Site icon NewsIT

Ερντογάν: Τεμενάδες στον πρόεδρο της Αιγύπτου – Η πρώτη επίσκεψη του Σίσι στην Τουρκία μετά από 10 χρόνια

04.09.2024 | 15:28
Ερντογάν: Τεμενάδες στον πρόεδρο της Αιγύπτου – Η πρώτη επίσκεψη του Σίσι στην Τουρκία μετά από 10 χρόνια

Turkey’s President Tayyip Erdogan welcomes Egyptian President Abdel Fattah al-Sisi at the Presidential Palace in Ankara, Turkey September 4, 2024. REUTERS/Murad Sezer

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, επισκέφθηκε σήμερα Τετάρτη (04.09.2024) την Άγκυρα, όπου τον υποδέχτηκε με θερμή χειραψία ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε στην τουρκική πρωτεύουσα τον Αιγύπτιο ομόλογό του, ο οποίος πραγματοποιεί μια επίσκεψη που έχει στόχο να βάλει τέλος σε μια δεκαετία διενέξεων μεταξύ των δύο χωρών. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψή του Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι στην Τουρκία από τότε που έγινε πρόεδρος Αιγύπτου πριν από 10 χρόνια.

Ο Ερντογάν, ο οποίος είχε επισκεφθεί το Κάιρο τον περασμένο Φεβρουάριο, αντάλλαξε με τον πρόεδρο Σίσι χειραψία κατά την κάθοδό του από το αεροπλάνο, σύμφωνα με τις εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την τουρκική προεδρία.

Οι δύο άνδρες πρόκειται να υπογράψουν σήμερα σειρά συμφωνιών, ενώ γύρω στις 17:00 θα μιλήσουν στους δημοσιογράφους, ανακοινώθηκε από την τουρκική προεδρία.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κάιρο τον περασμένο μήνα ότι και οι δύο χώρες επικεντρώνονται στην επέκταση του πεδίου εφαρμογής μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου και στην επανεκκίνηση της γραμμής θαλάσσιων μεταφορών ro-ro μεταξύ Μερσίνης και Αλεξάνδρειας.

«Η σχέση μεταξύ των δύο χωρών είναι πολύπλευρη καθώς και οι δύο συνεργάζονται στη Μέση Ανατολή για τις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και για τη Λιβύη και τη Σομαλία», είπε ο Bilgehan Ozturk, περιφερειακός ειδικός στο think tank Seta.

Και είχε προσθέσει: «Αυτή είναι μια άκρως συμβολική επίσκεψη, αλλά σημαίνει επίσης ότι θα ήθελαν να δείξουν στον κόσμο ότι θα ήθελαν να συνεργαστούν για να επαναφέρουν την ειρήνη στην περιοχή».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version