Από υπουργός Εξωτερικών και ένας από τους πιο στενούς συμβούλους του Ερντογάν έγινε πρωθυπουργός. Και από πρωθυπουργός... κλητήρας, αφού ο «σουλτάνος» δυσαρεστήθηκε από τον Αχμέτ Νταβούτογλου και με συνοπτικές διαδικασίες τον πέταξε σαν την τρίχα από το... ζυμάρι του κυβερνώντος κόμματος AKP.
Ο τουρκικός τύπος και η αντιπολίτευση κάνουν λόγο για πραξικόπημα Ερντογάν. Άλλοι μιλούν για βελούδινο διαζύγιο. Τι οδήγησε όμως τους δυο πρώην συνεργάτες στη δημόσια αντιπαράθεση και τη ρήξη που προκαλεί πολιτική αναταραχή στην Τουρκία;
«Ο Νταβούτογλου αποσύρεται», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Hurriyet, ενώ η Milliyet αναφέρεται σε μία βελούδινη «Δημοκρατική Μετάβαση», που συμφωνήθηκε μεταξύ του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου και του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο ώστε να αποφευχθεί μία κρίση στην κορυφή του Κράτους.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που διατηρεί τα ηνία του AKP, δεν έμεινε και πολύ ικανοποιημένος από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός του φάνηκε να διαπραγματεύεται μόνος του τη συμφωνία για την προσφυγική κρίση ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Άγκυρα καθώς από την εκπεφρασμένη βούληση του Νταβούτογλου να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους κούρδους αντάρτες του PKK. Περισσότερο όμως, δυσαρεστήθηκε γιατί ο Νταβούτογλου δεν τον βοήθησε στη συνταγματική αναθεώρηση ώστε να γίνει και επίσημα ο απόλυτος κυρίαρχος του κράτους ως πρόεδρος της χώρας.
Όταν εξελέγη πρόεδρος, έπειτα από τρεις θητείες στην πρωθυπουργία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όρισε διάδοχό του τον ειδικό σε θέματα Μέσης Ανατολής πανεπιστημιακό Αχμέτ Νταβούτογλου, πρώην σύμβουλό του και υπουργό Εξωτερικών, ποντάροντας στην ευπείθεια και υποταγή του.
Ωστόσο, ο Νταβούτογλου, που θεωρείται μετριοπαθής απέναντι στον επιθετικό αλλά πολύ δημοφιλή Ερντογάν, εξασφάλισε σιγά-σιγά μία θέση στην τουρκική πολιτική σκηνή, και διαπραγματευόμενος μία κρίσιμη συμφωνία με τις Βρυξέλλες για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, οδήγησε στην σημαντική και ιστορικού χαρακτήρα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.
Ο Ερντογάν εμφανίζεται δυσαρεστημένος και για τη στάση του Νταβούτογλου στο Κουρδικό, όπου ήθελε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας να έχει πιο σκληρή στάση. Οι δύο άνδρες αντιπαρατέθηκαν δημόσια ως προς το θέμα της προσωρινής κράτησης δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της δίκης τους, μέτρο προς το οποίο εναντιώθηκε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.
Η απόφαση την περασμένη εβδομάδα, και ενώ ο Νταβούτογλου βρισκόταν στο εξωτερικό, της ηγεσίας του AKP να αφαιρέσει από τον πρωθυπουργό την εξουσία του διορισμού των τοπικών ηγετικών στελεχών του κόμματος ήταν το έναυσμα για να έλθει στην επιφάνεια η σύγκρουση των δύο ανδρών.
Από την εκλογή του στην προεδρία, ο Ερντογάν δεν κρύβει την φιλοδοξία του να αναθεωρήσει το Σύνταγμα για να επιβάλει προεδρικό καθεστώς στην Τουρκία, ένα σχέδιο το οποίο είχε δημόσια την υποστήριξη του Νταβούτογλου, ο οποίος ωστόσο δεν επέδειξε και καμία σπουδή για την υλοποίησή του.
«Θα περιμένουμε να ωριμάσει το θέμα αυτό», δήλωσε ο πρωθυπουργός, προς μεγάλη δυσαρέσκεια του Ερντογάν, που δεν κρύβει την ανυπομονησία του να εξασφαλίσει τις υπερεξουσίες που έχει βάλει στόχο.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