Μόλις μία ώρα μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας στην Άγκυρα, κατά την οποία η Ελλάδα βρισκόταν… ψηλά στην ημερήσια διάταξη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε ξανά στη χώρα μας, σε συνέντευξη του στο CNN Turk και το Kanal-D, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “είναι επιτακτική ανάγκη να αποστρατιωτικοποιηθούν τα νησιά”.
“Η Ελλάδα, όπως και η Τουρκία είναι στο ΝΑΤΟ. Αλλά εμείς είμαστε στο TOP5 του ΝΑΤΟ. Είμαστε μία πολύ σημαντική χώρα για το ΝΑΤΟ. Είναι απαράδεκτο οι ΗΠΑ να στέλνουν τόσα όπλα και πυρομαχικά σε αυτά τα νησιά. Αυτό που περιμένουμε από τις ΗΠΑ είναι να μην υπολογίζουν τα ψέματα της Ελλάδας και να μην χειραγωγούν τη διεθνή κοινή γνώμη. Προειδοποιήσαμε τις ΗΠΑ και την Ελλάδα μέσω του υπουργείου Εξωτερικών μας. Δεν θα βρείτε στις ΗΠΑ άλλο σύμμαχο σαν την Τουρκία. Τα νησιά είναι μη στρατιωτική ζώνη. Πρέπει να αποστρατιωτικοποιήσουν τώρα τα νησιά. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης, τα νησιά αυτά έχουν ειδικό καθεστώς. Περιμένουμε από τις ΗΠΑ να μην παρασύρουν την Ελλάδα”.
https://twitter.com/snnyldzTR/status/1575212753375068161?s=20&t=yxRJL0QcjyRXtXeGM-H87g
https://twitter.com/snnyldzTR/status/1575213076487471104?s=20&t=yxRJL0QcjyRXtXeGM-H87g
“Η ανακοίνωση που έβγαλε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, αναφέρεται σ’ αυτό. Οι ΗΠΑ που -είτε αγνοούν είτε και ενθαρρύνουν την Ελλάδα να απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα- εξοπλίζουν τα νησιά. Θα σταματήσουμε; Έχουμε περίπου 40.000 στρατιώτες εκεί. Η στρατιωτικοποίηση δεν θα μείνει αναπάντητη. Στα νησιά που πρέπει να παραμείνουν αποστρατιωτικοποιημένα, οι ΗΠΑ δεν υπακούουν στη Συνθήκη της Λωζάννης και κάνουν τέτοιες ενέργειες”.
Για τα F-16 ανέφερε: “Ο κ. Μπάιντεν είπε ότι η γνώμη του είναι πως πρέπει να μας δώσουν τα F-16. Πήραμε απαντήσεις σ’ αυτή την κατεύθυνση και στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας. Μας είπαν ότι “δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη στήριξη των Ρεπουμπλικάνων”. Κατά τη διάρκεια της επίσης, συνάντησα Ρεπουμπλικάνους. Οι συζητήσεις ήταν θετικές. Είπαν ότι θα κάνουν ό,τι καλύτερο που μπορούν”.
“[ABD ile F-16 Konusu] Amerika bu konuda biz bu uçakları vermekten yanayız diyor. Sayın Biden’ın bize vermiş olduğu söz doğrultusunda bu konunun sonuçlanmasını bekliyoruz.”
— MAH Ajansı (@mahajansi) September 28, 2022
-Recep Tayyip Erdoğan
Cumhurbaşkanı Özel Yayını
pic.twitter.com/7ehuOexMnr
Ερωτηθείς για τις πυρηνικές απειλές του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι “το κόστος ενός πυρηνικού πολέμου είναι καταστροφικό. Δεν πρέπει να συζητείται κάτι τέτοιο. Η επίλυση μέσω της διπλωματίας θα ήταν το καταλληλότερο βήμα”.
Ενώ για τον πόλεμο στην Ουκρανία, παραδέχθηκε ότι “δεν έχω χάσει τις ελπίδες μου για ειρήνη αλλά αν πούμε ξαφνικά ότι συμβαίνει, θα ήταν όνειρο. Το δημοψήφισμα φέρνει πολλά προβλήματα. Ο Ζελένσκι θέλει συνάντηση με τον Πούτιν. Νομίζω ότι αύριο θα συζητήσω αυτό το θέμα λεπτομερώς με τον Πούτιν. Πιο ανησυχητική είναι η απόφαση του δημοψηφίσματος σε ορισμένα κατεχόμενα μέρη της Ουκρανίας. Περιπλέκει τις διπλωματικές προσπάθειες. Μπορεί να υπάρχει προσάρτηση εδώ. Ο κ. Πούτιν ξέρω ότι θα το κάνει αν βάλει κάτι στο μυαλό του”.
“Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα”
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι “η Ελλάδα δεν συμμορφώνεται με το Διεθνές Δίκαιο” και πως η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα για να προστατεύσει τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της”.
“Οι προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας, η οποία δεν έχει εγκαταλείψει τις παράνομες πρακτικές της παρά τις εκκλήσεις μας να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, έχουν πρόσφατα συζητηθεί διεξοδικά”, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση για το Συμβούλιο Ασφαλείας.
MGK, KÜLLİYE’DE TOPLANDI
— 24 TV (@yirmidorttv) September 28, 2022
Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında, Milli Güvenlik Kurulu toplantısı gerçekleştirildi. Kritik toplantı sonrası yapılan açıklamada, tahrik ve ihlallerini arttıran Yunanistan'a tepki gösterildi. MGK raporunda terör başlığına da geniş yer verildi. pic.twitter.com/yJNyHaXaZa
“Να έρθουν στα λογικά τους, οι κύκλοι που ενθαρρύνουν την Ελλάδα να εξοπλίσει τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς. Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε είδους νόμιμες μεθόδους και μέσα για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του έθνους μας”.
Επιπλέον, “καλέσαμε τις ΗΠΑ να ανακαλέσουν την απόφαση για την άρση του εμπάργκο όπλων της Κύπρου, καθώς είναι μία απόφαση αντίθετη στο πνεύμα της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ”.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας υπογραμμίζει επίσης ότι οι ενέργειες υπεράσπισης των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα ώστε όλες οι χώρες να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της ΤΔΒΚ.