Όταν Τζέιμς Βλάχος από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ έμαθε ότι ο πατέρας του διαγνώστηκε με καρκίνο σε τελικό στάδιο το 2016, αποφάσισε να τον μετατρέψει σε… chatbot μέσω της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ).
«Αγαπούσα τον μπαμπά μου και τον έχανα» περιγράφει ο δημοσιογράφος τεχνολογίας, Τζέιμς Βλάχος, για τη στιγμή που πληροφορήθηκαν πως ο πατέρας του έπασχε από καρκίνο και θέλοντας να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη του πατέρα του κατέφυγε στην τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ).
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αποφάσισε να αξιοποιήσει τον χρόνο που απέμενε: «Άρχισα ένα προφορικό εγχείρημα με τον πατέρα μου, περνώντας ατελείωτες καταγράφοντας την ιστορία της ζωής του».
Η συγκυρία της ασθένειας συνέπεσε με την εποχή που ο Τζέιμς Βλάχος άρχισε να κάνει τα πρώτα του βήματα στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ).
«Σκέφτηκα, μήπως θα μπορούσε να βγει κάτι διαδραστικό από όλο αυτό; Ένας τρόπος να διατηρήσουμε αρτιότερα τις αναμνήσεις του και κάποια αίσθηση της προσωπικότητάς του, η οποία ήταν τόσο υπέροχη», θυμάται ο ίδιος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η επιχείρηση HereafterAI
O πατέρας του πέθανε το 2017. Όμως, ο Τζέιμς είχε μετατρέψει όλα όσα είχε ηχογραφήσει από εκείνον σε ένα chatbot που μπορούσε να απαντήσει σε ερωτήσεις για τη ζωή του πατέρα του με τη φωνή του πατέρα του.
Μέχρι πρότινος, η επαναφορά στη «ζωή» ανθρώπων νεκρών μέσω τεχνητής νοημοσύνης ήταν προσφιλές θέμα βιβλίων και ταινιών επιστημονικής φαντασίας.
Ωστόσο, η τεχνολογία κατέστησε εφικτή την εξέλιξη αυτή, με τον Τζέιμς να δημιουργεί, το 2019, την εφαρμογή λογισμικού HereafterAI που έδινε τη δυνατότητα και σε άλλους χρήστες να «ανασταίνουν» τους νεκρούς τους και μέσω τεχνολογίας να αλληλεπιδρούν με οικείους τους που δεν ήταν πια στη ζωή.
Ο Τζέιμς Βλάχος παραδέχεται πως το chatbot δεν μειώνει την οδύνη της απώλειας, όμως ουσιαστικά προσφέρει «περισσότερα από όσα θα είχα διαφορετικά». «Απλώς έχω αυτό το υπέροχο, διαδραστικό σύμπαν στο οποίο μπορώ να καταφύγω», λέει.
50.000 δολάρια για το avatar του νεκρού
Και ενώ οι χρήστες του HearafterAI μπορούν να «ανεβάζουν» φωτογραφίες των αγαπημένων τους, ώστε να εμφανίζονται στην οθόνη όταν χρησιμοποιούν την εφαρμογή, μια άλλη startup που επίσης μετατρέπει τους ανθρώπους σε AI chatbots προχωρά περαιτέρω.
Η νοτιοκορεατική DeepBrain AI δημιουργεί ένα avatar ενός ανθρώπου που βασίζεται σε ώρες βιντεοσκόπησης και ηχογράφησης, ώστε να καταγραφούν το πρόσωπο, η φωνή, οι κινήσεις, οι τρόποι και το ύφος.
«Κλωνοποιούμε στο 96,5% την ομοιότητα του αρχικού ατόμου», λέει ο Μάικλ Τζουνγκ, οικονομικός διευθυντής της DeepBrain. «Έτσι, ως επί το πλείστον, η οικογένεια δεν αισθάνεται άβολα να μιλάει με το μέλος της οικογένειας που έχει πεθάνει, παρότι πρόκειται για ένα avatar τεχνητής νοημοσύνης».
Η διαδικασία δεν είναι φτηνή. Οι χρήστες που δεν μπορούν να δημιουργήσουν μόνοι τους ένα άβαταρ καλούνται να καταβάλουν πάνω από 50.000 δολάρια για τη διαδικασία βιντεοσκόπησης και τη «γέννηση» του άβατάρ τους.
Η ψυχολόγος Laverne Antrobus ωστόσο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και λέει ότι πρέπει να δίνεται μεγάλη προσοχή όταν χρησιμοποιείται τέτοια «τεχνολογία θλίψης» σε περιόδους έντονων συναισθημάτων.
«Η απώλεια είναι κάτι που μας συντρίβει », λέει. «Μπορείς να νομίζεις ότι είσαι πολύ κοντά στην ίαση και ξαφνικά κάτι μπορεί να σε ρίξει». Η ιδέα ότι μπορεί να έχεις την ευκαιρία να ακούσεις τη φωνή του αγαπημένου σου νεκρού μπορεί να είναι αρκετά αποκαρδιωτική.
Πληροφορίες από BBC