Σύμφωνα με μια νέα έρευνα η μακροχρόνια έκθεση των ανθρώπων στη ρύπανση της ατμόσφαιρας συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από τη λοίμωξη Covid19.
Όπως καταδεικνύει η έρευνα είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται στοιχεία αναφορικά με τα ποσοστά των θανάτων εξαιτίας του κορονοϊού σε κάθε χώρα, τα οποία θα μπορούσαν να σχετίζονται με τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στο επιστημονικό περιοδικό Cardiovascular Research. Σύμφωνα με τα ευρήματα τους, περίπου το 15% των θανάτων από κορονοϊό παγκοσμίως θα μπορούσε να συσχετιστεί με τη μακροχρόνια έκθεση των ανθρώπων στη ρύπανση του αέρα. Αναλυτικότερα, στην Ευρώπη το ποσοστό αντίστοιχων θανάτων υπολογίζεται στο 19%, στη Βόρεια Αμερική στο 17% και στην Ανατολική Ασία περίπου στο 27%.
Σε ό,τι αφορά τις χώρες ξεχωριστά εκτιμάται ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει συμβάλει στους θανάτους από κορονοϊό κατά 29% στην Τσεχία, 27% στην Κίνα, 26% στη Γερμανία, 22% στην Ελβετία, 21% στο Βέλγιο, 19% στην Ολλανδία, 18% στη Γαλλία, 16% στη Σουηδία, 15% στην Ιταλία, 14% στο Ηνωμένο Βασίλειο, 12% στη Βραζιλία, 11% στην Πορτογαλία, 8% στην Ιρλανδία και στην Κύπρο, 6% στο Ισραήλ, 3% στην Αυστραλία και κατά 1% στη Νέα Ζηλανδία. Για την Ελλάδα αυτό το ποσοστό εκτιμάται στο 9%.
Έρευνα: Αέρας – “δηλητήριο”
Όπως ανέφεραν οι ειδικοί στην επιστημονική τους δημοσίευση, τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν εκτιμήσεις «σχετικά με το ποσοστό των θανάτων – εξαιτίας του κορονοϊού – οι οποίοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν ο πληθυσμός εκτιθόταν σε χαμηλότερα επίπεδα ρύπανσης του αέρα, χωρίς εκπομπές ρύπων που σχετίζονται τα ορυκτά καύσιμα και με την ανθρώπινη δραστηριότητα». Οι επιστήμονες εξήγησαν επίσης ότι τα ποσοστά που παρουσίασαν δεν αποτυπώνουν μια άμεση σχέση αιτίου – αποτελέσματος αναφορικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση και τα ποσοστά θανάτων από κορονοϊό (παρόλο που κάτι τέτοιο είναι δυνατό). Αφορούν άμεσες και έμμεσες σχέσεις ανάμεσα στη ρύπανση και στη λοίμωξη Covid19, παραδείγματος χάριν με την επιδείνωση άλλων χρόνιων παθήσεων, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε θάνατο ασθενείς με λοίμωξη Covid19.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στην ομάδα των ερευνητών, επικεφαλής ήταν οι καθηγητές Jos Lelieveld (Ινστιτούτο Χημείας Μαξ Πλανκ και Ινστιτούτο Κύπρου στη Λευκωσία) και Thomas Münzel (Ιατρικό Κέντρο Πανεπιστημίου Γιοχάνες Γκούτενμπεργκ και Γερμανικό Κέντρο Καρδιοαγγειακής Έρευνας στο Μάιντς).
Για τη μελέτη τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επιδημιολογικά δεδομένα από προηγούμενες αμερικανικές και κινεζικές μελέτες, σε σχέση με την ατμοσφαιρική ρύπανση και τον κορονοϊό, καθώς και δεδομένα για το ξέσπασμα της επιδημίας του ιού SARS το 2003, με πρόσθετα στοιχεία από την Ιταλία. Οι επιστήμονες συνδύασαν τα παραπάνω στοιχεία με δεδομένα από δορυφόρους, τα οποία παρουσίαζαν τη ρύπανση του αέρα (σε παγκόσμια κλίμακα) με μικροσωματίδια (ΡΜ2,5).
«Όταν οι άνθρωποι εισπνέουν μολυσμένο αέρα, τέτοια μικροσκοπικά σωματίδια καταλήγουν από τους πνεύμονες, στο αίμα και στα αιμοφόρα αγγεία, προκαλώντας φλεγμονή και σοβαρό οξειδωτικό στρες στον οργανισμό. Η βλάβη στις αρτηρίες οδηγεί σε στένωση και αρτηριοσκλήρυνση. Ο κορονοϊός εισέρχεται επίσης στο σώμα μέσω των πνευμόνων, προκαλώντας παρόμοια βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία».
«Αν συνδυαστούν η μακροχρόνια έκθεση στη ρύπανση του αέρα και η λοίμωξη Covid-19, τότε έχουμε επιπρόσθετη επιβάρυνση της υγείας, ιδίως της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων, κάτι που καθιστά πιο ευάλωτο και λιγότερο ανθεκτικό έναν άνθρωπο απέναντι στον κορονοϊό. Αν κάποιος έχει ήδη καρδιοπάθεια, τότε η ατμοσφαιρική ρύπανση σε συνδυασμό με τη λοίμωξη Covid19 θα προκαλέσουν προβλήματα που μπορούν να οδηγήσουν σε εμφράγματα, καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό», ανέφερε ο καθηγητής Münzel .
«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν ουσιαστικά οφέλη από τη μείωση της έκθεσης (των ανθρώπων) στην ατμοσφαιρική ρύπανση», καταλήγουν οι ερευνητές.
πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