Νέες ακραίες δηλώσεις Ερντογάν μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Λιβύης Φαγιέζ Αλ Σαράζ στην Κωνσταντινούπολη. Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως ο Σάραζ είναι νόμιμος πρόεδρος της Λιβύης και ο Χαφτάρ δεν έχει καμία νομιμότητα. Επιπλέον, επισήμανε πως “τα δικαιώματα της Λιβύης και της Τουρκίας θα προστατευθούν με τις συμφωνίες μας, δεν θα επιτρέψουμε μονομερείς ενέργειες. Όλα όσα κάνουμε είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η συμφωνία με τη Λιβύη εξασφαλίζει τα δικαιώματα μας στα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα”!
Η συνάντηση έγινε στο παλάτι Ντολμαμπαχτσέ και κράτησε δυόμιση ώρες, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του OPEN, Μαρία Ζαχαράκη, και στη συνέχεια ο πρόεδρος της Τουρκίας παρέθεσε δείπνο στον Σαράζ και την αντιπροσωπεία του. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η συνάντηση ήταν κεκλεισμένων των θυρών και μετά την ολοκλήρωση της δεν έγιναν δηλώσεις.
President @RTErdogan met with Chairman of the Presidential Council of Libya, Fayez Al Sarraj in Istanbul. pic.twitter.com/0DWK7WfYu4
— Republic of Türkiye Directorate of Communications (@Communications) December 15, 2019
https://twitter.com/Burak_1a/status/1206258357746774016?s=20
Χθες, Σάββατο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συναντήθηκε στο πλαίσιο του 19ου Φόρουμ Ντόχας με τον Σάρατζ και συζήτησαν το μνημόνιο συμφωνίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες για τη θαλάσσια δικαιοδοσία. Τη συνάντησή ανακοίνωσε ο ίδιος ο Τούρκος ΥΠΕΞ με ανάρτηση στο twitter αναφέροντας ότι «θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα νόμιμα δικαιώματά και συμφέροντά μας στην ανατολική Μεσόγειο».
Συνάντηση με τον ηγέτη της κυβέρνησης της Τρίπολης είχε και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος τόνισε πως «οι συμφωνίες που υπέγραψαν Άγκυρα και Τρίπολη βασίζονται στο διεθνές δίκαιο και πως οι δύο χώρες απλώς επιδιώκουν να προστατεύσουν τα νόμιμα δικαιώματα τους στην περιοχή».
Όλα αυτά την στιγμή που η συμφωνία που υπέγραψε στα τέλη του περασμένου μήνα η Τουρκία με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNA) κατατέθηκε χθες Σάββατο στην τουρκική Βουλή για να επικυρωθεί. Έπειτα από την υπογραφή της συμφωνίας στις 27 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη για να υποστηρίξει τη λιβυκή κυβέρνηση GNA.
Τριπλή αμφισβήτηση Σαράζ στην Λιβύη
Την ίδια ώρα ωστόσο ο Σαράζ δεν… χαίρει και απόλυτης εκτίμησης στην Λιβύη. Αρχικά αμφισβήτηση προς το πρόσωπό του εξέφρασε ο πρόεδρος του Λιβυκού Κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του επικεφαλής του Λιβυκού Κοινοβουλίου, ο Αγκίλα Σάλεχ θα ζητήσει την απόσυρση της διεθνούς αναγνώρισης της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας του Σάρρατζ κατά την προσεχή συνεδρίαση του Αραβικού Κοινοβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιανουαρίου.
Ο κ. Σάλεχ στις δηλώσεις του στην «Egypt Today» καταδίκασε εκ νέου τις τελευταίες συμφωνίες μεταξύ Σάρατζ και Τουρκίας για την ασφάλεια και τη ναυτιλία, τονίζοντας ότι οι συμφωνίες αυτές είναι άκυρες, εφόσον το Κοινοβούλιο δεν τις έχει εγκρίνει.
Δεύτερη αμφισβήτηση έρχεται από τον πρωθυπουργό της Ανατολικής Λιβύης Αμπντουλάχ Αλ Τάνι, ο οποίος δήλωσε πως αυτό το “χάος” θα τελειώσει.
Χαρακτήρισε διεφθαρμένη την μουσουλμανική αδερφότητα, η οποία όπως λέει έχει σπείρει τον όλεθρο. Αναφερόμενος στην συμφωνία με την Τουρκία, λέει πως αυτή θα επιτρέψει στους Τούρκους να μπουν στα χωρικά ύδατα της Λιβύης, και αυτό που θα κάνουν είναι να αρπάξουν το πλούτο της.
Το τρίτο “χτύπημα” έρχεται από τον ίδιο τον πρόεδρο της χώρας, το Αμπτνέλ Φατάχ αλ Σίσι. Σε τηλεοπτικό του μήνυμα, είπε ότι η κυβέρνηση της Λιβύης δεν μπορεί να κυβερνήσει και να λειτουργήσει αυτόνομα γιατί είναι όμηρος ενόπλων δυνάμεων και τρομοκρατικών οργανώσεων.
«Αυτό που συμβαίνει στη Λιβύη τα τελευταία χρόνια και ο λόγος που η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει αυτά που θέλει εκεί, είναι επειδή (η κυβέρνηση) είναι όμηρος ομάδων ενόπλων και τρομοκρατικών οργανώσεων στην Τρίπολη», είπε ο αλ Σίσι.