Όλα αλλάζουν κι όλα τα ίδια μένουν στην Ισπανία. Ο Πέδρο Σάντσεθ έριξε τον Μαριάνο Ραχόι κι έγινε ο έβδομος πρωθυπουργός της χώρας μετά το θάνατο του δικτάτορα Φράνκο και την επιστροφή στη δημοκρατία.
Μόνο που καθώς φαίνεται, ο σοσιαλιστής νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας δεν θα αλλάξει και πολλά σε σχέση με τον προκάτοχό του. Ο Πέδρο Σάντσεθ έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει τον προϋπολογισμό που ψήφισε η δεξιά κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι. Και στην Καταλονία μάλλον δεν θα αλλάξουν πολλά. Ο νέος πρωθυπουργός ξεκόβει ότι δημοψήφισμα για ανεξαρτησία, δεν θα επιτρέψει.
Ο Πέδρο Σάντσεθ έγινε πρωθυπουργός μετά την πτώση της κυβέρνησης Ραχόι αφού η πρόταση μομφής που κατέθεσε το Σοσιαλιστικό κόμμα, υπερψηφίστηκε. Υπέρ της πρότασης μομφής ψήφισαν 180 βουλευτές, 169 ψήφισαν κατά ενώ σημειώθηκε και μία αποχή.
Η πρόταση μομφής προκλήθηκε μετά τη μακρά δίκη για διαφθορά στην οποία εμπλέκονται στελέχη του Λαϊκού Κόμματος. Μπορεί ο Ραχόι να αρνείται πως έχει συμβεί οτιδήποτε επιλήψιμο αλλά η Ισπανία “βράζει” και η κυβέρνησή του, που ούτε ή άλλως δεν ήταν σταθερή, δεν άντεξε. Και έγινε η πρώτη που “πέφτει” μετά από πρόταση μομφής στην ιστορία της Ισπανίας.
Σάντσεθ όπως… Ραχόι
Το μέγα θέμα είναι πλέον πως θα κυβερνήσει ο Σάντσεθ. Ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας αναμένεται να ορκιστεί τη Δευτέρα και να διορίσει το υπουργικό του συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα. Η πορεία του κάθε άλλο παρά στρωμένη με ροδοπέταλα είναι.
Ο Σάντσεθ έχει αφήσει να εννοηθεί πως θα προσπαθήσει να κυβερνήσει μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής θητείας στα μέσα του 2020. Όμως είναι αβέβαιο πόσο μπορεί να διαρκέσει η διακυβέρνησή του. Οι Σοσιαλιστές διαθέτουν μόλις 84 έδρες στη Βουλή επί συνόλου 350.
Σε κάθε περίπτωση, λένε πολλοί παρατηρητές, ο Σάντσεθ δεν θεωρείται πιθανό να προκαλέσει εκλογές μέχρι τη διεξαγωγή ευρωπαϊκών, τοπικών και περιφερειακών εκλογών τον Μάιο του 2020.
Έχει ήδη δεσμευτεί ότι θα τηρήσει τον προϋπολογισμό που πέρασε ο Ραχόι και ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο σημαίνει πως ο Σάντσεθ θα είναι πολύ δύσκολο να αναστρέψει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πέρασε ο προκάτοχός του, των νέων εργατικών νόμων και των περικοπών στην υγεία και την παιδεία περιλαμβανομένων.
Οι Podemos, οι οποίοι θα προσφέρουν κοινοβουλευτική στήριξη στην κυβέρνηση Σάντσεθ, δεν είναι επίσης πιθανό να ασκήσουν μεγάλη επιρροή στον νέο πρωθυπουργό, ο οποίος θέλει να διαφοροποιηθεί το κόμμα του από τον σύμμαχό του, που τάσσεται κατά της λιτότητας, και να κερδίσει κεντρώους ψηφοφόρους.
Ο άνθρωπος που δίχασε την Ισπανία
Ο Ραχόι παραδέχτηκε την ήττα του πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής. «Ο κ. Σάντσεθ θα είναι ο επικεφαλής της κυβέρνησης και ας είμαι ο πρώτος που θα τον συγχαρεί», είπε παραδεχόμενος την ήττα του.
Δεν ήταν μόνο τα σκάνδαλα που έριξαν τον Ραχόι. Είναι και το πως χειρίστηκε το θέμα της Καταλωνίας. Μια στάση που δίχασε βαθιά την Ισπανία.
Το Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα, οι πέντε έδρες του οποίου ήταν κλειδί για την εξασφάλιση επαρκούς κοινοβουλευτικής στήριξης από τον Σάντσεθ, απέσυρε την υποστήριξή του από τον Ραχόι μετά τη καταδίκη δεκάδων ανθρώπων που συνδέονταν με το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα του σε φυλάκιση δεκάδων ετών σε μια δίκη για διαφθορά.
Δύο κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας καθώς και οι Podemos υποστήριξαν επίσης τον Σάντσεθ. Οι φιλικοί προς την αγορά Ciudadanos, που προηγούνται στις δημοσκοπήσεις, ήταν το μοναδικό μεγάλο κόμμα που υποστήριξε τον Ραχόι.
Βέβαια, ο Σάντσεθ δεν επιφυλάσσει πολλές αλλαγές σε σχέση με τον προκάτοχό του ούτε όσον αφορά στην Καταλωνία. Υποσχέθηκε να ξεκινήσει συνομιλίες με τους Καταλανούς αλλά ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να τους δώσει ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