Site icon NewsIT
20:13 | 17.11.23

Ερντογάν στον Σολτς: Εμείς δεν έχουμε ενοχές προς το Ισραήλ – Κρύβουν πυρηνικά και δεν το λένε

Ερντογάν στον Σολτς: Εμείς δεν έχουμε ενοχές προς το Ισραήλ – Κρύβουν πυρηνικά και δεν το λένε
Newsit Newsroom

«Εμείς δεν έχουμε καμία ενοχή προς το Ισραήλ. Το Ισραήλ έχει πυρηνικά όπλα και ξέρει να τα κρύβει καλά με ψέματα», ήταν μερικές από τις… βόμβες που πέταξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις κοινές δηλώσεις του με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία και μετά τη συνάντησή του με τον Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, με τον οποίο συμφώνησε ότι πρέπει να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή και λύση δύο κρατών, ακολούθησε αυτή με τον Όλαφ Σολτς.

«Έχει το Ισραήλ πυρηνικά όπλα; Ναι έχει, αλλά αν τους ρωτήσετε για αυτά, θα σας πουν πως δεν έχουν. Ξέρουν να χρησιμοποιούν πολύ καλά τα ψέματα» είπε μεταξύ άλλων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας λόγο και για… ενοχές της Γερμανίας απέναντι στο Ισραήλ, πάνω στις οποίες βασίζεται η στήριξη του Βερολίνου στον πόλεμο με τη Χαμάς.

«Είμαι ένας ηγέτης που πήρε θέση για τον αντισημιτισμό για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας μου. Γι’ αυτό δεν χρωστάμε σε κανέναν τίποτα», συμπλήρωσε ο Ερντογάν.

«Εμείς δεν έχουμε κανένα χρέος ούτε κάποια ενοχή προς το Ισραήλ», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος και σχολίασε την περίπτωση η Γερμανία να πουλήσει αεροσκάφη Eurofighter στην Τουρκία, για τα οποία είπε πως «δεν τα φτιάχνει μόνο η Γερμανία». 

«Θα πουλήσει η Γερμανία τα Eurofighter σε εσάς;», τον ρώτησε ένας δημοσιογράφος, με τον Ερντογάν να απαντάει: «Δεν είμαστε μια συνηθισμένη χώρα. Είμαστε μια από τις 5 κορυφαίες χώρες στο ΝΑΤΟ. Αν δεν μας πουλήσει η Γερμανία τα αεροσκάφη, θα δοκιμάσουμε άλλες μεθόδους. Άλλωστε, δεν είναι η μόνη χώρα που τα παράγει».

«Σε ποια βάση στηρίζετε τα σχόλιά σας περί “γενοκτονίας” του Ισραήλ στη Γάζα;», τον ρώτησε ένας άλλος δημοσιογράφος, με τον Ερντογάν να απαντάει: «Δεν χτυπάει το Ισραήλ τα νοσοκομεία; Το κάνει. Δεν χτυπάει τις εκκλησίες και τα τζαμιά; Και αυτό το κάνει. Εμένα, ως Μουσουλμάνο, με ενοχλεί αυτό αλλά γιατί οι Χριστιανοί δεν λέτε κάτι;».

«Η 7η Οκτωβρίου χαρακτηρίζεται ως μια αρχή. Η επόμενη φάση δεν μπορεί να συζητηθεί. Σκοτώθηκαν 13 χιλιάδες Παλαιστίνιοι. Δεν υπάρχει πια μέρος που ονομάζεται Γάζα. Η Χαμάς αυτή τη στιγμή κοιμάται. Μπορεί η δύναμη της Χαμάς να συγκριθεί με τη δύναμη του Ισραήλ;» είπε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν.

Για το θέμα των ομήρων ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι το Ισραήλ κρατάει πολύ περισσότερους ομήρους. «Γίνεται λόγος για ανταλλαγή ομήρων. Όταν λέτε όμηροι, ποιος είναι ο αριθμός των ομήρων στο Ισραήλ και, ποιος είναι ο αριθμός των ομήρων που κρατάει η Χαμάς στην άλλη πλευρά;» παρατήρησε.

