"Δεν πιστεύω ότι ήταν ένας φυσικός θάνατος" δηλώνει ο Ταγίπ Ερντογάν για τον θάνατο του ανατραπέντα Προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι. "Ανεξάρτητη έρευνα" ζητεί ο ΟΗΕ.
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμμετείχε στην προσευχή στη μνήμη του Μοχάμεντ Μόρσι που έγινε στην Κωνσταντινούπολη, δηλώνοντας ότι δεν πιστεύει ότι ο θάνατός του προήλθε από φυσικά αίτια.
“Δεν πιστεύω ότι ήταν ένας φυσικός θάνατος”, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, μετά την προσευχή, με το συγκεντρωμένο πλήθος να φωνάζει “Κάτω το στρατιωτικό καθεστώς” της Αιγύπτου.
Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση εναντίον των ηγετών των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμφώνησαν τον περασμένο Φεβρουάριο να συναντηθούν σε μια σύνοδο κορυφής στην Αίγυπτο με αυτόν “τον δολοφόνο”, αυτόν τον “τύραννο”, αναφερόμενος στον νυν Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ – Σίσι, ο οποίος ανέτρεψε τον τότε πρόεδρο Μόρσι με στρατιωτικό πραξικόπημα το 2013.
Σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο Ερντογάν και άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι συμμετείχαν μαζί με χιλιάδες άλλους ανθρώπους στην προσευχή που έλαβε χώρα στο ιστορικό τέμενος Φατίχ της Κωνσταντινούπολης.
ΟΗΕ: Διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας
Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, λέγοντας ότι αυτή θα πρέπει να συμπεριλάβει όλες τις πλευρές της μεταχείρισής του τα σχεδόν έξι χρόνια που πέρασε στη φυλακή.
Η ταφή του ισλαμιστή πρώην Προέδρου της Αιγύπτου έγινε στη διάρκεια μιας μικρής οικογενειακής τελετής νωρίς την Τρίτη (18.6.2019), την επομένη μιας μοιραίας καρδιακής ανακοπής την οποία υπέστη στο δικαστήριο, δήλωσαν οι γιοι του, καθώς υποστηρικτές του αναρτούσαν μηνύματα πένθους και θυμού.
“Έχουν εγερθεί ανησυχίες όσον αφορά τις συνθήκες κράτησης του Μόρσι, περιλαμβανομένης της πρόσβασης σε κατάλληλη ιατρική φροντίδα, καθώς και επαρκούς πρόσβασης στους δικηγόρους και στην οικογένειά του, στη διάρκεια των έξι ετών της κράτησής του. Εμφανίζεται επίσης να έχει κρατηθεί σε απομόνωση για παρατεταμένο διάστημα”, ανέφερε σε μια δήλωση ο εκπρόσωπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ Ρούπερτ Κόλβιλ.