Δευτέρα, 25 Νοε.
7oC Αθήνα

Ερντογάν πριν τη συνάντηση με Μητσοτάκη: «Με την Ελλάδα είμαστε φίλοι πολλές δεκαετίες»

Ερντογάν πριν τη συνάντηση με Μητσοτάκη: «Με την Ελλάδα είμαστε φίλοι πολλές δεκαετίες»

«Με την Ελλάδα είμαστε φίλοι πολλές δεκαετίες, ποτέ δεν πολεμήσαμε σε αντίθετα στρατόπεδα», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ένα 24ωρο πριν συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην έδρα του ΟΗΕ τη Νέα Υόρκη. 

Παραμονή της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην έδρα των  Ηνωμένων Εθνών τη Νέα Υόρκη, το απόγευμα της Τετάρτης, 20 Σεπτεμβρίου, ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησε σε μία επίθεση φιλίας προς την Ελλάδα, λέγοντας ότι οι δύο χώρες είναι «φίλες πολλές δεκαετίες. Ποτέ δεν πολεμήσαμε σε αντίθετα στρατόπεδα».

Το σχόλιο έγινε με αφορμή τη στάση του Μπομπ Μενέντεζ για τον οποίο ο Ερντογάν είπε ότι «έχει υιοθετήσει μια εχθρική προσέγγιση στην Τουρκία και προσπαθεί να μας παρασύρει σε ορισμένες συζητήσεις της επιλογής του, αλλά δεν πρόκειται να γίνουμε μέρος αυτού».

Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο Μανώλης Κωστίδης, σε συνέντευξή του στο δίκτυο PBS, η δημοσιογράφος Άμνα Ναβάζ του κάνει την εξής ερώτηση: «Όπως γνωρίζετε, υπάρχουν σκεπτικιστές στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για αυτήν την πώληση των F-16. Ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της ισχυρής Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, γερουσιαστής Bob Menendez. Μίλησα μαζί του την περασμένη εβδομάδα και αναφέρει αρκετούς λόγους που είναι αντίθετος στην πώληση αυτή τη στιγμή, ότι απειλείτε την ελληνική ασφάλεια, φυλακίζετε δημοσιογράφους και πολιτικούς της αντιπολίτευσης, δεν συμμετέχετε στις κυρώσεις τη δυτικής Συμμαχίας εναντίον της Ρωσίας. Και είπε: ”Η Τουρκία έχει την ευκαιρία να δείξει σε εμάς και στο υπόλοιπο ΝΑΤΟ ότι είναι μέρος της ομάδας”. Τι λέτε για αυτό;».

Και ο Ερντογάν απάντησε: «Ο Μπομπ Μενέντεζ δεν γνωρίζει πολύ την Τουρκία. Και ο Μενέντεζ δεν φαίνεται να γνωρίζει ούτε τον Tαγίπ Ερντογάν. Με την Ελλάδα είμαστε φίλοι πολλές δεκαετίες. Ποτέ δεν πολεμήσαμε σε αντίθετα στρατόπεδα. Φαίνεται ότι ο Μενέντεζ έχει υιοθετήσει μια εχθρική προσέγγιση στην Τουρκία και προσπαθεί να μας παρασύρει σε ορισμένες συζητήσεις της επιλογής του, αλλά δεν πρόκειται να γίνουμε μέρος αυτού. Η φιλία μας με την Ελλάδα δεν είναι όπως την παρουσιάζουν».

Η Άμνα Ναβάζ συνέχισε: «Τι γίνεται με την πώληση των F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία; Πιστεύετε ότι αυτό συνδέεται με την υποστήριξη της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ; Επειδή την επόμενη μέρα που συμφωνήσατε να προωθήσετε την αίτηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στο Κοινοβούλιό σας, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Jake Sullivan είπε ότι η Ουάσιγκτον θα προχωρήσει στην πώληση των F-16. Κατά τη γνώμη σας, συνδέονται τα δύο ζητήματα;».

Και ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε: «Πιστεύω ότι αυτά τα δύο θέματα δεν πρέπει να συνδέονται, γιατί ενώ, πρωτίστως, ο Πρόεδρος Biden είπε ότι αυτό το θέμα ήταν προσδεμένο στο Κογκρέσο, εμείς πάντα θα λέγαμε, εντάξει, έχουμε την Τ/Εθνοσυνέλευση. Άρα αυτά τα θέματα είναι συνδεδεμένα με τη Βουλή. Εάν το Κοινοβούλιο δεν λάβει θετική απόφαση σχετικά με αυτήν την αίτηση, τότε δεν υπάρχει τίποτα να κάνουμε.

Αυτή η ερώτηση δεν μπορεί να γίνει σε έναν πολιτικό ηγέτη. Καθώς ο τρόπος που προσεγγίζω τις χώρες σε όλο τον κόσμο βασίζονται στο σενάριο του ”kazan-kazan” win-win. Oσο καλές σχέσεις θα έχω με τις ΗΠΑ, το ίδιο καλές σχέσεις θα έχω με την Ρωσία. Με τον ίδιο τρόπο προσέγγισης θα έχω σχέσεις με τα μέλη της Ε.Ε. καζάν-καζάν».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις