Κόσμος

Ερντογάν – Ακιντζί για Κυπριακό: Εμείς προσπαθούμε, αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν συνεργάζεται!

Έμφαση στα θέματα ενέργειας και τις γνωστές αναφορές στις πάγιες θέσεις της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς έδωσαν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη τύπου, ύστερα από τη συνάντηση που είχαν το βράδυ της Τρίτης στα κατεχόμενα.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι για την Άγκυρα, η Κύπρος αποτελεί εθνική υπόθεση. Ισχυρίσθηκε ότι στόχος της Τουρκίας είναι να βρεθεί μια δίκαιη και μόνιμη λύση, κάτι για το οποίο η Τουρκία καταβάλλει προσπάθειες, όπως είπε, τα τελευταία 50 χρόνια.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε επίσης ότι παρά τις προσπάθειες της Άγκυρας, η διαδικασία που στόχευε σε μια περιεκτική λύση στο νησί τέλειωσε με αδιέξοδο στη Διάσκεψη για την Κύπρο πριν ένα χρόνο.

Ισχυρίσθηκε ότι η αποτυχία οφείλεται στο ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει να βλέπει τον εαυτό της ως τον μόνο ιδιοκτήτη του νησιού και δεν είναι υπέρ του διαμοιρασμού της πολιτικής εξουσίας με τους Τουρκοκυπρίους για τη δημιουργία ενός συνεταιρισμού στη βάση της πολιτικής ισότητας.

Ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι η μεταφορά των φυσικών πόρων της ανατολικής Μεσογείου, περιλαμβανομένων και εκείνων της Κύπρου, μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη όχι μόνο είναι το οικονομικά λογικό αλλά θα δημιουργήσει μια αντίληψη συνεργασίας στην περιοχή.

Δυστυχώς, είπε, η ελληνοκυπριακή διοίκηση, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή δημοκρατία, τηρεί μια στάση μακριά από την συνεργασία και το διαμοιρασμό.

Για την επικείμενη επίσκεψη της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο, ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι θα της εκφράσει την ετοιμότητά του για μια δίκαιη λύση ώστε όλοι να ζουν με ισότητα, ασφάλεια και ελευθερία στο νησί και να μοιράζονται την ευμάρεια.

Ελπίζουμε, κατέληξε, ότι και η Ελληνοκυπριακή πλευρά θα είναι σε θέση να συμβάλλει σε μια λύση για δίκαιο διαμοιρασμό της εξουσίας και του πλούτου.

Ο Τούρκος Πρόεδρος αναχώρησε από την κατεχόμενη Λευκωσία αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης τύπου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Τραμπ «ανέβασε» άρθρο για τη σημασία της Ελλάδας και της Κύπρου στον διάδρομο IMEC που θα συνδέει Ευρώπη και Ινδία
Το θέμα του διαδρόμου IMEC συζητήθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης με τον Αμερικανό ομόλογο του Μάρκο Ρούμπιο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Ο Ντόναλντ Τραμπ
Οι δισεκατομμυριούχοι που πήγαν στην ορκωμοσία του Τραμπ βλέπουν τις μετοχές τους να πέφτουν: Έχασαν περισσότερα από 210 δισ. δολάρια
Οι καταναλωτές στην Ευρώπη έχουν εξοργιστεί από την υποστήριξη του Έλον Μασκ στους ακροδεξιούς πολιτικούς, με τις πωλήσεις της Tesla στη Γερμανία να μειώνονται κατά περισσότερο από 70% τους πρώτους δύο μήνες του έτους
Ο Τζεφ Μπέζος, ο Σουντάρ Πιτσάι και ο Έλον Μασκ
Ελληνορθόδοξος ένα από τα θύματα στη Συρία: «Τον πυροβόλησαν στο κεφάλι και τον σκότωσαν, μετά από 4 ώρες πήραμε τη σορό του»
«Το πτώμα του πατέρα μου έμεινε στο δρόμο και δεν μπορέσαμε να το φτάσουμε γιατί έκλεισαν το δρόμο και δεν άφησαν το ασθενοφόρο να φτάσει για να σώσει τον κόσμο» λέει ο γιος του θύματος
Μαίνονται οι μάχες στη Συρία
Αγνοείται ναυτικός μετά τη σύγκρουση δεξαμενόπλοιου με φορτηγό πλοίο στη Βόρεια Θάλασσα – Τεράστια ανησυχία για τη διαρροή εξαιρετικά τοξικών ουσιών
Πελώριες φλόγες, ελαφρά τραυματισμοί ανθρώπων και μία αγνώστου μεγέθους ρύπανση είναι το αποτέλεσμα της σύγκρουσης των δύο πλοίων
Επιχείρηση για την κατάσβεση φωτιάς σε πλοίο