Ξεδιπλώνοντας την ατζέντα των συνομιλιών που θα ακολουθούσαν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι θα συζητήσει με τον Γερμανό καγκελάριο και το μεταναστευτικό, ενώ για τις ευρωτουρκικές σχέσεις ανέφερε ότι «εδώ και καιρό έχουμε δικαιολογημένες προσδοκίες όσον αφορά την Τελωνειακή Ένωση και την απελευθέρωση των θεωρήσεων (σ.σ. για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην ΕΕ).

Επί 52 χρόνια η Τουρκία περιμένει στην πύλη της ΕΕ. Θα συζητήσουμε την επιτάχυνση των διαδικασιών θεώρησης των πολιτών μας μέχρι να επιτευχθεί η απελευθέρωση των θεωρήσεων».

«Ανεξάρτητα από το ποιος έχει, ποια άποψη στο ΝΑΤΟ, στο πλευρό τίνος είναι όλοι μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας; Της Ουκρανίας… Εμείς συνομιλούμε και με την Ουκρανία και με τη Ρωσία. Αλλά εμείς ήμασταν αυτοί που μεταφέραμε 33 εκατομμύρια τόνους σιτηρών από τον διάδρομο προς την Ευρώπη και την Αφρική», σχολίασε ο Ερντογάν για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σολτς: «Δεν είναι μυστικό ότι έχουμε διαφορές»

«Οι επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι το πρώτο μας θέμα. Γνωρίζουμε ότι η Τουρκία παίζει σημαντικό ρόλο στις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία. Λίγο αργότερα θα μιλήσουμε για την ένταση στη Μέση Ανατολή και για το τι μπορούμε να κάνουμε», είπε από τη μεριά του ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς.

«Καταδικάζουμε την τρομοκρατική ενέργεια της Χαμάς. Η στήριξή μας στο Ισραήλ δεν επιδέχεται συζήτησης. Ο πόνος του άμαχου πληθυσμού μας θλίβει και εμάς. Όσον αφορά τα 5 εκατομμύρια μουσουλμάνους που ζουν στη Γερμανία, έχουν και αυτοί θέση εδώ, είμαστε αντίθετοι σε όσους το αρνούνται. Κύριε Πρόεδρε, δεν είναι μυστικό ότι έχουμε διαφορετικές απόψεις για το τρέχον ζήτημα», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων ο Σολτς.

Στις δηλώσεις του, παρά το ψυχρό κλίμα, φάνηκε λίγο πιο ενωτικός, αφού είπε ότι «υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για οικονομική συνεργασία» μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας, αφού οι δύο χώρες έχουν «πολύ στενές σχέσεις», οι οποίες αποκαλύφθηκαν από τον σεισμό στο Γκαζιαντέπ.

«Θα μιλήσουμε και για τις διμερείς σχέσεις. Θα μιλήσουμε επίσης για τα βήματα της Τουρκίας προς την ΕΕ. Θα συζητήσουμε και για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς.

Κατάπαυση του πυρός και λύση δύο κρατών – Η συνάντηση με τον Σταϊνμάιερ

Συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, είχε νωρίτερα στο Βερολίνο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας και θέματα παγκοσμίου ενδιαφέροντος όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική προεδρεία, μετά τη συνάντηση των δύο προέδρων, αναφέρεται:

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ στα Παλαιστινιακά Εδάφη πρέπει να σταματήσουν και ότι η αντίδραση όλου του κόσμου κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι σημαντική.

Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι πρέπει να εφαρμοστεί αμέσως κατάπαυση του πυρός στην περιοχή και να προωθηθεί ανθρωπιστική βοήθεια καθώς και ότι κάθε μέρα που δεν σταματά η αιματοχυσία είναι απώλεια για την ανθρωπότητα.

Οι δύο ηγέτες επεσήμαναν από κοινού πως η λύση των δύο κρατών είναι η μόνη για μια διαρκή ειρήνη και συμφώνησαν να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή και να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή το συντομότερο δυνατό».

Στη συνάντηση συμμετείχαν από τουρκικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο υπουργός Εμπορίου Ομέρ Μπολάτ, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKΡ) Ζαφέρ Σαρίκαγια, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Εντίπ Σεμίχ Γιαλτσίν, ο Τούρκος πρέσβης στο Βερολίνο Αχμέτ Μπασάρ Σεν, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν και ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Μετά την εθιμοτυπική συνάντηση με τον Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ακολούθησε η συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, για τις ουσιαστικές πολιτικές συνομιλίες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες: Reuters

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version