Κόσμος

Έρευνα: Άγχος, social media και τσιγάρο το πορτρέτο των Ευρωπαίων εφήβων

Έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη αποκαλύπτει πως 1 στους 4 εφήβους δηλώνει ότι αισθάνεται νευρικότητα, περισσότεροι από το 33% δηλώνουν εντατικοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως τα κορίτσια, και συνολικά καπνίζουν και πίνουν λιγότερο από ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια.

Τα αποτελέσματα ανήκουν σε έρευνα που πραγματοποίησε η ευρωπαϊκή υπηρεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τους εφήβους σε 45 χώρες, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν στην δημοσιότητα την Τρίτη (19.05.2020).

«Ένας στους τέσσερις εφήβους δηλώνει ότι αισθάνεται νευρικότητα, ευερεθιστότητα ή αντιμετωπίζει κάθε εβδομάδα δυσκολίες στον ύπνο», αναφέρεται στα συμπεράσματα της έρευνας. Γενικά, τα αγόρια αισθάνονται καλύτερα από τα κορίτσια: το 41% δηλώνουν ότι η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή, έναντι μόνο 33% των κοριτσιών.

Άλλος παράγοντας, το κοινωνικό περιβάλλον: Οι έφηβοι που προέρχονται από οικογένειες χαμηλού εισοδήματος είναι πιο πιθανό να αναφέρουν προβλήματα υγείας (ημικρανίες, κοιλιακό άλγος, πόνους στην μέση) σε περισσότερο από το 1/3 των χωρών.

Έρευνα: Έφηβοι και social media

Ο διευθυντής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Χανς Κλούγκε θεωρεί ότι «η επένδυση στους νέους… θα έχει τριπλό όφελος, στον τομέα της υγείας, αλλά και κοινωνικό και οικονομικό όφελος για τους σημερινούς εφήβους, τους αυριανούς ενήλικες».

Η διεθνής έρευνα HBSC (Health behaviour in school – aged children) πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια υπό την αιγίδα της ευρωπαϊκής υπηρεσίας του ΠΟΥ, επιτρέπει τον προσδιορισμό του συνόλου της συμπεριφοράς των μαθητών 11, 13 και 15 ετών στον τομέα της υγείας.

Από τους 227.441 μαθητές που έλαβαν μέρος στην έρευνα κατά την περίοδο 2017 – 2018, το 35% θεωρούνται εντατικοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Στην κορυφή βρίσκονται τα 15χρονα κορίτσια της Ιταλίας με 63%, έναντι των 11χρονων Αλβανίδων που βρίσκονται στην τελευταία θέση με 12%. «Η συχνότητα των on line επαφών αυξάνεται με την ηλικία και παρατηρούνται διαφορετικές συμπεριφορές ανάλογα με το φύλο. Τα κορίτσια έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι εντατικοί χρήστες, αλλά τα αγόρια είναι πιο πιθανόν να συζητούν προσωπικά θέματα on line.

Συνολικά, μόνο το 14% των εφήβων προτιμούν την εικονική επικοινωνία αντί των δια ζώσης συζητήσεων. Το κάπνισμα στους εφήβους μειώθηκε από το 2014, κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες στους 13χρονους και κατά 7 στους 15χρονους. Στα 11 χρόνια, το 5% των αγοριών και το 2% καπνίζει ήδη, αλλά το ποσοστό περνά στο 29% στα αγόρια και στο 27% στα κορίτσια στα 15 χρόνια.

Περνώντας από το 38% στο 35%, η κατανάλωση αλκοόλ των εφήβων βρίσκεται και αυτή σε καθοδική πορεία. Μεταξύ των άλλων συμπεριφορών που ενέχουν κινδύνους, μόλις τα 2/3 των νέων έλαβαν προφυλάξεις κατά την τελευταία σεξουαλική επαφή τους. Στα 15 χρόνια, το 24% των αγοριών και το 14% των κοριτσιών είχαν ήδη σεξουαλική επαφή.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ξεθάβουν νεκρούς και εγκλωβισμένους με τα χέρια τους από τα χαλάσματα του σεισμού στη Μιανμάρ - Δρόμοι κόπηκαν στη μέση, κτίρια διαλύθηκαν
Ο ηγέτης χούντας στη Μιανμάρ ζήτησε από όλες τις χώρες να προσφέρουν βοήθεια - Έχουν ανασυρθεί τουλάχιστον 60 πτώματα από μοναστήρια και άλλα κτίρια στην Πινμάνα
Σεισμός στην Μιανμάρ και στην Ταϊλάνδη
Η κυβέρνηση Τραμπ μεθοδεύει απελάσεις μεταναστών με νόμο του 18ου αιώνα – Το αίτημα στο ανώτατο δικαστήριο
Στις 15 Μαρτίου εκδόθηκε προσωρινή εντολή για αναστολή απέλασης 200 ανθρώπων, μέλη της συμμορίας Tren de Aragua, κίνηση της κυβέρνησης Τραμπ που βασίστηκε στον Νόμο περί Αλλοδαπών Εχθρών του 1798
Οι ΗΠΑ απελαύνουν φερόμενα μέλη του Tren de Aragua για να φυλακιστούν στο Ελ Σαλβαδόρ