Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θέλει το ζήτημα για την προμήθεια από την Τουρκία αντιαεροπορικών συστημάτων να επιλυθεί χωρίς να ζημιωθούν οι διμερείς σχέσεις, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.
Οι ΗΠΑ και η Τουρκία διαφωνούν όσον αφορά την αγορά από την Άγκυρα του ρωσικού αμυντικού πυραυλικού συστήματος S-400, κάτι το οποίο όπως έχει προειδοποιήσει η Ουάσινγκτον θα πυροδοτήσει την επιβολή κυρώσεων από την πλευρά των ΗΠΑ.
Η Τουρκία απορρίπτει μέχρι σήμερα τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι δεν θα υποχωρήσει όσον αφορά την συμφωνία με τη Ρωσία.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τις συνομιλίες που είχαν οι δύο πρόεδροι στο περιθώριο της συνόδου της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας, η τουρκική προεδρία επισήμανε επίσης ότι ο Ερντογάν εξέφρασε ανησυχίες για ενέργειες των ΗΠΑ που μπορεί να ζημιώσουν την στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ.
Το… σκάκι Τραμπ – Ερντογάν για τους S-400
Η εξαγορά στρατιωτικού εξοπλισμού από την Ρωσία αφήνει την Τουρκία ευάλωτη σε αμερικανικά αντίποινα βάσει νόμου του 2017 που είναι γνωστός ως Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act.
[read4more]
Οι ΗΠΑ δηλώνουν επίσης ότι το S-400 δεν είναι συμβατό με το αμυντικό δίκτυο του ΝΑΤΟ και θα μπορούσε να υπονομεύσει τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35, τα οποία σχεδιάζει επίσης να αγοράσει η Τουρκία.
Βάσει των πιθανών κυρώσεων που μπορεί να επιβληθούν από τις ΗΠΑ, η Τουρκία αντιμετωπίζει τη διαγραφή της από το πρόγραμμα των F-35 μεταξύ άλλων μέτρων, το οποίο μπορεί να καταφέρει σημαντικό πλήγμα στην ήδη ευάλωτη οικονομία της Τουρκίας και στον τομέα της αμυντικής της βιομηχανίας.
Ο Ερντογάν σημείωσε επίσης νωρίτερα ότι είναι σημαντικό για την Άγκυρα να ολοκληρωθεί ο πρώτος αντιδραστήρας στον πυρηνικό σταθμό του Άκουγιου ως το 2023, προσθέτοντας ότι η προμήθεια του μη πυρηνικού εξοπλισμού του σταθμού θα πρέπει να γίνει από την Τουρκία.
Το Άκουγιου είναι ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας και κατασκευάζεται από την ρωσική Rosatom στις ακτές της Μεσογείου. Το κόστος του αναμένεται σύμφωνα με παλαιότερη δήλωση του Ερντογάν να ξεπεράσει τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.