“Μας κάνει να ανατριχιάζουμε όταν αντιλαμβανόμαστε πώς αυτός ο άνθρωπος έχασε τη ζωή του“. Με αυτά τα λόγια περιέγραψε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον “βάρβαρο”, όπως τον αποκάλεσε, τρόπο με τον οποίο δολοφονήθηκε ο Τζαμάλ Κασόγκι, στις 2 Οκτωβρίου, μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.
Λίγο έως πολύ, κατά την ομιλία του στους βουλευτές του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ο Ερντογάν επιβεβαίωσε όσα έχουν δημοσιευτεί τις τελευταίες δυο εβδομάδες για τη δολοφονία του Κασόγκι από Σαουδάραβες πράκτορες. Παραδέχτηκε ότι “η διπλωματική ασυλία περιπλέκει τα πράγματα”, πως το προξενείο είναι μεν σαουδαραβικό έδαφος αλλά διεμήνυσε στο Ριάντ πως βρίσκεται εντός της τουρκικής κυριαρχίας και γι’ αυτό δεν θα εγκαταλείψει την προσπάθεια να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Ζήτησε μάλιστα να δικαστούν στην Τουρκία οι 18 τους οποίους κατηγόρησε πως ήταν παρόντες στο προξενείο την ημέρα της δολοφονίας.
Στις έρευνες ενεπλέκησαν και μέλη των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι 15 Σαουδάραβες πράκτορες έφτασαν στην Κωνσταντινούπολη την ημέρα της δολοφονίας Κασόγκι. Πρώτα μια ομάδα και στη συνέχεια μια δεύτερη αποτελούμενη από τέσσερα άτομα. Παρόντες στο προξενείο την ώρα της δολοφονίας αλλά όχι μέσα στο δωμάτιο όπου σκότωσαν τον Τζαμάλ Κασόγκι, ήταν και τρεις υπάλληλοι του προξενείου. Όλοι τους καλύπτονται από τη διπλωματική ασυλία και έχουν κάθε δικαίωμα να μην μιλήσουν, είπε ο Ερντογάν.
Κατά τον Τούρκο πρόεδρο, ο θάνατος του Κασόγκι δεν ήταν ατύχημα, όπως υποστήριξε η Σαουδική Αραβία όταν (17 μέρες μετά) παραδέχτηκε ότι ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος άφησε την τελευταία του πνοή στο προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη. “Υπάρχουν πληροφορίες και στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει, τα οποία δείχνουν ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε με τον πλέον βάρβαρο τρόπο. Μας κάνει να ανατριχιάζουμε όταν αντιλαμβανόμαστε πώς αυτός ο άνθρωπος έχασε τη ζωή του“, τόνισε ο Ερντογάν.
Ο θάνατος του Κασόγκι μοιάζει προμελετημένος, κατά τον Ερντογάν. Σίγουρα δεν ήταν ατύχημα. Δεν διήρκεσε ένα λεπτό, είπε ο Τούρκος πρόεδρος. “Διήρκεσε αρκετά λεπτά, κάτι που δείχνει ότι υπήρχε δόλος” επεσήμανε. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του έκανε λόγο για τρία άτομα που μια μέρα πριν τη δολοφονία Κασόγκι είχαν ερευνήσει δάσος κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Άφησε έτσι να εννοηθεί πως ίσως αναζητούσαν τόπο για να “πετάξουν” το πτώμα. Πάντως, διέψευσε ότι οι τουρκικές αρχές γνωρίζουν που βρίσκεται το πτώμα του άτυχου δημοσιογράφου. Νωρίτερα Τούρκος πολιτικός, μιλώντας στο Sputnik, είχε υποστηρίξει πως βρέθηκε σε πηγάδι μέσα στην προξενική κατοικία.
