλείσθηκε με οδοφράγματα. Μια γυναίκα έπεσε στον Τάμεση όταν χτυπήθηκε από το αυτοκίνητο του δράστη και ανασύρθηκε σοβαρά τραυματισμένη, τρομοκρατημένοι πολίτες άρχισαν να τρέχουν ενώ από τη Βουλή ακούγονταν οι πυροβολισμοί των αστυνομικών που εξουδετέρωσαν τον δράστη.
Ο τρομοκράτης έδρασε μόνος σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές. Αργά το βράδυ της Τετάρτης, το Channel 4 αρχικά και διεθνή ΜΜΕ στη συνέχεια κατονόμασαν ως δράση τον 48χρονο, βρετανικής καταγωγής, ο οποίος όμως βρίσκεται ήδη στη φυλακή. Η αστυνομία έχει ταυτοποιήσει τον δράστη αλλά αρνήθηκε να τον κατονομάσει.
«Δεν θα κάνω σχόλιο για την ταυτότητα του δράστη (…), αλλά προκρίνουμε το σενάριο της ισλαμιστικής τρομοκρατίας», δήλωσε ο διοικητής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας Μαρκ Ρόουλι. Κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, οι τζιχαντιστές όμως φρόντισαν από την πρώτη στιγμή να πανηγυρίσουν για το νέο λουτρό αίματος στην “καρδιά” της Ευρώπης.
Η πληροφορία της εκπομπής του BBC, Newsnight, πως το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στη γέφυρα του Γουεστμίνιστερ είχε νοικιαστεί από το Μπέρμιγχαμ οδήγησε δεκάδες πάνοπλους αστυνομικούς να εισβάλουν αργά τη νύχτα σε σπίτι στην περιοχή για έρευνες.
Armed police seal off part of Birmingham in ongoing incident
https://t.co/I3f8hYxfEa— Ⓡⓔⓥⓔⓡⓔⓝⓓ Ⓜⓐⓜⓐ (@MadMama58) March 23, 2017
Για ώρες η περιοχή αποκλείστηκε, όμως για την ώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για το αν και τι μπορεί να βρήκαν οι αστυνομικοί. Σύμφωνα με το Sky News, πάντως, έχουν γίνει συλλήψεις.
Ανάμεσα στους τραυματίες περιλαμβάνονται τρεις Γάλλοι μαθητές Λυκείου που βρίσκονταν σε σχολικό ταξίδι και η κατάσταση δύο εκ των οποίων θεωρείται σοβαρή. Δύο Ρουμάνοι έχουν τραυματισθεί επίσης, καθώς και πέντε Νοτιοκορεάτες τουρίστες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, και ένας Πορτογάλος, σύμφωνα με την πορτογαλική κυβέρνηση.
«Φωτογραφίζαμε το Μπιγκ Μπεν όταν όλοι άρχισαν να τρέχουν, είδαμε έναν άνδρα γύρω στα 40 να κρατάει ένα μαχαίρι περίπου 20 εκατοστών. Στη συνέχεια ακούσαμε τρεις πυροβολισμούς. Διασχίσαμε τον δρόμο και είδαμε τον άνδρα ματωμένο στο έδαφος», αφηγήθηκε η Τζέιν Ουίλκινσον στο βρετανικό πρακτορείο Press Association.
VIDEO: People trapped on London Eye after area near Parliament placed on lockdown. https://t.co/z978B0CVaI pic.twitter.com/S6hNCzF6re
— RT UK (@RTUKnews) March 22, 2017
«Είδα τρία πτώματα να κείτονται στο έδαφος και πάρα πολλούς αστυνομικούς. Ήταν τρομακτικό», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 16χρονος Τζακ Χάτσινσον, ένας Αμερικανός τουρίστας που έμεινε αποκλεισμένος για τρεις ώρες πάνω στη μεγάλη ρόδα London Eye, στην άλλη άκρη της γέφυρας.
Ντυμένη στα μαύρα, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, η οποία βρισκόταν στη Βουλή τη στιγμή της επίθεσης αλλά φυγαδεύτηκε, μίλησε για μια «διεστραμμένη» επίθεση. «Οι δυνάμεις του κακού δεν θα μας διαιρέσουν», τόνισε μιλώντας έξω από το Νο10 της Ντάουνινγκ Στριτ.
Η Μέι δήλωσε ωστόσο πως το επίπεδο του συναγερμού για απειλή τρομοκρατικής επίθεσης παραμένει σταθερά στο «σοβαρή», το τέταρτο σε μια κλίμακα με πέντε επίπεδα, όπως ισχύει από τον Αύγουστο 2014.
Οι πρόεδροι της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησαν στην Μέι και ο πύργος του Άιφελ έσβησε τα μεσάνυκτα αποτίοντας φόρο τιμής. «Μίλησα με την Βρετανή πρωθυπουργό Τερέζα Μέι για να της υποβάλω τα συλλυπητήριά μου. Είναι δυνατή και πολύ καλά», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.
Spoke to U.K. Prime Minister Theresa May today to offer condolences on the terrorist attack in London. She is strong and doing very well.
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) March 23, 2017
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την υποστήριξή της στους «Βρετανούς φίλους» της, ενώ ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό πρόκειται να βρεθεί σήμερα Πέμπτη (23.03.2017) στο Λονδίνο για να βρεθεί κοντά στους τραυματίες Γάλλους.
Η επίθεση σημειώθηκε την ημέρα που το Βέλγιο τιμούσε τη μνήμη των 32 νεκρών των τζιχαντιστικών επιθέσεων που είχαν πραγματοποιηθεί ακριβώς πριν από έναν χρόνο στις Βρυξέλλες, στο αεροδρόμιο του Ζάβεντεμ και το σταθμό του Μετρό, Μάλμπεκ.
Θυμίζει τις επιθέσεις της Νίκαιας στη Γαλλία (84 νεκροί) και του Βερολίνου (12 νεκροί) επίσης το 2016, που είχαν πραγματοποιηθεί με όχημα που έπεσε πάνω στο πλήθος και εντάσσονται στο πλαίσιο του αυξημένου κινδύνου επιθέσεων που υφίσταται για την Ευρώπη, ιδιαίτερα από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Telegraph