Σάββατο, 17 Αυγ.
31oC Αθήνα

Έργα τέχνης αφηγούνται ιστορίες μωρών που έζησαν από το μητρικό γάλα άλλων γυναικών

Έργα τέχνης αφηγούνται ιστορίες μωρών που έζησαν από το μητρικό γάλα άλλων γυναικών
EUROKINISSI

Όταν τα μωρά δεν μπορούν να λάβουν μητρικό γάλα, το γάλα από μία άγνωστη γυναίκα μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο ιδίως για εκείνα τα μωρά που είναι άρρωστα ή πρόωρα.

Έργα τέχνης παρουσιάζουν τις ιστορίες οικογενειών που έχουν λάβει μητρικό γάλα για το μωρό τους αλλά και των γυναικών που δώρισαν το γάλα τους είτε γιατί είχαν μεγάλη παραγωγή είτε γιατί το δικό τους μωρό δεν τα κατάφερε και πέθανε…

Μέσα από πίνακες ζωγραφικής, απεικονίζεται η σπουδαιότητα της δωρεάς του μητρικού γάλακτος για τις οικογένειες και πώς μπορεί να λειτουργήσει ως φάρος ελπίδας για όσους βιώνουν δυσκολίες.

Πρόκειται για μία συνεργασία του Πανεπιστημίου Swansea, του Human Milk Foundation και της καλλιτέχνιδας Leanne Pearce.

Μητέρα του Ίντιγκο: Σας ευχαριστώ όλες τις όμορφες μαμάδες

Η μητέρα του Ιντίγκο περιέγραψε πως αρχικά είχε μία όμορφη εγκυμοσύνη. «Όταν μπήκαμε στο πρώτο lockdown ξαφνικά όλος ο κόσμος άλλαξε, οπότε αποφασίσαμε να γεννήσουμε στο σπίτι. Ωστόσο, τα πράγματα δεν πήγαν ακριβώς όπως τα περιμέναμε. Ο Ιντίγκο εμφάνισε επιπλοκές και καταλήξαμε να γεννήσω με καισαρική και το μωρό να μπει στην εντατική», ανέφερε αρχικά.

«Τα πράγματα πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο, ο πνεύμονάς του κατέρρευσε, έκανε μεταγγίσεις αίματος, έπεσε σε κώμα. Υπήρχαν στιγμές στον θάλαμο όπου τα πράγματα δεν έδειχναν ότι θα πήγαιναν καλά και ο σύντροφός μου πάλευε πραγματικά για να τον κρατήσω αγκαλιά. Είπε ότι η επαφή του σώματός μου με το σώμα του μωρού άλλαξε το παιχνίδι. Μέρα με τη μέρα ο Ιντίγκο γινόταν πιο δυνατός και καθώς άρχισε να ξυπνάει, πεινούσε και όσο πιο γρήγορα τον τάιζα γάλα τόσο πιο γρήγορα το έπινε».

Η Κιμ ανέφερε πως όταν επέστρεψε στο σπίτι από το νοσοκομείο με τον Ιντίγκο, άρχισε να χάνει βάρος και ο πανικός επέστρεψε.

«Κάποιος μου ανέφερε την τράπεζα γάλακτος και τότε τηλεφώνησα και συμφώνησαν να μας υποστηρίξουν». Ανέφερε πως την υποστήριξαν πολύ καλά στη διαδικασία κατανόησης της όλης διαδικασίας κι έτσι με λιγότερο άγχος πια επικεντρώθηκε στο δικό της γάλα και συνέχιζε να θηλάζει για τρία χρόνια.

«Κοιτάζω τον πίνακα του μικρού μας, που μόλις έδωσε τη μεγαλύτερη μάχη και είναι δυνατός. Τον Ιούνιο θα γίνει τεσσάρων χρονών και σας ευχαριστώ όλες τις όμορφες μαμάδες σας που μοιραστήκατε το γάλα σας», κατέληξε.

Κλερ η μητέρα του Γουίλ

Η Κλερ είναι η μητέρα του Γουίλ. «Γεννήθηκε ένα υγιές μωρό σε πλήρη ανάπτυξη, ωστόσο όταν ήταν 10 ημερών αρρώστησε σοβαρά. Είχε RSV, έναν κοινό ιό που τα περισσότερα μωρά και νήπια θα περάσουν πριν κλείσουν τα 2 χρόνια, αλλά για τον Γουίλ, επειδή ήταν πολύ μικρός, δεν μπορούσε να τον αντιμετωπίσει ο οργανισμός του και σταμάτησε να αναπνέει», σημείωσε η μητέρα του.

