Ούτε μέρα δεν περνάει που να μην επιτίθεται με βαρύτατους χαρακτηρισμούς στην Ευρώπη ο πρόεδρος της Τουρκίας. Την ίδια στιγμή, η τουρκική κυβέρνηση συντηρεί την απειλή για κατάρρευση της συμφωνίας για το προσφυγικό, με τον αντιπρόεδρό της να ζητά την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας του περασμένου Μαρτίου.
Η Ευρώπη μπήκε ξανά στο στόχαστρο του Ερντογάν κατά τη διάρκεια νέας προεκλογικής του ομιλίας, στην Κωνσταντινούπολη, την Κυριακή (26.03.2017). Ο Τούρκος πρόεδρος… εκνευρίστηκε γιατί στο πλαίσιο της επετειακής Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στη Ρώμη, με αφορμή τη συμπλήρωση των 60 ετών από την ίδρυσή της, οι 27 ηγέτες των κρατών μελών επισκέφτηκαν τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό. Και αυτό, κατά τον Ερντογάν, τους κάνει “Σταυροφόρους”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Τι δουλειά έχετε να μαζευτείτε γύρω από τον Πάπα; Από πότε το Βατικανό είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Η Ένωση των Σταυροφόρων έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο! Δεν κάνετε μέλος της Ε.Ε. την Τουρκία γιατί είναι ισλαμικό κράτος» “βρυχήθηκε” ο Ερντογάν. Και συνέχισε λέγοντας πως η Τουρκία δεν εξαρτάται πια από άλλους. «Δεν εξαρτόμαστε από κανέναν! Οι απειλές τους δεν μας επηρεάζουν. Ο δρόμος μας είναι το μονοπάτι των προγόνων μας».
Αλλά φυσικά δεν σταμάτησε εκεί. Με τη Γερμανία, την Ελβετία, το Βέλγιο και την Ολλανδία να μπαίνουν στο στόχαστρό του, ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε ξανά για φασίστες. «Αποκαλείτε τον πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας δικτάτορα. Όταν τους αποκαλούμε φασίστες, ενοχλούνται. Όταν τους αποκαλούμε ναζιστές, ενοχλούνται. Είστε φασίστες, είστε. Ενοχληθείτε όσο θέλετε με τις ναζιστικές πρακτικές. Εάν ζωγραφίζετε σβάστικες στους τοίχους των τεμενών μας και δεν επιρρίπτετε την ευθύνη σε κανέναν, δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτό το στίγμα» είπε.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σημειώνεται πως οι Τούρκοι ψηφοφόροι που διαμένουν στη Γερμανία μπορούν από τη Δευτέρα (27.03.2017) να ψηφίζουν για το δημοψήφισμα του Απριλίου στην Τουρκία με θέμα τη συνταγματική αναθεώρηση.
Επιτιθέμενος στην Ελβετία, μετά τη διαδήλωση Κούρδων στη Βέρνη και τα πανό που δείχνουν τον Ερντογάν με ένα πιστόλι να τον σημαδεύει στον κρόταφο και συνθήματα “Σκοτώστε τον Ερντογάν”, ο πρόεδρος της Τουρκίας διεμήνυσε πως «θα θερίσετε αυτά που σπείρατε». Και φυσικά αποθεώθηκε από το πλήθος.
Στο μεταξύ, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον πρέσβη της Ελβετίας στην Άγκυρα, Βάλτερ Χάφνερ προκειμένου να διαμαρτυρηθεί. Το Σάββατο (25.03.2017) κλήθηκε ο Ελβετός επιτετραμμένος για να τα… ακούσει.
Ο Ελβετός πρέσβης ενημερώθηκε πως η Τουρκία περιμένει από τις ελβετικές αρχές να οδηγήσουν τους υπεύθυνους για τη διαδήλωση στη δικαιοσύνη και να λάβουν μέτρα ώστε τέτοια γεγονότα να μην συμβούν ξανά, σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι πηγές του υπουργείου Εξωτερικών. Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, η διαδήλωση διοργανώθηκε από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), οργάνωση που χαρακτηρίζεται “τρομοκρατική” από την Άγκυρα.
Και ενώ ο Ερντογάν δεν σταματά τις επιθέσεις στην Ευρώπη, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποφάσισε να… εμπλακεί και να επιτεθεί κι εκείνος με τη σειρά του στον Τούρκο πρόεδρο. Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών το να κατηγορεί ο Ερντογάν την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ότι χρησιμοποιεί «ναζιστικές μεθόδους» σε βάρος των Τούρκων πολιτών στη Γερμανία, πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω την ενσωμάτωσή τους.
«Η ρητορική του Ερντογάν με έχει αφήσει άναυδο» επισήμανε ο Γερμανός υπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag. «Σύντομα, πεισματικά θα καταστρέψει (τη διαδικασία) της ενσωμάτωσης που έχει αναπτυχθεί εδώ και χρόνια στη Γερμανία. Το να επιδιορθώσουμε τη ζημιά θα μας πάρει χρόνια» τόνισε ο Σόιμπλε.
Η Τουρκία έχει αποφασίσει να κλιμακώσει όσο δεν πάει την ένταση με την Ευρώπη ενόψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, το οποίο θα δώσει στον Ερντογάν όλες τις εκτελεστικές εξουσίες. Και πέρα από τον “ιερό πόλεμο” που κηρύσσει ο Τούρκος πρόεδρος και τους χαρακτηρισμούς “φασίστες” και “σταυροφόροι”, η Άγκυρα παίζει σταθερά και το “χαρτί” του προσφυγικού.
Αυτή τη φορά ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βεϊσί Καϊνάκ που ζήτησε επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί, όπως είπε, δεν μπορεί αυτό που συμφωνήθηκε τον Μάρτιο του 2016 να συνεχίσει να εφαρμόζεται!
Και έστειλε ακόμη ένα μήνυμα: πως η τουρκική κυβέρνηση έχει πληροφορίες πως αναμένονται στην Τουρκία 3 εκατομμύρια πρόσφυγες, κυρίως Αφγανοί, να περάσουν από το Ιράν και έτσι θα αυξηθούν σε έξι εκατομμύρια οι πρόσφυγες που θα θέλουν να περάσουν το Αιγαίο για να βρεθούν στην Ευρώπη!