Βήμα – βήμα έως τη δολοφονία
Η πρώτη ομάδα των Σαουδαράβων πρακτόρων έφτασε στο αεροδρόμιο Αττατούρκ κι από εκεί οδικώς στο ξενοδοχείο όπου κατέλυσαν. Ακολούθησε, λίγη ώρα μετά, η άφιξη άλλων τεσσάρων. Από τις 09:50 έως τις 11:00 έφτασαν στο προξενείο και το πρώτο που έκαναν, όπως είπε ο Ερντογάν, ήταν να κόψουν κάθε τηλεφωνική επικοινωνία και να “ρίξουν” τις κάμερες για να μην καταγράψουν τίποτα. Ο Τζαμάλ Κασόγκι έφτασε στην Κωνσταντινούπολη το ίδιο πρωί από το Λονδίνο και κάμερες ασφαλείας (έξω από το προξενείο) τον κατέγραψαν να μπαίνει στο κτίριο λίγο μετά τις 13:00.
Όταν το απόγευμα της 2ας Οκτωβρίου η σύντροφος του Κασόγκι ενημέρωσε τις τουρικές αρχές για την εξαφάνιση του 59χρονου δημοσιογράφου, είπε πως τον κρατούσαν στο προξενείο χωρίς τη θέλησή του. Ο Ερντογάν επιβεβαίωσε πως όχι μόνο ο Κασόγκι δεν βγήκε ποτέ ζωντανός από το κτίριο αλλά και ότι χρησιμοποιήθηκε σωσίας που φόρεσε τα ρούχα και τα γυαλιά του για να κυκλοφορήσει στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και να παραπλανήσει τις αρχές. Οι πράκτορες που έφεραν σε πέρας το σχέδιο δολοφονίας του Κασόγκι έφυγαν από την Κωνσταντινούπολη την ίδια μέρα, με λίαρ τζετ.
“Είχα επικοινωνία με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας και συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε” είπε ο Ερντογάν, που κατηγόρησε διεθνή ΜΜΕ ότι επιχείρησαν να κατηγορήσουν την Τουρκία για προσπάθεια συγκάλυψης. “Αυτό δεν θα γίνει” είπε ο Ερντογάν και καταχειροκροτήθηκε από τα μέλη του κόμματός του.
“Όλοι όσοι εμπλέκονται, από εκείνους που έδωσαν την εντολή έως εκείνους που την εκτέλεσαν, θα λογοδοτήσουν” είπε ο Ερντογάν. Δήλωσε πως δεν αμφιβάλει για τα όσα του είπε ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας και για την ειλικρίνειά του, αλλά ζήτησε απαντήσεις. “Ποιός έδωσε την εντολή στους 15 πράκτορες; Υπάρχουν πληροφορίες πως η σορός του παραδόθηκε σε άνδρα που συνεργάζεται με τις σαουδαραβικές υπηρεσίες. Δεν ξέρουμε που είναι το πτώμα“, είπε.
Αφού ζήτησε επιπρόσθετες πληροφορίες για να απαντηθεί το ερώτημα αν η δολοφονία ήταν προμελετημένη (όπως πιστεύει) ή προέκυψε κατά τη συνάντηση των 15 Σαουδαράβων με τον Κασόγκι, ο Ερντογάν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πρόκειται και για πολιτική δολοφονία, στην οποία, ίσως, να εμπλέκονται, όπως είπε, κι άλλες χώρες!
Τι δεν είπε ο Ερντογάν
Όλα τα παραπάνω τα είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Υπάρχουν όμως πολλά ακόμα που δεν είπε. Είχε υποσχθεί να αποκαλύψει τη “γυμνή αλήθεια” για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι. Δεν το έκανε. Όπως δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που φέρεται να είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον άτυχο δημοσιογράφο λίγα λεπτά μετά την άφιξή του στο προξενείο.
Περισσότερο, φάνηκε, να τον ενδιαφέρει το να μην κατηγορηθεί η Τουρκία πως συγκαλύπτει τη δολοφονία, παρά οτιδήποτε άλλο. Δεν έδωσε νέα στοιχεία επί της ουσίας, επαναλαμβάνοντας όσα λίγο έως πολύ έχουν δημοσιευτεί.
Δεν έκανε καμία αναφορά στο οπτικό και ηχητικό υλικό που έχουν διαρρεύσει στον τουρκικό τύπο και -όπως υποστηρίζεται- έχουν καταγράψει με φρικιαστικές λεπτομέρειες πως ακριβώς δολοφονήθηκε ο Κασόγκι.