Το βίντεο που δείχνει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να έχει πιάσει αγκαζέ τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τους δυο τους να περπατούν χαλαροί, στο περιθώριο της Συνόδου του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στο Ουζμπεκιστάν, έκανε το γύρο του κόσμου. Οι δυο ηγέτες συναντήθηκαν και σε συμφώνησαν σε πολλά.
Ένα απ’ τα σημεία που βρήκαν κοινό έδαφος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν το πυρηνικό εργοστάσιο του Ακούγιου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ήταν εκείνος που αποκάλυψε ότι Τουρκία και Ρωσία έφτασαν σε συμφωνία με την οποία θα επιλύεται η διαμάχη για ένα πυρηνικό εργοστάσιο που κατασκευάζεται στο Ακούγιου, στη νότια Τουρκία, επαναφέροντας στο έργο την τουρκική εταιρεία η οποία είχε αναλάβει την εκτέλεσή του.
Δείτε τη στιγμή που Ερντογάν και Πούτιν περπατούν αγκαζέ…
Erdogan and Putin are walking arm-in-arm pic.twitter.com/2WwK0WUTIy
— Ragıp Soylu (@ragipsoylu) September 16, 2022
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Καταλήξαμε σε μια συμφωνία σχετικά με το Ακούγιου», είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους έπειτα από επίσκεψή του στο Ουζμπεκιστάν. Δεν ήταν η μοναδική βέβαια: Ερντογάν και Πούτιν συμφώνησαν ότι η Τουρκία θα πληρώνει το 25% του φυσικού αερίου που αγοράζει από Ρωσία σε ρούβλια!
Χθες Παρασκευή (16.09.2022), δύο πηγές είχαν δηλώσει στο Reuters ότι η τουρκική κατασκευαστική εταιρεία IC Ictas, η οποία είχε αναλάβει την κατασκευή του σταθμού που θα διαχειρίζεται η ρωσική Rosatom, είχε επιστρέψει στην συμφωνία.
Τον περασμένο μήνα, η ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom, η οποία διευθύνει το πρόγραμμα, τερμάτισε το συμβόλαιό της με την IC Ictas εξαιτίας, όπως είπε, «πολυάριθμων παραβιάσεων».
«Αν θέλει ο Θεός, θα μπορέσουμε να τελειώσουμε και να εγκαινιάσουμε την πρώτη μονάδα (του Ακούγιου) το 2023», πρόσθεσε ο Ερντογάν.
Τον περασμένο μήνα, η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας κατήγγειλε τη σύμβαση με την IC Ictas κάνοντας λόγο για «πολυάριθμες παραβιάσεις».
Η Τουρκία Οργανισμό Συνεργασίας της Σανγκάης
Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, έχει στόχο να ενταχθεί στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σανγκάης (SCO, ΟΣΣ). «Οι σχέσεις μας με αυτές τις χώρες θα προχωρήσουν σε μια πολύ διαφορετική θέση μ’ αυτό το βήμα», δήλωσε ο Ερντογάν λίγο πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ όπου θα παραβρεθεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Όταν ερωτήθηκε αν εννοεί ένταξη στον SCO, απάντησε, «φυσικά, αυτός είναι ο στόχος».
Η Τουρκία είναι αυτή τη στιγμή εταίρος διαλόγου του SCO, μέλη του οποίου είναι η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, το Πακιστάν, το Ιράν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν, το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν.