Ειδικότερα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας σχετικά με την απιστία έδειξαν σε 1.500 ανθρώπους φωτογραφίες από 189 Καυκάσιους ενήλικες (101 άνδρες και 88 γυναίκες) αφού προηγουμένως τους ρώτησαν αν ήταν άπιστοι/ες στους συντρόφους τους.
Οι ερωτηθέντες στη συνέχεια κλήθηκαν να βαθμολογήσουν τα πρόσωπα αυτά σε μια κλίμακα από το ένα ως το 10, όπου το ένα αντιστοιχούσε στο “καθόλου πιθανό να απιστήσει” και το 10 στο “υπερβολικά πιθανό”.
Το αποτέλεσμα της έρευνας, το οποίο δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Royal Society Open Science, ήταν ότι “τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες ήταν ακριβείς αξιολογώντας την πιθανότητα απιστίας των ανδρών, αλλά όχι και των γυναικών”.
Απιστία: Τα πειστήρια και οι ανατροπές
Οι επιστήμονες ήθελαν να εξετάσουν όχι μόνο αν οι άνδρες και οι γυναίκες μπορούν να εντοπίσουν την πιθανή απιστία ο ένας στον άλλον, αλλά και αν είναι πιθανόν να εντοπίσουν έναν πιθανό “άπιστο” του φύλου τους.
Επικαλέστηκαν μια έρευνα που δείχνει ότι το 70% των ανθρώπων προερχόμενων από περισσότερες από 50 κουλτούρες ομολόγησαν μια απόπειρα να φλερτάρουν τον/την σύντροφο κάποιου και 60% απάντησαν ότι το πέτυχαν.
Οι επιστήμονες παραδέχονται ότι τα αποτελέσματα της έρευνάς τους δεν ήταν τα αναμενόμενα. Οι άνδρες ήταν ικανοί να εντοπίσουν τους πιθανούς άπιστους από το φύλο τους, αλλά ακόμη και όταν οι γυναίκες έκριναν άλλες γυναίκες δεν μπορούσαν να διακρίνουν αυτή την τάση.
Σύμφωνα με την έρευνα, αυτό που κάνει τους άνδρες να είναι συνήθως πιο άπιστοι από τις γυναίκες, είναι η αρρενωπότητα παρότι οι επιστήμονες διαπίστωσαν προς έκπληξή τους ότι δεν είναι οι αρρενωποί άνδρες που απιστούν περισσότερο.
Προς έκπληξή μας, παρότι οι πιο γοητευτικοί άνδρες κρίθηκαν από τους ερωτηθέντες ως πιο άπιστοι, αυτοί ήταν οι λιγότερο πιθανοί να το κάνουν, κατέληξε η έρευνα.
Παρά τα πορίσματα, ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχε στην έρευνα προειδοποίησε κατά της διεξαγωγής συμπερασμάτων από το πρώτο ραντεβού.
Παρότι οι άπιστοι άνδρες είναι οριακά πιο πιθανό να προδίδονται από το πρόσωπό τους, παραμένει δύσκολος ο εντοπισμός πιθανόν άπιστων από το πρόσωπό τους, είπε ο Γιονγκ Ζι Φου.
Από τα αποτελέσματά μας δεν θα πρέπει να θεωρείται ότι οι πρώτες εντυπώσεις ισχύουν για όλες τις καθημερινές καταστάσεις, επισημαίνει ο ίδιος στο AFP.