Site icon NewsIT

Εργατική Πρωτομαγιά: Η ημέρα των εργατών μέσα από βίντεο – ντοκουμέντο

01.05.2015 | 11:49
Εργατική Πρωτομαγιά: Η ημέρα των εργατών μέσα από βίντεο – ντοκουμέντο

Στους αγώνες των εργατών για καλύτερες συνθήκες εργασίας είναι αφιερωμένη η Πρωτομαγιά, ενώ παράλληλα, σηματοδοτεί και την αρχή της Άνοιξης καθώς χαρακτηρίζεται ως η μέρα των λουλουδιών. Τον Μάϊο του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας 8ωρη εργασία.

Δεδομένου ότι η μέρα θεωρείται ως αργία, όλες οι υπηρεσίες του δημόσιου τομέα και οι επιχειρήσεις είναι κλειστές, ενώ προκηρύσσονται απεργίες για να τιμηθούν οι αγώνες των εργαζομένων.
Η εξέγερση των εργατών του Σικάγο έγινε, ύστερα από επιτυχημένες διεκδικήσεις των εργατών του Καναδά το 1872.
Δύο χρόνια νωρίτερα, το 1884, το συνέδριο της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Εργασίας πήρε την απόφαση να γίνουν την πρώτη Μάη του 1886 απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις στο Σικάγο, το μεγαλύτερο τότε βιομηχανικό κέντρο των ΗΠΑ.
Το αίτημα των απεργών με κεντρικό σύνθημα «οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο» δεν ήταν άλλο από την μείωση των ωρών εργασίας.
Η πρώτη συγκέντρωση στην Ελλάδα για την Εργατική Πρωτομαγιά έγινε το 1892 από τον Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Καλλέργη. Το 1893, 2.000 διαδήλωσαν ζητώντας οχτάωρο, Κυριακή αργία και κρατική ασφάλιση στα θύματα εργατικών ατυχημάτων.
Το 1894, γίνεται μια μεγάλη συγκέντρωση με τα ίδια αιτήματα που έληξε με 10 συλλήψεις, ενώ τον Αύγουστο ακολούθησε η σύλληψη του σοσιαλιστή, Σταύρου Καλλέργη.
Το 1936 έχουμε τους καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης. Τα γεγονότα ξεκίνησαν γύρω στο Φεβρουάριο, με κατάληψη ενός εργοστασίου ύστερα από την απόρριψη των αιτημάτων των εργατών και συνεχίστηκε με συμπαράσταση καπνεργατών από άλλα εργοστάσια.
Δείτε στα ιστορικά βίντεο που ακολουθούν, πως γιόρταζε ο πλανήτης την ημέρα αυτή μέσα στο πέρασμα των χρόνων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version