Άμεσα του χορήγησαν οξυγόνο για να του δοθεί η ευκαιρία να καταπολεμήσει τους πολυάριθμους ιούς και τις λοιμώξεις που είχε.

«Καθ’ όλη τη διάρκεια της νοσηλείας του στο νοσοκομείο έκανα ό,τι μπορούσα για να βγάλω γάλα αλλά διαπίστωσα ότι η προσφορά μου μειωνόταν. Για μένα ήταν σημαντικό να πιει το γάλα μου, καθώς ήξερα ότι ήταν γεμάτο με τα αντισώματα και τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόταν για να τον βοηθήσει να αναρρώσει. Ένιωθα τόσο απογοητευμένη» συνέχισε.

Στη συνέχεια η Κλερ είπε ότι το 2019 διαγνώστηκε με καρκίνο και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και θεραπεία. Βρισκόταν σε ύφεση τη στιγμή που έμεινε έγκυος, αλλά το σώμα της απλά δεν μπορούσε να ανταποκριθεί.

Τότε οι φίλοι και η οικογένειά της έκαναν μια αναζήτηση στο Google και βρήκαν το Human Milk Foundation. Εκείνοι επικοινώνησαν μαζί της.

«Ένιωσα ένα τεράστιο κύμα ανακούφισης όταν παραδόθηκε η πρώτη παρτίδα γάλακτος. Αυτή θα συνδυαζόταν με τη δική μου για να παρέχει στον Γουίλ 100% μητρικό γάλα. Και σιγά-σιγά όντως επανήλθε, και αυτή η εικόνα δείχνει τον Κρις να τον κρατά στην αγκαλιά του για πρώτη φορά αφού βγήκε από την υποστήριξη και ο Γουίλ αναπνέει μόνος του. Ήταν μια εξαιρετικά συναισθηματική στιγμή, γεμάτη ελπίδα και αγάπη. Θα είμαστε για πάντα ευγνώμονες για την ανιδιοτελή προσφορά τους και την υποστήριξη του Γουίλ, βοηθώντας τον να δυναμώσει και να γίνει το ευτυχισμένο και υγιές αγοράκι που είναι σήμερα», κατέληξε η μητέρα του.

Πέθανε το παιδί της κι έδινε το γάλα της σε άλλες μαμάδες 

Τέλος, η Κλερ Μισέλ εξηγεί πως έγινε δωρήτρια μετά το θάνατο του γιου της Ρούπερτ.

«Σκέφτηκα ότι ήταν μια υπέροχη ιδέα, και ήταν επίσης κάτι που είχε κάνει η γιαγιά μου τη δεκαετία του ’60», ανέφερε αρχικά. Κατά τη διάρκεια του τοκετού, της είπαν ότι ο γιος της είχε πεθάνει. «Ήταν το χειρότερο πράγμα που μου είχε συμβεί ποτέ, είναι κυριολεκτικά σαν να είσαι σε ταινία τρόμου. Είναι απίστευτα επώδυνο», σημείωσε.

Μετά τον τοκετό αναφέρει πως της είπαν ότι θα της έδιναν φάρμακα για να σταματήσει το γάλα της. «Ένιωσα πως ήταν λάθος» είπε και συνέχισε:

«Εκείνο το βράδυ έψαξα απεγνωσμένα στην ιστοσελίδα της τράπεζας γάλακτος αναζητώντας πληροφορίες και θέλοντας να δω φωτογραφίες μωρών που είχαν επωφεληθεί από το γάλα. Το γάλα δίνει ζωή, αν το δικό μου μωρό δεν επρόκειτο να ωφεληθεί από το γάλα μου, τότε θα το δώριζα για να τον τιμήσω και να βοηθήσω άλλες οικογένειες που έχουν ανάγκη» συμπλήρωσε.

Η ίδια ανέφερε πως της έφερε μεγάλη παρηγοριά να σκέφτεται αυτά τα μωρά.

«Το γεγονός ότι γνωρίζω ότι το δώρο του γιου μου μπορεί να βοηθήσει να σωθεί η ζωή ενός άλλου μωρού μου έφερε τόση παρηγοριά και γαλήνη. Μου έδωσε σκοπό και με έκανε να αισθάνομαι ότι είμαι ακόμα μητέρα».

Πληροφορίες από BBC

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις