Site icon NewsIT

Ερντογάν – Νετανιάχου “μαλώνουν” σε ξένο αχυρώνα με βαριές εκφράσεις

16.05.2018 | 10:35
Νετανιάχου Ερντογάν

Άμαχοι σκοτώνονται αλλά ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρούν πως ο θάνατος των Παλαιστινίων στη Γάζα είναι η καλύτερη ευκαιρία για να μαλώσουν σαν τα κοκόρια. Και να κατηγορούν (κι εδώ είναι η ειρωνεία) ο ένας τον άλλο για… κατοχή.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Νετανιάχου πως παραβιάζει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για τη Γάζα. Ξέχασε πως κι εκείνος το ίδιο κάνει στην Κύπρο. Φρόντισε όμως να του το θυμίσει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα, θα μπορούσε να σχολιάσει κανείς…

Η κόντρα ανάμεσα στους δυο δεν είναι τωρινή. Δεν προέκυψε μετά τη νέα αιματοχυσία στη Γάζα. Κρατάει χρόνια η κόντρα τους. Από το Μααβί Μαρμαρά ακόμα, το πλοίο που θέλησε να “σπάσει” τον αποκλεισμό της Γάζας και στο οποίο έκαναν ρεσάλτο Ισραηλινοί κομάντος.

Η Γάζα είναι απλά η (νέα) αφορμή. Ας σκοτώνονται αθώοι. Ερντογάν και Νετανιάχου “σκοτώνονται” λεκτικά. Κοινό χαρακτηριστικό τους; Έχουν και οι δυο βαμμένα τους τα χέρια με αίμα. Εκείνοι το λένε.

Νετανιάχου: Εισέβαλες στην Κύπρο και σκοτώνεις Κούρδους

Η νέα κόντρα ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης (15.05.2018) με τον Ερντογάν να “ντύνεται”… Ντόναλντ Τραμπ και να tweet-αρει κατά του Νετανιάχου. Ο Τούρκος πρόεδρος τον κατηγόρησε πως έχει βάψει τα χέρια του με το αίμα Παλαιστινίων. Και φυσικά, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν απάντησε, με Κύπρο, Συρία και Κούρδους…

«Ένας άνδρας που στέλνει χιλιάδες Τούρκους στρατιώτες να συνεχίσουν την κατοχή της βόρειας Κύπρου και εισβάλει στη Συρία, δεν θα μας κάνει κήρυγμα όταν υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας από την απόπειρα διείσδυσης της Χαμάς. Ένας άνδρας που τα χέρια του είναι λερωμένα με το αίμα αμέτρητων Κούρδων πολιτών στην Τουρκία και στη Συρία είναι ο τελευταίος που μπορεί να μας κάνει μαθήματα ηθικής» είπε ο Νετανιάχου.

Στον… φιλόξενο αμερικανικό “αέρα”

Νωρίτερα, μέσα από τη συχνότητα του αμερικανικού δικτύου CBS, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είναι κατηγορήσει τη Χαμάς πως ευθύνεται για το αιματοκύλισμα της Δευτέρας στη Γάζα. Την κατηγόρησε πως προκάλεσε τη βία στα σύνορα, πως «σπρώχνει» αμάχους στη «γραμμή του πυρός».

«Σπρώχνουν αμάχους, γυναίκες και παιδιά, στη γραμμή του πυρός με στόχο να έχουν θύματα. Προσπαθούμε να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες. Εκείνοι προσπαθούν να προκαλέσουν θύματα προκειμένου να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ, κάτι που είναι φρικτό”, είπε ο Νετανιάχου. Θεώρησε δε ότι ο οποιοσδήποτε στρατός στον κόσμο θα αντιδρούσε όπως οι ισραηλινές δυνάμεις. Και υποστήριξε ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες ήθελαν να σταματήσουν τους διαδηλωτές με «μη θανατηφόρα μέσα». Και σκότωσαν 60…

«Ο στόχος είναι να προστατεύσουμε τα σύνορά μας από ανθρώπους που λένε “θα σας καταστρέψουμε, θα πλημμυρίσουμε τη χώρα σας”», συνέχισε. Και τίποτα, είπε, δεν θα είχε συμβεί «αν η Χαμάς δεν τους είχε ωθήσει. Η Χαμάς ευθύνεται και το έκανε σκόπιμα”, επέμεινε.

Το… μπαράζ Ερντογάν μέσω twitter

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγο πριν αναχωρήσει από το Λονδίνο για να επιστρέψει στην Τουρκία, φόρεσε τη… στολή του Ντόναλντ Τραμπ. Και εξαπέλυσε επίθεση στον Νετανιάχου μέσω twitter. Το έκανε δε στα αγγλικά (σ.σ. τα οποία ο ίδιος δεν μιλάει) για να καταλάβουν όλοι τι θέλει να πει. Και κάτι ακόμα, ο Ερντογάν (ναι ο Ερντογάν ο γνωστός) μίλησε για αλληλεγγύη. Και για καταπιεστές.

Το πρώτο χτύπημα ήρθε με… συμβουλή στον Νετανιάχου να διαβάσει τις 10 εντολές! Τον χαρακτήρισε καταπατητή της γης ενός ανυπεράσπιστου λαού, που έχει τα χέρια του λερωμένα με αίμα αθώων.

«Ο Νετανιάχου είναι ο πρωθυπουργός ενός κράτους απαρτχάιντ το οποίο έχει καταλάβει την γη ενός ανυπεράσπιστου λαού για περισσότερα από 60 χρόνια, παραβιάζοντας τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Έχει το αίμα των Παλαιστινίων στα χέρια του και δεν μπορεί να καλύψει εγκλήματα με το να επιτίθεται στην Τουρκία. Θέλεις ένα μάθημα για την ανθρωπότητα; Διάβασε τις δέκα εντολές».

Δεν ήταν το μοναδικό. Είχε και συνέχεια. Νωρίτερα, ο Νετανιάχου τον είχε κατηγορήσει ως υποστηρικτή της Χάμας που δεν μπορεί να κάνει μαθήματα ηθικής στο Ισραήλ. Η ανάρτηση του Ερντογάν, ήταν κι αυτή στα αγγλικά: «Υπενθύμιση προς τον Νετανιάχου: Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση και οι Παλαιστίνιοι δεν είναι τρομοκράτες. Είναι ένα κίνημα αντίστασης που υπερασπίζεται την παλαιστινιακή πατρίδα ενάντια σε μια δύναμη κατοχής. Ο κόσμος στέκεται με αλληλεγγύη δίπλα στον λαό της Παλαιστίνης ενάντια στους καταπιεστές του».

Μετά τον πρέσβη ο… πρόξενος

Από την πρώτη στιγμή μετά την αιματοχυσία στη Γάζα, ο Ερντογάν είχε αποφασίσει να κάνει (διπλωματικό) πόλεμο νεύρων στον Νετανιάχου. Πρώτα, ανακάλεσε τον πρέσβη της Τουρκίας στο Ισραήλ. Μετά, ζήτησε από τον Ισραηλινό πρέσβη να… φύγει από την Τουρκία «για ένα διάστημα». Το ίδιο έκανε και με τον γενικό πρόξενο του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη.

Το τουρκικό υπουργείο των Εξωτερικών κάλεσε τον Ισραηλινό πρόξενο να επιστρέψει στο Ισραήλ «για κάποιο χρόνο»…

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version