Κόσμος

Έρευνα: Οι Αμερικανοί χάνουν τον ύπνο τους για τα πολιτικά ζητήματα

Οι ατέλειωτες καμπάνιες, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η εικοσιτετράωρη ενημέρωση καθιστούν αδύνατο να μην ασχοληθεί με την πολιτική ακόμα και ο πιο αδιάφορος παρατηρητής, ενώ ένας στους πέντε Αμερικανούς δηλώνει ότι χάνει τον ύπνο του για αυτά τα ζητήματα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η συγκεκριμένη μελέτη που δημοσιεύτηκε χτες στην επιστημονική επιθεώρηση «PLOS ONE» και διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα (Nebraska – Lincoln) επιχείρησε να διερευνήσει κατά πόσο οι τσακωμοί για την πολιτική και οι πολώσεις συνιστούν κάτι παραπάνω από έναν απλό “πονοκέφαλο” για τη συλλογική συνείδηση. Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που μελέτησε το συναισθηματικό και σωματικό κόστος της ενασχόλησης με την πολιτική, καθώς η μέχρι τώρα έρευνα είχε επικεντρωθεί στις οικονομικές δαπάνες (π.χ. χαμένος χρόνος δουλειάς για την ψήφο ή το οικονομικό κόστος της υποστήριξης μιας πολιτικής καμπάνιας).

Το 40% των ερωτηθέντων Αμερικανών δήλωσε ότι αγχώνεται για την πολιτική, ενώ ένας στους πέντε είπε πώς χάνει τον ύπνο του στη σκέψη αυτών των ζητημάτων. Συνολικά, ένα μεγάλο τμήμα των Αμερικανών πιστεύει πως η ψυχική ή η σωματική του υγεία βλάπτεται με κάποιο τρόπο με τη συνεχή έκθεση στα πολιτικά.

Ο Κέβιν Σμιθ καθηγητής πολιτικών επιστημών του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα δήλωσε: «Ήταν φανερό, ειδικά κατά την εκλογική περίοδο 2016, ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα πολωμένο έθνος, ιδιαίτερα στο πολιτικό πεδίο» και πρόσθεσε ότι η πόλωση αυτή δεν έχει μελετηθεί επαρκώς από τους πολιτικούς επιστήμονες ούτε από τους επιστήμονες που ασχολούνται με τα ζητήματα υγείας.

Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από την εταιρεία «YouGov» εντός πέντε ημερών τον Μάρτιο του 2017 και περιέλαβαν 800 άτομα. Γενικά η «YouGov» διατηρεί μια βάση δεδομένων με 1,8 εκατομμύρια άτομα, ώστε να διαθέτει αντιπροσωπευτικά δείγματα. Δεδομένου ότι το άγχος που προέρχεται από την υπερβολική ενασχόληση με την πολιτική δεν είχε ξαναμελετηθεί, το νέο ερωτηματολόγιο που δημιουργήθηκε βασίστηκε στα διαγνωστικά εργαλεία των Ανώνυμων Αλκοολικών και των Ανώνυμων Τζογαδόρων. Το τελικό ερωτηματολόγιο περιλάμβανε 32 ερωτήσεις διαιρεμένες σε τέσσερις κατηγορίες (σωματική υγεία, ψυχική υγεία, συμπεριφορές για τις οποίες μετανιώνουμε και προβλήματα κοινωνικής ζωής) και μετρήθηκε ο βαθμός στον οποίο οι συμμετέχοντες θεωρούσαν ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε αυτούς τους τομείς οφείλεται στην ενασχόληση με την πολιτική.

Διαπιστώθηκε ότι το 20% των ατόμων είχε χαλάσει μια φιλία λόγω πολιτικών διαφωνιών, ένας στους πέντε ανέφερε κούραση λόγω της υπερβολικής ενασχόλησης με την πολιτική και ένα μικρό ποσοστό (4%) έφτανε να έχει αυτοκτονικό ιδεασμό εξαιτίας της πολιτικής. Παράλληλα, βρέθηκε ότι το 11,5% των συμμετεχόντων δήλωνε ότι η σωματική του υγεία επηρεάζεται από το άγχος για την πολιτική, το 31,8% τόνιζε ότι παρακολουθώντας τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να προβάλουν απόψεις διαφορετικές από τις δικές του, τρελαινόταν. Το 29,3% είχε χάσει την ψυχραιμία του λόγω της πολιτικής και το 22,1% τόνιζε ότι πράγματι ενδιαφερόταν πάρα πολύ για το ποιος κερδίζει και ποιος χάνει τις εκλογές.

Ο Σμιθ, παρατηρώντας τα αποτελέσματα αυτά, διαπιστώνει πως οι άνθρωποι θεωρούν πως η πολιτική επηρεάζει αρνητικά τη ζωή τους με ουσιαστικό τρόπο.

«Πράγματι το άγχος μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, επομένως αν η πολιτική είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στην αύξηση του άγχους, βγάζει νόημα ότι αυτή έχει επιπτώσεις στην υγεία», προσθέτει ο ίδιος.

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι το άγχος για την πολιτική αφορά περισσότερο αυτούς που αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί. Το πραγματικό ερώτημα είναι τι συμβαίνει αν εκλεγεί ένας αριστερός στον Λευκό Οίκο. Μήπως τα συμπτώματα μένουν τα ίδια αλλάζοντας απλώς θέση στο ιδεολογικό φάσμα;

Οι ερευνητές φιλοδοξούν τη μελλοντική επανάληψη της συγκεκριμένης έρευνας με την εμπλοκή επιστημόνων και από άλλα πεδία (π.χ. ψυχολόγων) ώστε να αποκτήσουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα του πως η πολιτική επηρεάζει τη ζωή των ανθρώπων.

«Αν καταλάβουμε τι προκαλεί το άγχος για την πολιτική μπορούμε να αναπτύξουμε πιο αποτελεσματικές στρατηγικές αντιμετώπισής του», υπογραμμίζει ο Σμιθ.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα